Kuuntele tunti jazzia – soittolistalla etnojazzia

Goran Kajfeš

Trumpetisti Goran Kajfeš Luulajassa vuonna 2008

Tällä kertaa blogin soittolistalla on kappaleita, joissa jazzin vaikutteisiin yhdistyy muiden musiikkikulttuurien aineksia. Kyse on siis globaalista musiikista, erilaisten kulttuurivirtauksien sulautumisesta syntynyttä uutta ilmaisua. Kaikki ovat lisäksi musiikkia, joka löytyy levyhyllystäni myös fyysisinä levyinä.

1. Ilkka Arola Sound Tagine: Kamelimmaito
Trumpetisti Ilkka Arolan Sound Tagine yhdistää jazzin ja arabialaisen musiikin aineksia samaan pataan.

Levyltä Ilkka Arola Sound Tagine: Land Ahead! (Flame Jazz Records, 2019)

2. Anouar Braham: Blue Maqams
Tunisialaisen oud-mestarin kanssa mietiskelevät basisti Dave Holland, pianisti Django Bates ja rumpali Jack DeJohnette.

Levyltä Anouar Braham: Blue Maqams (ECM, 2017)

3. Piirpauke: Uusi laulu paimenille
Täytyyhän listalla olla yksi ehdoton klassikko ja Piirpauke-yhtyeen ensimmäinen levy on sellainen varmasti. Kiinalaisen sävelmän suomalainen tulkinta lisää lopulta vauhtia soittolistalle.

Levyltä Piirpauke: Piirpauke (Love Records, 1975)

4. Gabriele Mirabassi: Gorizia
Klarinetisti Gabriele Mirabassin johtama trio tulkitsee italialaisen melankolisen kansansävelmän kolmella eri tyylillä, ensin haikeana balladina klarinetin johdolla, sitten kevyenä hanuriversiona ja lopulta jazzin svengiä tavoitellen ennen kuin trio hiljenee takaisin alun melankoliaan. Levyllä soittavat myös tuubisti Michel Godard ja hanuristi Luciano Biondini.

Levyltä Gabriele Mirabassi: Latakia Blend (Enja, 2002)

5. Mathias Landaeus: Farmors vaggvisa
Ruotsalaisen pianistin Mathias Landaeusin debyyttilevyn avauskappale on uskollinen Jan Johanssonin jo 1960-luvulla luomalle tyylille. Landaeus on myöhemmin siirtynyt musiikissaan muihin suuntiin, mutta ensimmäisen levyn svengaava kehtolaulu kestää edelleen kuuntelua.

Levyltä Mathias Landaeus: Blåbete (Amigo, 1996)

6. Bojan Z Quartet: Grana od Bora
Serbiassa syntynyt bosnialainen pianisti Bojan Zulfikarpašić muutti Ranskaan ennen Jugoslavian hajoamista seuranneita sotia. “Grana od Bora” on bosnialainen melodia Zulfikarpašićin debyyttilevyltä, jolla sopraanosaksofonia soittaa Julien Lourau.

Levyltä Bojan Z Quartet: Bojan Z Quartet (Label Bleu, 1993)

7. Jim Pepper: Dakota Song
Amerikkalainen saksofonisti Jim Pepper (1941-1992) hyödynsi usein sävellyksissään etnistä taustaansa (creek ja kaw -kansat), kuten tällä ”Dakota Song” -albuminsa nimikappaleella. Se perustuu sioux-musiikista peräisin olevaan rakkauslauluun.

Levyltä Jim Pepper: Dakota Song (Enja, 1987)

8. Goran Kajfeš Subtropic Arkestra: Adimiz Miskindir Bizim
Ruotsalaisen trumpetistin Goran Kajfešin juuret ovat Kroatiassa. Hän valitsee usein levylleen yllättäviä ja eri tyylejän edustavia kappaleita eri puolilta maailmaa. “Adimiz Miskindir Bizim” on poimittu turkkilaisen Mazhar Ve Fuat folk-rock-yhtyeen ohjelmistosta. Alkuperäinen versio on levytetty v. 1973.

Levyltä Goran Kajfeš Subtropic Arkestra: The Reason Why vol 2 (Headspin Records, 2014)

9. Mihály Dresch Quartet: Sorrow, Sorrow
Unkarilaisen saksofonistin Mihály Dreschin kvartetin vieraana soittaa Archie Shepp. Dreschin kansanmusiikkivaikutteisen sävellykseen tuo lisää unkarilaisia sävyjä Kalman Baloghin soittama cimbalon.

Levyltä Mihály Dresch Quartet & Archie Shepp: Hungarian Bebop (BMC, 2002)

10. Tigran Hamasyan: Ankanim araji qo
Soittolista päättyy muinaiseen armenialaiseen musiikkiin. Armenian kansanmurhan 100-vuotismuistoa kunnioittavalla levyllä pianisti Tigran Hamasyan soittaa vanhaa armenialaista kirkkomusiikkia yhdessä Valtion kamarikuoron (Yerevan State Chamber Choir) kanssa. Päätösraita “Polvistun Sinun edessäsi” on armenialaisen munkin ja armenialaisen kirjaimiston kehittäjän Mesrop Mashtotsin (362-440) sävelmä.

Levyltä Tigran Hamasyan: Luys I Luso (ECM, 2015)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.