Gebhard Ullmann – musiikkia kahdella mantereella


Gebhard Ullmann. Kuva: Jacky Lepage

Saksalaisen saksofonistin, klarinetistin ja säveltäjän Gebhard Ullmannin ura on jännittynyt kiinnostavasti ensisilmäyksellä vastakohtaisilta näyttävien tukipisteiden varaan. Ullmann jakaa nykyään työskentelyaikansa Euroopan ja Amerikan, Berliinin ja New Yorkin kanssa. Hän on ollut innostunut toisaalta varsin vapaamuotoisesta improvisaatiosta ja toisaalta myös pitkälle sävellettyjen töiden työstämisestä. Vaikka monet Ullmannin projekteista ovat pienten kokoonpanojen, usein triojen, työtä, ei hän ole kuitenkaan pelännyt tulkita musiikkiaan myöskään big bandien kautta.

Vuonna 1957 syntynyt Ullmann aloitti uransa opiskelemalla klassista huilua aina lähes parikymppiseksi saakka. Tuolloin hän oli kiinnostunut toisaalta nykymusiikista, kuten Stockhausen ja toisaalta sellaisten bändien kuin Can ja Henry Cow soittamasta kokeellisesta rockista. Ullmannin ensimmäinen oma yhtye soitti kuitenkin vapaasti improvisoitua musiikkia. Musiikin parissa työskenteleminen ei ollut aivan heti itsestään selvää, sillä Ullmann opiskeli useita vuosia lääketiedettä Hampurissa. Musiikki kuitenkin voitti ja vuonna 1983 Ullmann siirtyi Berliiniin tarkoituksenaan hankkia elantonsa musiikin parissa.

Ullmann on ollut ahkera vieras levytysstudioissa, kahdessakymmenessä vuodessa maailmalle on lähtenyt jo kolmekymmentä levyä. Ensimmäiset levynsä hän julkaisi 1980-luvun puolivälissä. Debyyttilevy (Playful, Biber Records 1985) oli duolevytys yhdessä kitaristi Anders Willersin kanssa. Siitä lähtien levyjä onkin ilmestynyt tasaiseen tahtiin lähinnä eurooppalaisilla pienillä levymerkeillä, joista suomalaisille tutuimpia lienevät Leo Records ja Soul Note.

Gebhard Ullmannilla on monta rautaa tulessa ja hän työskentelee jatkuvasti monen hyvin erilaisen projektin parissa. Clarinet Trio on täysin akustinen kolmen klarinetistin yhtye, jossa Ullmannin lisäksi soittavat saksalaiset Jürgen Kupke ja Michael Thieke. Trion kolmas levy ”Ballads And Related Objects” (Leo Records) ilmestyi viime vuonna. Ullmannilla on myös toinen trio BassX3, joka heijastelee Ullmannin mieltymystä mataliin ääniin. Triossa soittaa, yhtyeen nimen mukaisesti, kolme matalalle yltävää instrumenttia, Ullmann itse soittaa bassoklarinettia ja bassohuilua sekä Peter Herbert ja Chris Dahlgren kontrabassoa ja elektroniikka. Tämän trion ensimmäinen levy ”BassX3” ilmestyi tänä vuonna Drimala-merkillä.

Conference Call-kvartetti on puolestaan Ullmannin amerikkalainen ja samalla jazzmielessä kaikkein perinteisin yhtye. Ullmannin lisäksi yhtyeessä vaikuttavat nykyään pianisti Michel Jefry Stevens, basisti Joe Fonda ja rumpali George Schuller. Aktiivisesti toimii myös kvartetti Ullmann – Swell Quartet, jonka muut muusikot ovat pasunisti Steve Swell, basisti Hill Greene ja rumpali Barry Altschul. Kvartetti julkaisi äskettäin levyn, ”Desert Songs & Other Landscapes (CIMP 2004). Steve Swell on mukana myös kvintetissä Basement Research yhdessä saksofonisti Julian Argüellesin kanssa. Vielä kannattaa mainita erittäin kiinnostavalta kuulostava kymmenmiehinen kokoonpano Ta Lam Zehn.

Gebhard Ullmann ei ole vielä koskaan käynyt esiintymässä Suomessa. Hän on kuitenkin omaperäinen ja ennen kaikkea monipuolinen muusikko, joka ansaitsi varmasti enemmän huomiota myös täällä.

Lisätietoja Ullmannin kotisivuilla osoitteessa www.gebhard-ullmann.com. Kotisivuilla on mm. elämänkertatietoja, diskografia ja mp3-tiedostoja kokonaisista esityksistä ladattavaksi. Sivuilta voi myös ostaa Ullmannin levyjä.

Ilmestynyt Jazzrytmit-lehdessä.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.