Armenia – vuoristoinen maa Kaukasuksella

Taustalla Ararat-vuori ja edessä Khor Virapin-luostari

Taustalla näkyy osittain pilvien peittämänä, Turkin puolella sijaitsevan Ararat-vuoren kaksi huippua ja edessä Khor Virapin-luostari. Khor Virapia Araratin edessä kuvataan innokkasti hyvin monella tavalla toritaiteen maalauksissa, erilaisissa seinävaatteissa, metalliin pakotettuna, kiveen hakattuna, puuhun veistettynä …

HUOMIO!

Osa Armenia-aiheisista kuvasarjoista ei juuri nyt toimi. Pyrin palauttamaan gallerioita toimintaan jollain aikavälillä. (25.5.2020). Armenian kuvista koostamani videoesitys (alla) sen sijaan toimii. Esityksestä saa hyvän käsityksen kuvistani.

HUOMIO!

Kuvaesitys “Armenian huhtikuu”

Armenia on pieni ja vuoristoinen maa Kaukasuksella, sisämaassa Turkin, Georgian, Azerbaidzanin ja Iranin ympäröimänä. Jylhän komeat maisemat, mielenkiintoinen vanha kulttuuri ja tavallisten ihmisten ystävällisyys ulkomaalaisia vieraita kohtaan tekevät vaikutuksen kävijään.

Armenia on kiehtova matkailukohde, mutta samalla myös hämmentävä ja monien ongelmien vaivaama maa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen käyty sota Vuoristo-Karabaghista tulehduttaa välejä Azerbaidzaniin. Selvittämätön armenialaisten kansanmurha ensimmäisen maailmansodan ajoilta haittaa välejä Turkin kanssa. Korruptio ja sekava poliittinen järjestelmä hidastavat maan kehittämistä.

Olen vieraillut Armeniassa kolme kertaa valokuvaamassa, toukokuussa 2006, loka-marraskuussa 2009 ja huhtikuussa 2011. Tälle sivulle olen koonnut kuvasarjoja eri puolilta maata ja eri elämänalueilta.

Kuvasarjat

Kaikki kuvasarjat eivät nyt toimi. Ongelma on tiedossa ja palautan kuvat vähitellen takaisin.

jakaja_armenia_01

Jerevan
Jerevan on Armenian pääkaupunki. Kuvasarjassa kuljetaan pääkaupungin kaduilla katukuvauksen hengessä. Esillä on siis mieluummin hetkellisiä tuokiokuvia kuin varsinaisia nähtävyyksiä, joita toki siellä joukossa vilahtelee.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_13

Vernissage
Vernissage on värikäs sunnuntainen markkinapaikka ja kirpputori aivan Jerevanin keskustassa.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_02

Gyumri
Gyumri on Armenian toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee noin sadan kilometrin päässä pääkaupungista Jerevanista luoteeseen.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_03

Soihtukulkue kansanmurhan muistolle
Armenian kansanmurhan muistopäivän aattona järjestetään vaikuttava soihtukulkue Jerevan keskustasta kansanmurhan muistomerkille. Armenian lipun värit ovat kulkueessa monella tavalla näkyvillä. Kuvasarja on soihtukulkueesta huhtikuussa 2011.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_04

Kylän raitilla
Kaikilla Armenian matkoillani olen käynyt Nazervanin (kirjoitetaan myös Ghazaravan), Parpin ja Bazmaghbyurin kylissä, joka sijaitsevat toisiinsa kiinni kasvaneina noin 40 km maan pääkaupungista Jerevanista luoteeseen.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_05

Kohtaamisia
Kuvasarjassa kohdataan tavallisia armenialaisia, jotka ovat sattuneet tulemaan sopivasti vastaan ja valokuvattavaksi.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_06

Marmashen
Marmashenin luostari sijaitsee Gyumrin lähistöllä. Sen vanhimmat osat ovat peräisin 900-luvun lopulta.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_07

Noratus
Sevan-järven rannalla sijaitsee Noratus, jossa on ainutlaatuinen vanha hautausmaa. Siellä on säilynyt noin 900 kiveen kaiverrettua ristiä, koristeellista muistokiveä, armeniaksi ”khachkars”.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_08

Geghard
Jerevan lähistöllä sijaitseva Geghardin luostari sijaitsee komeassa vuoristomaisemassa. Luostarin vanhimmat osat ovat peräisin 1100-luvulta. Sunnuntaisin liturgiapalveluksen jälkeen luostarin ulkopuolella uhrataan lampaita.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_09

Sevanavank
Sevanavankin luostari sijaitsee upealla paikalla Sevan-järvelle kurkottavalla niemellä. Luostarin vanhimmat osat ovat peräisin 800-luvun loppupuolelta.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_10

Palmusunnuntaista pääsiäiseen pyhän Zoravorin kirkossa
Kuvasin pääsiäisen ajan jumalanpalveluksia p. Zoravorin kirkossa Jerevanin keskustassa huhtikuussa 2011. Kuvasarjassa seurataan Armenia kirkon palveluksia palmusunnuntaista pääsiäiseen.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_11

Haghpat
Haghpatin luostari sijaitsee Alaverdin kaupungin lähistöllä Armenian pohjoisosassa. Luostarin vanhimmat osat ovat peräisin 900-luvun lopulta.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_12

Goshavank
Goshavankin luostari sijaitsee pienessä Goshin kylässä Armenian pohjoisosissa.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_14

Sanahin
Sanahinin luostari sijaitsee Alaverdin kaupungin lähistöllä Armenian pohjoisosassa. Sanahin valittiin UNESCON maailmanperintölistalle vuonna 1996.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
Saghmosavank

Saghmosavank
Saghmosavank on 1200-luvulta peräisin oleva luostari, joka sijaitsee vaikuttavalla paikalla Kasagh-joen jyrkällä rantatörmällä.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_16

Hovhannavank
Hovhannavank on 1200-luvulta peräisin oleva luostari, joka seisoo samalla Kasagh-joen törmälläkuin muutama kilometri pohjoiseen sijaitseva Saghmosavankin luostarikin.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_17

Jerablur
Jerablurin hautausmaalle on haudattu Azerbaidzanin kanssa käydyssä Karabaghin sodassa (1989-1994) kaatuneita armenialaisia sotilaita. Paikka on armenialaisille tärkeä kansallinen muistomerkki.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
jakaja_armenia_19

Etšmiadzin
Etšmiadzin on Armenian apostolisen kirkon keskuspaikka, jossa asuu ja vaikuttaa kirkon päämies, katolikos. Kirkollisen keskuksen ympärille levittäytyy tavallinen armenialainen pikkukaupunki.

Kuvasarja / Slideshow >>>

 
 
 
 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.