Huhtikuussa 2024 minulla oli tilaisuus vierailla Albaniassa teemamatkalla, joka keskittyi Albanian ortodoksisen kirkon historiaan, kirkon nousuun kommunismin jälkeen ja sen toiveikkaaseen nykypäivään. Tälle sivulle olen koonnut muutaman pienen kuvasarjan matkalle osuneista vanhoista kirkoista, jotka säilyivät vaihtelevassa kunnossa kommunistihallinnon uskontovainojen aikana ja joita on sen jälkeen pyritty restauroimaan.
Pyhän Gjon Vladimirin kirkko, Shijon
Pyhän Gjon (myös John) Vladimirin kirkko on rakennettu 1300-luvun lopulla. Kirkon ympärille kehittyi luostari, joka oli 1700- ja 1800 -luvuilla albaniankielisen kirjallisuuden keskus.
Pyhän Nikolaoksen kirkko, Voskopoje
Pyhän Nikolaoksen kirkko sijaitsee Voskopojen kylässä, joka oli 1700-luvulla huomattava aromaanien kulttuurikeskus, jossa oli mm. kirjapaino, oppilaitoksia ja lukuisia kirkkoja. Myöhemmin ottomaanien aikana kaupunki hiljeni kyläksi, kun kauppareitit siirtyivät toisaalle. Toisaalta muslimit epäilivät seudun asukkaita liittymisestä kreikkalaismieliseen kapinaan ja tuhosivat kaupunkia.
Kirkko on rakennettu 1721. Basilikamallisen kirkon sisällä huomio kiinnittyy vaikuttaviin freskoihin, jotka merkittävä albanialainen kirkkomaalari David Selenica on työryhmineen maalannut.
Pyhän Athanasioksen kirkko, Voskopoje
Myös pyhän Athanasioksen kirkko on rakennettu 1721. Tämäkin kirkko on ulkoisesti vaatimaton basilika, jonka seiniä koristavat upeat freskot. Maalaukset ovat kärsineet vandalismista kommunismin aikaan, mutta myös sen jälkeisinä vuosina. Kirkon ympärillä on vieläkin käytössä oleva hautausmaa.
Beratin kirkkoja
Myös Beratin kirkot kokivat kovia kommunismin aikana. Esimerkiksi Pyhän Tuomaan kirkko poltettiin, kun seudulla filmattavassa elokuvassa tarvittiin kuvaa palavasta kirkosta.
Pyhän Spiridonin kirkossa toimitettiin Albanian ortodoksisen kirkon ensimmäinen jumalanpalvelus kommunismin kukistumisen jälkeen. Vainoista hengissä selvinneelle diakonille löytyi papin puku ja hänet sai pikakomennuksen toimittamaan palveluksen pappina.
Beratin linnan alueella on useitakin kirkkoja. Ne säilyivät ilmeisesti siksi, että linnan alue oli kommunisminkin aikana merkittävä albanialaisen kulttuurin muistomerkki.
Luostareita
Kuvasarjassa on kuvia neljästä albanialaisesta luostarista, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän hiljentyneet luostareina. Albanian ortodoksisen kirkon luostareissa kerrottiin olevan tätä nykyä vain kaksi munkkia, joten Albanian kirkon muuten vireältä näyttänyt toiminta ei ainakaan vielä näy luostareissa. Vanhoja luostarirakennuksia kuitenkin kunnostetaan vähitellen.
Vastaa