Armenian kuville uusi järjestys

Olen käynyt Armeniassa valokuvaamassa kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli toukokuussa 2006, toinen syksyllä 2009 ja kolmas kerta keväällä 2011. Nyt syksyllä käyty sota Armenian ja Azerbaidžanin välillä nosti Armenian jälleen mieleen ja kävin läpi valokuviani, yhtenäistin kuvankäsittelyä sekä järjestelin kuvia uudelleen. Käy tutustumassa uudistuneisiin sivuihin: Armenia – vuoristoinen maa Kaukasuksella.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Kuuntele tunti jazzia – syksyn 2021 soittolista

Nina Mya, Tornio 2016

Kuuntele tunti jazzia” -soittolistalla on tällä kertaa yhdeksän kappaletta, sillä David Sanford Big Bandin monumentaalinen rukous Lester Bowien muistolle saa vallata kahden kappaleen tilan.

1. Nina Mya: Just Another Lonely Soul

Tiivistunnelmainen ja viihdyttävä albumi täynnä vanhaa kunnon soulia, jota muulloin varsin harvoin pääsee Suomessa kuulemaan.

Levyltä Nina Mya: Just Another Lonely Soul (Flame Jazz Records, 2021)

2. The Cookers: Somalia

The Cookers on oikea hard bopin superyhtye, jonka jäsenet ovat alan veteraaneja, siis Billy Harper, tenorisaksofoni, Eddie Henderson, David Weiss, trumpetti, Donald Harrison, alttosaksofoni, George Cables, piano, Cecil McBee, basso ja
Billy Hart, rummut. Legendaarisella Van Gelderin studiolla tallennetulta albumilta soittolistalle valikoitui Harperin sävellys ”Somalia”.

Levyltä The Cookers: Look Out! (Gearbox Records, 2021)

3. Florian Arbenz: Jammin´ in the Children´s Corner

Alkuvuodesta 2021 sveitsiläinen lyömäsoittaja, yhtyeenjohtaja ja säveltäjä Florian Arbenz aloitti peräti 12 levyn mittaiseksi tarkoitetun musiikillisten keskustelujen sarjan, joka jatkuu nyt, kun toinen ja kolmas keskustelu ilmestyvät tuplavinyylinä. “Conversation #2 Oracle” on Arbenzin ja brittiläisen vibrafonistin Jim Hartin duolevytys. Kaksikko laajenee trioksi, kun sveitsiläinen basisti Heiri Känzig liittyy mukaan levyllä “Conversation #3 Neologism“.

Levyltä Florian Arbenz: Conversation #2 & #3 (Hammer Recordings, 2021)

Linda Fredriksson, Joensuu 2018

4. Linda Fredriksson: Nana – Tepalle

Moposta ja Superpositionista tuttu saksofonisti Linda Fredriksson on julkaissut ensimmäisen sooloalbuminsa, kauniin ja hiljaisen kokonaisuuden. Soittolistalle valitsin kappaleen ”Nana – Tepalle”, jonka Fredriksson on kirjoittanut edesmenneen isoäitinsä muistolle.

Levyltä Linda Fredriksson: Juniper (We Jazz, 2021)

5. David Sanford: Prayer for Lester Bowie

Säveltäjä ja kapellimestari David Sanfordin big band esittää laajan ja monivaiheisen kunnianosoituksen trumpetisti Lester Bowielle. Tribuutin on säveltänyt trumpetisti Hugh Ragin, joka soittaa myös kappaleella kuultavan trumpettisoolon.

Levyltä David Sanford Big Band: A Prayer For Lester Bowie (Greenleaf Music, 2021)

6. Tomi Nikku 5tet: Emboldened

Tomi Nikku 5te esittelee ensimmäisellä levyllään trumpetisti Tomi Nikun sävellyksiä. ”Emboldened” on melodisesti täyteläinen sävellys, joka kantaa sekä soittajat että kuulijat koko matkan varovaisista basson näppäilyistä dramaattiseen loppuun saakka.

Levyltä Tomi Nikku 5tet: Light & Shade (Flame Jazz Records, 2021)

Timo Lassy, Turku Jazz Festival 2019

7. Timo Lassy: Orlo

Svengaavan soul-jazzin taitajana suomalaisen jazzin eturiviin itsensä nostanut saksofonisti Timo Lassy on viime vuosina määrätietoisin askelin laventanut kuvaansa taiteilijana. Ricky-Tick Big Band Brass rikastutti Timo Lassy Bandin soundia niin konserteissa kuin levyillä ja duo rumpali Teppo Mäkysen kanssa kaivautui täysin uusiin taiteellisiin syvyyksiin. Ja nyt uutena yhtyeenä esiin astuu trio, jossa soittavat basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen. Trion soundia värittää jousiorkesteri, Budapest Art Orchestra, jolle Marzi Nyman on kirjoittanut aktiivisen roolin.

Levyltä Timo Lassy: Trio (We Jazz, 2021)

8. Jazz Furniture: Holon

Vuonna 1994 ruotsalainen Jazz Furniture -yhtye julkaisi ainoaksi jääneen levynsä. Yhtye kokosi yhteen tuolloin nuoria jazzlupauksia, jotka ovat myöhemmin jättäneet pysyvät jäljet eurooppalaisen jazzin historiaan. Yhtyeessä soittivat pianisti Esbjörn Svensson, basisti Dan Berglund, rumpali Magnus Öström, trumpetisti Magnus Broo sekä saksofonistit Per Texas Johansson ja Fredrik Ljungkvist. Nyt yhtyeen ainoa levy on julkaistu uudelleen Jonas Kullhammarin kuratoimana tuplavinyylina.

Levyltä Jazz Furniture: Jazz Furniture (Caprice, 1994, 2021)

9. Steely Dan: Rikki Don´t Lose That Number

Lopuksi vielä Steely Danin keikalle rockin ja jazzin rajamaille. Konserttilevy on äänitetty Walter Beckerin kuoleman jälkeen, joten Donald Fagen jatkaa yksin Steely Danin historian eri aikakausia esittelevän ohjelmiston parissa. Tulkinnat eivät yllätä, mutta huipputaitava yhtye tulkitsee musiikin rennon svengaavasti ja sooloissa mennäänkin vahvasti jazzin puolelle.

Levyltä Steely Dan: Northeast Corridor. Steely Dan Live! (Universal Music Enterprises, 2021)

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Tomi Nikku 5tet: Light & Shade (Flame Jazz Records, 2021)

Tomi Nikku, Turku Jazz Festival 2018

Trumpetisti Tomi Nikku on tullut minulle tutuksi Bowman Trion ja Alder Egon levyiltä sekä livenä Maxxxtet-yhtyeen jäsenenä Turku Jazz 2018 -festivaalilla. Oheinen valokuva on peräisin tältä keikalta. Nyt Nikku astuu esiin ensimmäistä kertaa yhtyeenjohtajana, kun jo joitakin vuosia toiminut, nuoren polven muusikoista koottu 5tet julkaisee ensimmäisen levynsä.

Nikun sävellyksistä koostuva ”Light & Shade” on pitkälle pohdiskeltua yhtyeen musiikkia, jonka jänteviä muotoja rakentavat sävellykset ovat nimenomaan koko yhtyeen asialla, siis eivät pelkästään korokkeita yhtyeen johtajan voimannäytöksille. Toki trumpettikin pääsee näyttävästi esille, kun levyn avauksessa (”Inception”) trumpetti soi itsevarmasti ja ylväästi. Nikun ilmaisun monipuolisuudesta kertoon puolestaan What It Is (That You´re So Afraid Of)”, jossa lopussa trumpetin soundi murtuu koskettaviin huokauksiin maailman epävarmuuden edessä.

Levyn kahdeksasta kappaleesta nousee erityisesti esille melodisesti täyteläinen ”Emboldened”, jonka vahva sävellys kantaa sekä soittajat että kuulijat koko matkan Vesa Ojaniemen varovaisista basson näppäilyistä dramaattiseen loppuun saakka. Matkan päätteeksi koko albumin ajan kekseliäästi rumpujaan soittava Jonatan Sarikoski pääsee näyttämään täyden voimansa. Huomiota kiinnittää myös trumpetin, Ilkka Uksilan vibrafonin ja Max Zengerin bassoklarinetin yhteissointi, joka lisää moneen kappaleeseen aivan erityistä lämpöä ja väriä.

Light & Shade” on kunnianhimoinen ja onnistunut albumi, joka kuuluu Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Tomi Nikku 5tet: Light & Shade (Flame Jazz Records, 2021)
Tomi Nikku, trumpetti, Max Zenger, alttosaksofoni, bassoklarinetti, Ilkka Uksila, vibrafoni, Vesa Ojaniemi, basso, Jonatan Sarikoski, rummut

Tomi Nikku 5tet – Yearnin’ (live at the woodshed)

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Jim Pembroke (1946 -2021)

Jim Pembroke Raahen Rantajatseilla kesällä 2004, jolloin Wigwam esiintyi festivaaleilla.

Wigwam-yhtyeen laulaja Jim Pembroke on kuollut 75-vuotiaana. Näin Wigwamin livenä kaksi kertaa. Ensimmäinen oli 1970-luvun puolivälin jälkeen ”Lucky Golden Stripes and Starpose” -albumin aikoihin Joensuun urheilutalolla ja toinen kerta paljon myöhemmin 2004 Raahen Rantajatsit -festivaalilta, josta yllä oleva kuvakin peräisin.

Wigwam oli niitä rockyhtyeitä ja artisteja (Bob Dylanin, The Bandin, Steely Danin ja Tom Waitsin ohella), joiden musiikin pariin olen ajoittain palannut senkin jälkeen, kun kiinnostukseni suuntautui pääasiassa jazziin.

Wigwam soittaa Liisankadun studiolla vuonna 1976 noin puolen tunnin mittaisella tv-tallenteella. Vesa-Matti Loiri esittelee yhtyeen sekä Jim Pembroken ja muut yhtyeen jäsenet. Wigwamin musiikki kestää hyvin aikaa. Sen sijaan Loirin juonnot lisäävät videolla ajankuvaa 1970-luvun tv-ohjelmista.

Lue tiivistys Pembroken urasta Helsingin Sanomien muistokirjoituksesta: Jim Pembroke teki suomalaisen rockin historiaa Wigwamissa.

Tallennettu kategorioihin Rock | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Lennart Åberg (1942 – 2021)

Lennart Åberg Tukholmassa vuonna 2009 yhdessä pianisti Bobo Stensonin ja basisti Christian Speringin kanssa. Kuva: Bengt Nyman/Wikipedia

Ruotsalainen saksofonisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Lennart Åberg kuoli 30.9.2021. Vuonna 1942 Helsingborgissa syntynyt Åberg menehtyi 79-vuotiaana pitkään sairastettuaan.

Åbergin nimi liittyy moniin merkittäviin ruotsalaisiin jazzyhtyeisiin. Hän oli vuonna 1966 perustetun Radiojazzgruppenin alkuperäisiä jäseniä. Hän myös johti tätä Ruotsin radion vakituista jazzyhtyettä 1980-luvulla. Muita merkittäviä yhtyeitä olivat etnojazzia soittanut Oriental Wind ja erityisesti Rena Rama, jonka keskeinen hahmo Åberg oli yhdessä pianisti Bobo Stensonin kanssa. Åberg vaikutti myös pedagogina ja musiikin järjestötehtävissä.

Åbergin omien soololevyjen luettelo on aika suppea, mutta moni-ilmeinen ja korkeatasoinen. Big band -levy ”Partial Solar Eclipse” ja Grammy-palkittu ”7 Pieces” ovat Åbergin vahvoja näyttöjä sekä säveltäjänä että solistina. Intiimi duolevy Bobo Stensonin kanssa tuo saksofonit aivan kuulijan iholle ja tarjoaa kuulijalle todella hienon tilaisuuden keskittyä Åbergin saksofoniin.

Lennart Åberg: Footprints

Lennart Åberg tulkitsee Wayne Shorterin sävellyksen ”Footprints” Polar Music Prizen palkintojuhlassa vuonna 2017. Säveltäjä itse istuu eturivissä ja onhan siellä kuninkaallisiakin.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Ruskaa Torniossa – syyskuu 2021

Syksyllä 2021 ruskan värit näyttivät tavallista täyteläisimmiltä. Kuvasarjassa ruskan yksityiskohtia Tornionjoen rannalla Tornion kaupungin kohdalla.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Levyhyllystä 10 – Samuli Mikkonen: Korpea kuunnellessa (omakustanne, 1998)

Samuli Mikkonen, Kalottjazz & Blues Festival 2005, Tornio

Pianisti Samuli Mikkosen debyyttilevy ”Korpea kuunnellessa” äänitettiin maaliskuussa 1998. Levyn nimi ehdottaa kuulijalle luontoon liittyvää lähestymistapaa. Myös monet sävellysten nimet viittaavat luontoon ja jopa kalevalaisiin aiheisiin, kuten ”Ilman pitkillä pihoilla” ”Haljennut ulappa” tai ”Pahan tuulen alla”. Levyn melankoliaan taipuvaa mietiskelyä on helppo yhdistää suomalaisen syysmaiseman sävyihin tai muinaisiin mytologioihin. Kuitenkin levy toimii erinomaisesti myös ilman ulkomusiikillisia viitteitä. Mikkonen itse selventää Jukka Haurun haastattelussa: ”Teen musiikkia vain siksi, että sitä tulee. En vaadi sille motiivia ulkopuolelta. Musiikilla ei ole minulle välinearvoa” (Helsingin Sanomat, 7.1.2005).

Mikkosen yhtäaikaa lyyrinen ja dramaattinen piano, Uffe Krokforsin väkivahva basso sekä Mika Kallion moni-ilmeiset rummut luovat niin intensiivistä ja keskittynyttä musiikkia, että albumi kuuluu ilman muuta suomalaisen jazzin parhaimmistoon. Valitsin vanhan suosikkilevyni jopa sadan parhaan jazzlevyn joukkoon eli kesällä 2020 laatimalleni listalle 100 parasta jazzlevyä?.

Korpea kuunnellessa” ei ole Spotifyssa, enkä löytänyt sitä YouTubestakaan. Ajaton albumi ansaitsisi tulla kuulluksi vielä yli kahdenkymmenen vuoden kuluttua julkaisustaan ja Mikkoselta olisi mukava kuulla myös uutta musiikkia, sillä ECM:n julkaisemasta Kuára”-levystäkin on kulunut aikaa jo yli kymmenen vuotta.

Samuli Mikkonen: Korpea kuunnellessa (omakustanne, 1998)
Samuli Mikkonen, piano, Uffe Krokfors, basso, Mika Kallio, rummut

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , | Jätä kommentti