Helmikuun 12. päivänä vuonna 1983 Milanon Barigozzi-studioilla kokoontui mielenkiintoinen amerikkalais-eurooppalainen jazzkvartetti. Yhtyeen johtaja, rumpali Barry Altschul ja basisti Mark Helias olivat vanhoja soittakumppaneita, sillä he olivat soittaneet useita vuosia yhdessä pasunisti Ray Andersonin kanssa pari levyäkin julkaisseessa triossa. Sen sijaan trumpetisti Enrico Ravan ja saksofonisti John Surmanin yhteistyökuvioista en löytynyt googlaamalla tietoja. Luultavasti kyse oli tätä yhtä levytystä varten kootusta kokoonpanosta, joka sai päivän aikana talteen LP-levyllisen verran jazzia. Levyttäminen sujui siis yhtä nopeasti kuin aiemmin blogissa esillä olleella Altschulin levyllä ”You Can´t Name Your Own Tune” (1977).
Päivän kestäneestä sessiosta ja ilmeisen tilapäisestä luonteestaan huolimatta yhtye ei lainkaan kuulosta pelkältä levytyskokoonpanolta, niin valmista ja nokkelasti sovitettua musiikkia kvartetti soittaa. Todennäköisesti yhtye on harjoitellut materiaaliaan ennen levytystä, ehkä esiintynytkin jossain. Trumpetti ja baritonisaksofoni muodostavat yhtyeelle mielenkiintoiselta kuulostavan eturivin. Rava soittaa intensiivisesti ja ketterästi, kun taas Surmanin saksofoni on maanläheisempi ja juurevampi. Altschul on ilmeikäs rumpali ja Heliaksen soittoa leimaa vahva, iso soundi, niinpä kvartetin komppi kulkee samalla tavoin väkevästi kuin esimerkiksi Charles Minguksen yhtyeissä.
Levyn kuudesta kappaleesta puolet on Altschulin käsialaa. Lisäksi levyllä on yhdet kappaleet Ray Andersonilta (svengaava avausraita ”Tap-A-Jack””) ja Mark Heliakselta (omaperäinen ”Le Tango”) ja sekä menevä tulkinta Fats Wallerin kappaleesta ”Jitterbug Waltz”, joka on kiinnostanut muitakin jazzin modernisteja Eric Dolphysta lähtien. Nimikappale on varsin klassinen jazzballadi, kun taas ”Da Baron´s Blues” (tässä siis suora viittaus Mingukseen) ja ”Sips” tarjoavat juuri sellaista vahvaa hard bobin ja free jazzin välimaastossa kulkevaa svengiä, joka on säilyttänyt erinomaisesti tuoreutensa.
Levyn diskografiset tiedot Discogs.com-sivustolta: The Barry Altschul Quartet: Irene (Soul Note, 1983)
The Barry Altschul Quartet: Irina (Soul Note, 1983)
Enrico Rava, trumpetti, John Surman, sopraano- ja baritonisaksofoni, Mark Hellas, rummut, Barry Altschul, rummut
Vastaa