Armenia – vuoristoinen maa Kaukasuksella


"Armenialaisuus on historiaa, omintakeisuutta ja pohjatonta kärsimystä, mutta se on myös kauneutta: pohjatonta, viiltävää kauneutta."

Serafim Seppälä: Araratista itään (Kirjapaja, 2007)

Armenia on pieni ja vuoristoinen maa Kaukasuksella, sisämaassa Turkin, Georgian, Azerbaidžanin ja Iranin ympäröimänä. Jylhän komeat maisemat, mielenkiintoinen vanha kulttuuri ja tavallisten ihmisten sydämellinen ystävällisyys ulkomaalaisia vieraita kohtaan tekevät vaikutuksen kävijään.

Armenian kansanmurhan muistoksi vuosittain järjestettävä soihtukulkue alkamassa 23.4.2011.

Armenia on kiehtova matkailukohde, mutta samalla myös hämmentävä ja monien ongelmien vaivaama maa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen käyty sota Vuoristo-Karabaghista tulehduttaa välejä Azerbaidžaniin. Syksyllä 2020 jännite Azerbaidzanin kanssa purkautui sotaan, jonka seurauksena Armenia joutui vetäytymään monilta Vuoristo-Karabaghin alueilta.

Armenialaisten selvittämätön kansanmurha ensimmäisen maailmansodan ajoilta on parantumaton kansallinen avohaava, joka haittaa pahasti välejä sekä Turkin että Azerbaidžanin kanssa. Kuten muissakin entisestä Neuvostoliitosta omille jaloilleen nousseissa valtioissa, hidastavat korruptio ja sekava poliittinen järjestelmä maan kehittämistä myös Armeniassa.

Kiviristit eli khatškarit ovat olennainen os a Armenian kristillistä taidetta.

“Armenians and Azerbaijanis have not always been enemies. They lived intermingled in the South Caucasus for centuries, and serious political tensions between them are relatively recent in historical terms, going back, as two scholars put it, into the mists of the twentieth century.”

Thomas de Waal: The Caucasus (Oxford University Press, 2010)

Armenian kansanmurhan muistomerkki Jerevanissa

Kuvausmatkat

Olen vieraillut Armeniassa valokuvaamassa kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli toukokuussa 2006, kun osallistuin valokuvaaja Jaakko Heikkilän vetämään valokuvaustyöpajaan. Toisen kerran matkustin Armeniaan loka-marraskuussa 2009 yhdessä vaimoni kanssa. Silloin Armenian asiantuntija Marianne Tillman auttoi paljon matkan järjestelyissä. Kolmannen matkan huhtikuussa 2011 järjestimme kokonaan itse. Neljäskin matka on ollut suunnitelmissa, mutta toistaiseksi se on jäänyt toteuttamatta.

Armenilaisten pyhä vuori Ararat hallitsee Jerevanin horisonttia. Vuori on kuitenkin jäänyt Turkin puolelle rajaa.

Kuvasarjoja

Armenian ja Azerbaidžanin välillä käyty sota (2020) nosti Armenian jälleen vahvasti mieleen ja palasin uudelleen kuvausmatkoilla syntyneiden valokuvien pariin. Yhtenäistin kuvankäsittelyä ja järjestelin kuvat eri teemojen mukaisesti.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.