Musiikkia verkkotiedostoina


Tietokoneelle netin kautta ladattava musiikki on lopullisesti lyönyt itsensä läpi. Jos joku ei tähän aiemmin uskonut, niin nyt on pakko uskoa. Perinteinen ja arvokas klassisen musiikin levymerkki Deutsche Grammophon on näet avannut digitaalisen musiikin jakeluun keskittyvän verkkosivuston, jonka kautta asiakas voi ladata itselleen tuhansia klassisen musiikin merkkiteoksia.

DG panostaa kovasti musiikkinsa tekniseen tasoon ja väittää, että sen tarjoamat musiikkitiedostot vastaavat äänenlaadultaan cd-levyjen tasoa. Musiikkitiedostojen ohessa tulevat vielä levyn kansikuvat ja levynkansitekstit. Lisäporkkanana DG tarjoaa noin 600 loppuunmyytyä levyä, joita saa enää divareista. DG on vapauttanut myymänsä musiikkitiedostot kaikista kopiointirajoituksista ja musiikkia voi soittaa kaikilla mp3-soittimilla ja – soitto-ohjelmilla. Asiakas voi myös vapaasti kopioida lataamiaan tiedostoja.

Myös rockmaailmassa on tapahtunut uusien musiikin jakelutapojen alalla. Radiohead-yhtyeen levyuutuutta markkinoitiin jännittävästi, kun ostajat saivat itse päättää lokakuussa ilmestyneen “In Rainbows”-levyn hinnan ja halutessaan levyn voi ladata itselleen jopa ilmaiseksi. Ainakin nettikeskustelujen perusteella vaikuttaa siltä, että useimmat ovat halunneet musiikista jotain maksaa ja eräiden arvioiden mukaan levyn keskihinta olisi ollut seitsemän euron paikkeilla.

Eräät jazzmuusikotkin ovat innolla mukana kehittämässä musiikilleen uusia markkinointi- ja jakelukanavia, mikä on hyvin ymmärrettävää, sillä lähes kaikki isot levy-yhtiöt ovat lopettaneet uusien jazzlevyjen tuotantonsa. Jazz on niin huonoa bisnestä, että isoja yhtiöitä kiinnostaa vain varmat nakit eli vanhojen klassikoiden uudet julkaisut.

Amerikkalainen jazztrumpetisti Dave Douglas perusti muutama vuosi sitten oman levy-yhtiön (Greenleaf Music), julkaisee nyt levynsä itse ja myy niitä vain nettikaupassaan. Nettikauppa mahdollistaa rohkeita ratkaisuja, kuten liveäänitykset New Yorkin Jazz Standard-klubilta viime vuoden joulukuussa. Douglasin kvintetti esiintyi klubilla kuutena perättäisenä iltana ja musiikki oli myynnissä heti seuraavana päivänä. Klubiviikon materiaalista on jälkeenpäin koottu myös tavallinen tupla-cd, mutta koko arvokas dokumentti eräästä nykyjazzin hienoimmasta yhtyeestä on saatavana vain mp3-tiedostoina.

Dave Douglas on kiinnostavasti verrannut nykyaikaa 1950- ja 60-lukuihin, jolloin suuri osa jazzistakin myytiin vielä jukeboxeihin tarkoitettuina singlelevyinä. Tiedostoina myytävä musiikki vähentänee kokonaisen albumin merkitystä musiikin markkinoinnissa ja yksittäisen musiikkikappaleen, “singletiedoston”, merkitys taas kasvaa.

Uskon kuitenkin, että perinteinen levy säilyttää asemansa keräilykappaleena tai joululahjana. Lahjaksi on mukavampi saada huolella tuotettu levy kuin musiikkitiedostoja muistitikulla. Sellainen huolella tuotettu kotimainen jazzlevy on esimerkiksi Ilmiliekki Quartetin toinen levy “Take It With Me” (TUM Records). Upean syvällistä musiikkia kauniiseen koteloon pakattuna sopii suositella joululahjaksi kenelle hyvänsä.

16.12.2007


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.