
Rumpali Florian Arbenzin musiikillisten keskustelujen sarja on päässyt jo yli puolivälin. Nyt esittelyssä olevat osat viidennestä seitsemänteen ilmestyivät aiemmin tänä vuonna ja kahdeksas osa näyttää olevan tulossa vielä ennen vuoden loppua. Viides osa ”Elemental” julkaistiin huhtikuussa yhtenä levynä ja kaksi seuraavaa osaa ”Radix” ja ”Synopsis” elokuussa tuplalevynä.
Viidettä keskustelua varten Arbenz kokosi kansainvälinen kvartetin, jossa sveitsiläisen yhtyeenjohtajan kanssa soittavat hollantilainen saksofonisti Tineke Postma, portugalilainen harmonikansoittaja Joāo Barradas ja sveitsiläis-australialainen basisti Rafael Jerjen. Arbenz vastaa lähes kaikista sävellyksistä, lainakappaleita ovat Dino Saluzzin ”Luna Volver” ja sarjan aikaisemmissa osissa jo useilla eri kokoonpanoilla tulkittu Eddie Harrsin ”Freedom Jazz Dance”.
Harmonikka on niin omintakeinen instrumentti, että sen soundi tässäkin väistämättä leimaa koko kvartetin soundia. Joāo Barradasin käsissä harmonikka tuo musiikkiin välimerellisiä mausteita ja eteläamerikkalaisen tangon vivahteita. Tineke Postman viileä ja selkeä saksofoni sopii mainiosti näihin kamarijazzillisiin sävyihin. Kun levylle mahtuu vielä pari menevää svengiraitaa, muotoutuu viidennestä keskustelusta monipuolinen ja sopivasti vaihteleva albumi.
Florian Arbenz: Conversation #5 – Elemental (Hammer Recordings, 2021)
Tineke Postma, saksofoni, Joāo Barradas, harmonikka, Rafael Jerjen, basso, Florian Arbenz, rummut
* * * * * * * * * *
Tupla-albumin molempia levyjä yhdistävä hahmo on vuonna 1937 syntynyt amerikkalainen veteraanipianisti Kirk Lightsey, paitsi hard bopin jälkeen kehittyneen modernin jazzin taitaja myös Arbenzin mentori ja yhteistyökumppani vuosien takaa. Ehkäpä Lightseyn ansiosta molempien levyjen ohjelmistossa on useita amerikkalaisen jazzin klassisia sävelmiä, Charlie Parkeria, Wayne Shorteria ja spirituaalejakin.
Tupla-albumin ensimmäinen levy ”Radix ” tarjoaa reilun puolen tunnin verran Arbenzin ja Lightseyn duettoja. Vaikka kaksikko soittaa hyvin vapaasti, perustuvat kaikki heidän improvisaationsa selvästi sävellyksiin, kuten yhteenkiedotut spirituaalit ”Motherless Child” ja ”Wade in The Water”, Parkerin teema ”Ah-Leu-Cha”, Shorterin ”Fee-Fi-Fo-Fum” ja jälleen uusi ”Freedom Dancen” luenta. Sveitsiläinen kansansävelmä ”Lueget vo berg und tal” ja kaksikon yhteinen kappale ”Dancin´ With Kirk” luovat kokonaisuuteen omat ulottuvuutensa, edellinen minimalistisena mietelauseena ja jälkimmäinen ronskeilla free jazzia lähestyvillä roiskeilla. Kaikkiaan Arbenzin ja Lightseyn yhteispeli onnistuu luomaan vetävän grooven ilman basistin apua.
Florian Arbenz: Conversation #6 – Radix (Hammer Recordings, 2021)
Kirk Lightsey, piano, Florian Arbenz, rummut
* * * * * * * * * *
Seitsemäs keskustelu ”Synopsis” tuo esille jälleen itselleni täysin uusia sveitsiläisiä nimiä, saksofonisti Domenic Landolfin (s.1969) ja basisti Tibor Elekes (s.1960). Molemmat ovat pitkänlinjan jazzmuusikoita, joista ainakin Elekes on soittanut ja levyttänyt Lightseyn ja Arbenzin kanssa jo 1990-luvun lopulla. Kokeneiden muusikoiden yhteistyö tuottaa tähän mennessä koko sarjan valtavirtaisinta jazzia, mutta kuitenkin samalla ilahduttavan vahvaa ja rotevaa svengiä, nostoina esimerkiksi Shorterin ”Pinocchio” ja levyn päättävä McCoy Tynerin ”Blues On The Corner”. Pianotrioversio sveitsiläisen pianistin Urs Ramseyerin balladista ”Seeds And Blossoms” ja bassoklarinetilla soitettu Parkerin ”Ah-Leu-Cha” tuovat omat argumenttinsa mainioon musiikilliseen ajatustenvaihtoon.
Florian Arbenz: Conversation #7 – Synopsis (Hammer Recordings, 2021)
Kirk Lightsey, piano, Domenic Landolf, saksofoni, bassoklarinetti, Tibor Elekes, basso, Florian Arbenz, rummut
Kummankin albumin julkaisut ajoittuvat tämän vuoden puolelle, on levyjen koteloihin julkaisuvuodeksi painettu 2021. Päiväyksestä huolimatta levyt kuuluvat Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle.

Vastaa