Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet – Ligger du fortfarande i sängen! (Svart Records, 2018)

Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin ensimmäisestä yhteistyölevystä on kulunut aikaa pian jo kymmenen vuotta, sillä “Vi sålde våra hemman” (Suomen Musiikki) ilmestyi vuonna 2009. Tuolle levylle oli valikoitunut lähinnä ruotsalaisia kansanlauluja, joista Salokosken isoäidillä oli ollut tapana laulaa lapsenlapselleen. Kirjoitin tuolloin tuoreeltaan Pohjolan Sanomissa julkaistussa arviossa: ”Yhtyeen jylhä sointi sopii mainiosti yhteen virsimäisen tunnelman kanssa ja erityisesti Verneri Pohjolan ilmaisuvoimainen trumpetti ja Tuomo Prättälän kuulas piano koskettavat.

Uusi levy jatkaa ruotsinkielisen materiaalin parissa, mutta nyt kaikki levyn sävellykset ovat aivan uusia ja yhtyeen jäsenten kirjoittamia. Teksteiksi on valittu mielenkiintoisen monitahoinen valikoima sekä suomalaisten että ruotsalaisten runoilijoiden tekstejä. Kirjoittajina on tunnettuja suomalaisia klassikkoja (Elmer Diktonious, Edith Södergran) ja nykykirjailijoita (Birgitta Boucht, Bodil Lindfors), ainakin itselleni tuntemattomia ruotsalaisia (Ingrid Sjöstrand, Erik Blomberg) sekä kotimaisen kirjallisuushistorian hämärästä löydettyjä varhaisia naiskirjailijoita (Sara Karolina Gadolin, Alexandra Brandt).

Ero kymmenen vuoden takaisen folkjazzin ja uuden levyn uusien musiikin välillä kuulostaa yllättävän pieneltä. Levyn sävellyksissä on tarttuvaa ja kansanmusiikillista melodisuutta pikemmin kuin nykyjazzissa niin yleistä abstraktia kulmikkuutta. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa  Diktoniuksen runoon sävelletty ”Allt är mitt” (Pohjola) ja ”Var inte rädd för mörkret” (Erik Blomberg/Salokoski), joistä jälkimmäinen on Salokosken ja Prättälän herkkä duetto. Myös Edith Södergranin ”Zigenarskan” kuuluu levyn kohokohtiin.

Vaikka Ilmiliekki Quartet palaa Salokosken taustalla välillä hyvinkin hiljaisella liekillä ja jättää yhtyeen omien esitysten kaikkein dramaattisimmat tehot käyttämättä, yhtye ei suinkaa tyydy kasvottoman säestäjän osaan. Yhtyeen oma soundi soi tunnistettavana, esimerkiksi avausraita Salokosken uusi versio Dan Anderssonin runosta ”Spelmannen”. Laulajan ja yhtyeen hienovarainen yhteispeli toimii valtavan hyvin ja tuo Salokosken kuulaan selkeän laulun intiimisti kuulijan lähelle. Nykyajan ilmapiirissä täysin ruotsinkielinen laululevy tuntuu vielä tervetulleelta muistutukselta suomalaisen kulttuurin moni-ilmeisyydestä.

Levy kuuluu tietenkin Valon kuvia -blogin kuuntelusuositusten joukkoon Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Ligger du fortfarande i sängen! (Svart Records, 2018)
Emma Salokoski, laulu, Verneri Pohjola, trumpetti, Tuomas Prättälä, piano, Antti Lötjönen, basso, Olavi Louhivuori, rummut


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.