Saksofonisti ja säveltäjä Henry Threadgillin johtaman merkittävän Air-trion toinen albumi ”Air Raid” äänitettiin yhden päivän aikana (15.7.1976) New Yorkissa. Japanilainen Why Not-levymerkki julkaisi levyn ensimmäisen kerran heti samana vuonna. Esillä oleva uudempi painos on vuodelta 1984 ja sen julkaisi amerikkalainen India Navigation.
Yhtyeen debyyttialbumin (”Air Song”, 1975) tavoin toisellakin levyllä on neljä raitaa, kaksi kummallakin levypuoliskolla. Levyn avaa dramaattisesti sen nimikappale, jonka Threadgill puhaltaa käyntiin pistävä-äänisellä suonalla, jota levyn kannessa kutsutaan nimellä ”chinese musette”. Tämä kiinalainen puupuhallin vaihtuu kuitenkin pian alttosaksofoniksi ja kappale jatkuu vahvasti svengaavana free jazzina ja päättyy lopulta läpikuultavan hentoihin bassoääniin. A-puolen toinen raita, tummanpuhuvan melodinen ja karun kaunis ”Midnight Sun” on levyn mieleenpainuvin esitys. Jazzkriitikko Gary Giddins kuulee siinä Sonny Rollinsin vaikutusta: ”one of Threadgill´s melodious Rollins-inspired themes (the Rollins swagger transmuted by the jagged cry of Threadgill´s alto”.
B-puolen ensimmäinen raita on huiman monivaiheinen, yli 16 minuuttia kestävä ”Release”, jolla Threadgill taituroi huilullaan. Myös Fred Hopkinsin basso ja Steve McCallin rummut saavat myös runsaasti soolotilaa ja he käyttävät saamansa tilan vaikuttavasti, soittimiaan monipuolisesti esitellen. Levyn viimeinen kappale ”Through a Keyhole Darkly” on tenorisaksofonin johtama free jazz-balladi, joka vie levyn levollisesti ja intensiivisesti päätökseensä. ”Air Raid” on tasapainoinen kokonaisuus, hyvin onnistunut seuraaja vuonna 1975 ilmestyneelle debyyttilevylle ”Air Song”.
Lue perustietoja trion historiasta ja yhtyeen ensimmäisen levyn esittely: Air Song.
Air: Air Raid (India Navigation, 1984)
Henry Threadgill, saksofonit, huilu, Fred Hopkins, basso, Steve McCall, rummut
Vastaa