Armenian kuville uusi järjestys

Olen käynyt Armeniassa valokuvaamassa kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli toukokuussa 2006, toinen syksyllä 2009 ja kolmas kerta keväällä 2011. Nyt syksyllä käyty sota Armenian ja Azerbaidžanin välillä nosti Armenian jälleen mieleen ja kävin läpi valokuviani, yhtenäistin kuvankäsittelyä sekä järjestelin kuvia uudelleen. Käy tutustumassa uudistuneisiin sivuihin: Armenia – vuoristoinen maa Kaukasuksella.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Levyhyllystä 7 – Eero Koivistoinen: Dialog (L+R Records, 1995)

Vuonna 1991 Kalottjazz & Blues Festival kutsui Eero Koivistoisen festivaalivieraaksi ja Koivistoinen sai koota keikalle mielensä mukaisen pohjoismaisen yhtyeen. Koivistoinen kokosikin mielenkiintoisen kvintetin, jossa soittivat ruotsalainen trumpetisti Anders Bergcrantz, tanskalainen basisti Jesper Lundgaard, Ruotsissa pitkään vaikuttanut amerikkalainen rumpali Leroy Lowe (1944-1999) ja Koivistoinen pitkäaikainen yhteistyökumppani pianisti Seppo Kantonen.

Keikka sujui niin hyvin, että yhtye jatkoi esiintymistä vielä festivaalin jälkeenkin ja äänitti tammikuussa 1994 Kööpenhaminassa “Dialog“-levynsä. Levy koostui lähinnä Koivistoisen sävellyksistä, vaikka myös Bergcrantz toi kolme sävellystään studiolle. Albumi on sikäli tyypillinen Koivistoisen levy, että se sijoittuu tyylillisesti selvästi John Coltranen jälkeisen modernismin kentälle. Svengi, vahvat soolot ja sävellykset ovat siis musiikin tärkeimpiä rakennuspalikoita. Kvintetti soittaa musiikkinsa niin intensiivisesti, että näistä tutuista aineksista syntyy eräs Koivistoisen parhaista levytyksistä.

Muistelin äskettäin Juha Söderin (pitkäaikainen Suomen Jazzliiton puheenjohtaja) kanssa, että Kalottjazz & Blues -festivaaleilla esiintyi vuosien varrella kolme muutakin vastaavalla tavalla kutsuttua yhtyettä. Muut kutsun saaneet muusikot olivat pianisti Jarmo Savolainen, basisti Palle Danielsson ja rumpali Anders Kjellberg. Näin syntyneet kokoonpanot eivät kuitenkaan esiintyneet tai levyttäneet enää festivaalikeikkansa jälkeen.

Eero Koivistoinen: Dialog (L+R Records, 1995)
Anders Bergcrantz, trumpetti, Eero Koivistoinen, saksofonit, Seppo Kantonen, piano, Jesper Lundgaard, basso, Leroy Lowe, rummut

* * * * * * * * * * * *

Uuden musiikin jatkuva virta uhkaa haudata unohduksiin menneiden vuosien hienot levytykset. Siksi nostan “Levyhyllystä”-sarjassa esille vanhoja suosikkejani ja liitän mukaan noin sadan sanan mittaisen luonnehdinnan levystä. Valitsen poimintoihin cd-julkaisuja, sillä vinyylilevyjä esittelen “Vinyylin viehätys” -sarjassa.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , | Jätä kommentti

Trumpetin, kitaran ja rumpujen triot omaa soundia etsimässä

Florian Arbenz, Hermon Mehari & Nelson Veras. Kuva: Philippe Ohl

Trumpetin, kitaran ja rumpujen trio on varsin harvinainen kokoonpano niin jazzissa kuin muutenkin musiikissa. Muistilokeroista ja levyhyllystä löytyi vain trumpetisti Dave Douglasin johtama Tiny Bell Trio, joka 1990-luvulla julkaisi pari hienoa albumia. Tämän vuoden alussa kuuntelussa on kuitenkin ollut jo kaksi uutta levyä, joilla tämä kokoonpano soittaa, kun sveitsiläisen rumpalin Florian Arbenzin ja tanskalaisen kitaristin Jakob Bron uudet levyt ilmestyivät

Florian Arbenz on ollut blogissa jo aiemmin esillä levyillään “Convergence” ja “Reflections Of The Eternal Line”. Uusi levy avaa kunnianhimoisen sarjan, jonka Arbenz on suunnitellut peräti kahdentoista levyn mittaiseksi. Seuraavan kolmen vuoden aikana ilmestyy siis tusina musiikillista vuoropuhelua, joilla kaikilla on tarkoitus koota erilaiset kokoonpanot.

Kitaristi Nelson Veras on minulle tuttu niin edellä mainitulta Arbenzin Convergence-levyltä kuin vuosi sitten ilmestyneeltä pianisti Pablo Heldin levyltä “Ascent”, joilla hän on samanlainen hienovaraisilla keinoilla operoiva ja virtuoosimainen tyylitaituri kuin nyt esittelyssä olevalla uutuudella. Trion kolmas jäsen, amerikkalainen trumpetisti Hermon Mehari, on sen sijaan aivan uusi tuttavuus.

Vuonna 2015 kansainvälisen Carmen Caruso -kilpailun voittanut eritrealaistaustainen Mehari tekee levyllä vakuuttavaa jälkeä. Trion sisäisessä työnjaossa hänelle lankeaa monipuolinen rooli. Hän soittaa tietysti melodioita ja improvisoi sooloja, mutta välillä myös säestää taustalla muiden keskusteluja. Itse asiassa koko trion soitto rakentuu tasa-arvoisesti vaihtuvien roolien varaan.

Kymmenestä jazzyhteyksissä lyhyehköstä (2-6 minuuttia) kappaleesta koostuva albumi on ilmeikäs kokonaisuus, jossa grooven svengin vastapainoksi muistetaan hiljentyä myös balladien äärellä. Vaikka triosta puuttuu basso, onnistuu se tuottamaan hyvinkin intensiivistä svengiä, kuten esimerkiksi avausraita “Boarding The Beat” sekä lainakappaleet “Rat Race” (säv. Ornette Coleman) ja “Freedom Jazz Dance” (säv. Eddie Harris) todistavat. Balladeista erityisen vaikuttava on tulkinta Antônio Carlos Jobimin sävellyksestä “Olha Maria”, joka alkaa herkällä kitaraintrolla ja jatkuu trumpetin koskettavana lauluna.

Arbenz x Mehari / Veras: Conversation #1 Condensed (Hammer Recordings, 2021)
Hermon Mehari, trumpetti, Nelson Veras, kitara, Florian Arben, rummut ja lyömäsoittimet

Jorge Rossy, Jakob Bro & Arve Henriksen. Kuva: Andreas Koefoed

Jakob Bron johtama trio päätyy samanlaisella instrumentaatiolla aivan erilaiseen soundiin Arbenzin trioon verrattuna. Siinä missä Arbenz lataa pöytään liikettä ja groovea, maalaa Bro tihkusateisen rauhallisia maisemakuvia. Bro ja yhtyeen trumpetisti Arve Henriksen ovat aiemminkin levyttäneet ECM:lle nimenomaan tällaista matalan intesiteetin kamarijazzia. Tyylillisistä yhtäläisyyksistä huolimatta kolmikko soitti ensimmäisen kerran yhdessä vasta levytysstudiossa Sveitsin Luganossa, jonne trio onnistui kokoontumaan paikan päälle keskellä loppukesän 2020 koronarajoituksia.

Vaikka yhtyeen johtaja Jakob Bro on säveltänyt kaikki levyn kappaleet, on Henriksenin kuiskaileva, välillä jopa huilumaisiin henkäyksiin hiljentyvä trumpetti on yhtyeen soundissa etualalla. Pianisti Brad Mehldaun trion pitkäaikaisena rumpalina jazzyleisön tutuksi Jorge Rossy sopeutuu saumatta joukkoon ja piirtää taidokkaasti tarkkoja yksityiskohtia sekä näyttää, kuinka pienillä äänillä rumpuja voi soittaa.

Jakob Bron lasten nimien mukaan nimetty albumi on herkkää ja hiljaista musiikkia, jonka voima nousee utuisista melodioista ja vähäeleisen keskittyneestä yhtyesoitosta. Trio tuntuu tavoittelevan musiikissaan enemmän syvyyttä kuin näyttävyyttä ja pintakiiltoa. Siinä se myös onnistuu ja “Uma Elmo” on ajatonta ja lohdullisen surumielistä musiikkia.

Jakob Bro, Arve Henriksen, Jorge Rossy: Uma Elmo (ECM, 2021)
Jakob Bro,kitara, Arve Henriksen, trumpetti, pikkolotrumpetti, Jorge Rossy, rummut

Molemmat levyt kuuluvat Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Panu Savolainen: Soiva (Doorbell Music, 2021)

Soiva. Kuva: Otto Virtanen

Vibrafoni, harmonikka ja kontrabasso tuottavat yhdessä kutsuvan kamarimusiikillisen soundin, kuten Panu Savolaisen Soiva-trion ensimmäinen albumi todistaa. Keskellä viime kevään koronatunnelmia äänitetylle levylle on ankeista ajoista huolimatta tallentunut valoisaa musiikkia, joka pysyttelee koko ajan luonnonläheisesti kuulijan kosketusetäisyydellä, mihin jo monet kappaleiden nimetkin, kuten “Ilta“, “Pienuus“, “Hyvä yö” ja “Kevät“, vihjaavat.

Soivan musiikki on lämmin yhdistelmä jazzia, kamarimusiikkia ja kansanmusiikin sävyjä, jotka trio kutoo vaivattomasti yhteen. Trio liikkuu useimmilla kappaleilla rauhallisessa balladitempossa, vain “Heikolla jäällä” tulee kiire. Kokonaisuudesta syntyy levollinen tunnelma, jopa “Pirun tango” kuulostaa enemmän pikkupirun äkkiväärältä leikiltä kuin itse paholaisen tanssilta.

Levyllä on kolmetoista raitaa, joista yksitoista on Savolaisen sävellyksiä. Lainakappaleita ovat soolovibrafonille sovitettu osa J.S.Bachin sooloviuluteoksesta sekä levyn hienosti päättävä Tapio RautavaaranSininen uni“, jossa harmonikka saa paljastaa tutun melodian vasta virtuoosimaisen vibrafonisoolon jälkeen.

Valon kuvia -blogin vuoden 2021 kuuntelusuositusten lista laajenee vähitellen. Nyt listalle liityy myös Soivan uusi levy: Vuoden valinnat 2021.

Panu Savolainen: Soiva (Doorbell Music, 2021)
Panu Savolainen, vibrafoni ja kellopeli, Harri Kuusijärvi, harmonikka, Eero Seppä, basso

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , | Jätä kommentti

Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Live Recordings 2019​-​2020 (We Jazz, 2021)

Timo Lassy & Teppo Mäkynen. Kuva: Tuukka Koski

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tiivistivät vuosikausia jatkuneen yhteistyönsä vuonna 2019 ilmestyneellä studiolevyllään “Timo Lassy & Teppo Mäkynen“, joka sai innostuneen vastaanoton ulkomaita myöten. Mainion albumin materiaali on pohjana uudelle “Live Recordings 2019-2020” -levylle, jolla duo jatkaa siitä, mihin ensimmäisellä levyllään jäi.

Helsingissä ja Porvoossa äänitetylle konserttilevylle on jätetty kuuluville jonkin verran yleisön reaktioita ja pari Timo Lassyn spiikkiäkin. Lassy lupaa spiikissään: “Pidetään pieni tauko ja sitten taas jatketaan rakentelua”. Lupaus kuvaa erinomaisen osuvasti levyn musiikkia, jota duo nimenomaan rakentelee kuuntelun ja vuorovaikutuksen avulla.

Levyn kymmenestä ohjelmistosta puolet on valittu ensimmäisen levyn kappaleista, joista duo kokoaa konserttitilanteen vapaudessa laajempia versioita kuin studiossa. Hyvä esimerkki on pitkästä rumpuintrosta lähes 15 minuutin keskusteluksi kasvava “Liberty”, joka kestostaan huolimatta säilyttää jännitteensä loppuun saakka. Ensimmäiseltä levyltä tuttuja ovat myös “Aero” ja “Kobi”, jotka nivoutuvat yhdeksi sarjaksi sekä yhdistävät duon ambient-puolen ja akustisen jazzin.

Uusi levy ei ole pelkkä ensilevyn liveversio, sillä mukaan on päätynyt myös kappaleita studiolevyn ulkopuolelta. Näistä mieleen jäävät erityisesti “Zomp” ja “Calling James”. Kummatkin osoittavat, että groove syntyy kahden osaavan muusikon voimin, eikä mukaansatempaavaan poljentoon välttämättä tarvita bassoa.

Vinyyliversiona tuplalevyn mittaisella albumilla moni-ilmeistä musiikkia, joka ulottuu free jazzia lähestyvistä energianpurkauksista levolliseen maisemamaalailuun ja rentoon svengiin. “Live Recordings 2019-2020” on vahva jazzlevy, joka pääsee Valon kuvia -blogin kuluvan vuoden kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2021.

Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Live Recordings 2019​-​2020 (We Jazz, 2021)
Timo Lassy, tenorisaksofoni, Teppo Mäkynen, rummut

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Chick Corea (1941-2021)

Chick Corea vuonna 1976. Kuva: Wikipedia

Pianisti Chick Corea (Armando Anthony Corea) kuoli 79-vuotiaana 9.2.2021 vasta vähän aikaa sitten todettuun syöpään. Corea oli eräs nykyjazzin merkittävimmistä ja samalla myös suosituimmista pianisteista. Corean ammattimuusikon ura alkoi 1960-luvun alusta ja jatkui, kunnes koronarajoitukset pysäyttivät konsertit viime vuoden alussa.

Corea oli tavattoman monipuolinen muusikko. Hän soitti kokeellista free jazzia Circle-yhtyeessä ja kamarijazzia duona Gary Burtonin kanssa, esiintyi ja levytti soolopianistina, johti erikokoisia akustisia yhtyeitä, oli sähköpianistina mukana fuusiojazzin syntyvaiheissa Miles Davisin yhtyeissä ja jatkoi tyyliä omien yhtyeidensä (Return To Forever & Elektric Band) kanssa. Hänen sävellyksiin kuuluu suosittujen jazzmelodioiden lisäksi (esim. “La Fiesta” ja “Armando’s Rhumba”) myös laajempia nykymusiikkiteoksia, kuten pianokonsertto ja jousikvartetto.

Lue lisää: Chick Corea, Jazz Keyboardist and Innovator, Dies at 79, New York Timesin muistokirjoitus

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Raja kiinni entistä tiukemmin

Suomen puolella rajaa vartioi rajavartioston partio, Ruotsin puolella poliisi.

Koronaviruksen torjunta toi Suomen ja Ruotsin rajalle Torniossa ja Haaparannalla jälleen uusia rajoituksia. Nyt rajaliikennettä valvotaan myös Ruotsin puolella 6.2.2021 alkaen. Ennen aivan avoimella Viktoriantorilla Haaparannan ja Tornion välistä kevyttä liikennettä vartioivat nyt molempien valtioiden viranomaiset, Suomessa rajavartiosto ja Ruotsissa siis poliisi.

Autoliikenteen tarkastuspiste Haaparannan puolella sijaitsee liikenneympärän tienoilla E4-tien varressa.

Tallennettu kategorioihin Mielipide | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti