2 x valokuvanäyttely – Polaroid ja Lesket

Valokuvataiteenmuseon Polaroid-näyttely

Polaroid

Suomen valokuvataiteen museon laaja Polaroid-näyttely kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Näyttely on avoinna 2.12.2012 saakka.  Se on innostava kokoelma sekä kansainvälistä että kotimaista Polaroid-kuvausta. Innostava siis siinä mielessä, että näyttelyn katsominen herätti kovasti halua valokuvata itsekin.

Polaroid taipuu moneksi, ainoastaan nopea katukuvauksen tapainen tilannekuvaus puuttui lähes kokonaan näyttelystä. Polaroid-kameralla kuvaaminen on hidas tapa kuvata. Kamerallahan kuvataan yksi kuva kerrallaan; painetaan laukaisimesta ja sitten odotellaan, mitä tuleman pitää. Digitaaliseen kuvaukseen tottuneelle vauhti on todella hidasta, kun kameraa ei saa sarjatulelle. Lisäksi yhdelle kuvalle tulee digitiedoston edullisuuteen verrattuna kovasti hintaa.

Polaroid-näyttelyssä vahvasti esillä oleva lo-fi-henkinen estetiikka houkuttaa digitaalisen tekniikan abstraktien tiedostojen siisteyteen kyllästyneitä. Polaroidia voit koskea käsin; kuva on kaikkine teknisine puutteineen konkreettinen esine. Polaroidissa on samantapaista viehätystä kuin vinyylilevyissä. Esseisti ja Polaroid-harrastaja Antti Nylén on todennut: Polaroid tuottaa esineitä, digitaalisuus informaatiota. Tämä on toisaalta sen tyyppinen väite, johon tekee mieli suunnitella vastaväitteitä. Esimerkiksi mistä katsoja voi tietää, millä laitteella vaikkapa paperikuva on alunperin kuvattu. Onko laitteella siis lopulta väliä?

Kaikki Polaroid-kuvaus ei suinkaan ole teknisesti rupista, siis epäterävyyttä ja vääristyneitä värejä. Polaroid kehitti todella suuria, 50×60 cm, kuvia tuottavan jättikameran, jota yhtiö antoi valokuvataiteilijoiden käyttöön. Tällä kameralla saatiinkin aikaiseksi jo hyvin näyttävää jälkeä. Samoin sekä pikakuvan että negatiivin yhtäaikaa tuottavalla ”peel apart”-filmillä saatiin aikaa teknisesti pätevää jälkeä.

Valokuvataiteen museon Polaroid-näyttely antaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä yhdellä kertaa todella monien merkittävien valokuvaajien työtä. Näyttelyssä ovat esillä mm. Ansel Adams, Nobuyoshi Araki, Walker Evans, Martti Jämsä, Ben Kaila, Kapa, Yousuf Karsh, Sally Mann, Robert Mapplethorpe, Mary Ellen Mark, Arno Rafael Minkkinen, Stephen Shore, Aaron Siskind ja Minor White.

Kannattaa lukea näyttelyä kuratoineen kriitikko Otso Kantokorven katsaus suomalaiseen Polaroid-kuvaukseen: Polaroid Suomessa: työta, leikkiää, rockia ja taidetta.

Lesket – 19 tarinaa menetyksestä

Valokuvataiteen musoen vieressä Kaapelitehtaalla on myös käytävägalleria, joka kantaa uljasta nimeä Jukka Male Museo. Gallerian näyttelynä oli Kaisu Joupin kuvasarja Lesket, joka koostuu leskeksi jääneiden naisten ja muutaman miehenkin suurehkoista muotokuvista. Muutamassa kuvassa oli mukana myös lapsia. Kuvasarja on korutonta kuvakieltä, selkeää, koskettavaa ja yksinkertaisen suoraa kuvausta.

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.