Kalottjazz & Blues Festival 2017 – festariennakko

Pohjois-Suomen perinteikäs jazztapahtuma Kalottjazz & Blues -festivaali on lähtenyt rohkeasti muuttamaan ilmettään. Kun festivaali jätti viime kesänä vanhan pääpaikkansa Pikisaaren eikä saanut tilalle oikein mitään kunnollista, oli uusien vaihtoehtojen hakeminen suorastaan välttämätöntä.

Kolealla säällä oli toki osansa alakulossa, mutta Umpitunneli toimi jazzkonsertin paikkana huonosti viime kesänä.

Viime kesän jazzkonsertti ravintola Umpitunnelin pihalla oli suoranainen pohjakosketus festivaalin pitkän historian aikana. Nyt festivaali tiivistyi kaksipäiväiseksi eli se tapahtuu 30.6. – 1.7.2017. Konsertit keskittyvät Aineen taidemuseolle ja museon takana olevalle piha- ja puistoalueelle. Vain kirkkokonsertti soitetaan festivaalialueen ulkopuolella, sekin aivan lähellä Tornion kirkossa.

Jopa ikiaikainen bluesilta on siirretty Folkets Husilta taidemuseon pihalle pystytettävään telttaan. Näin kaikki tapahtumat ovat muuttaneet Haaparannalta Tornion puolelle. Toki valtakunnan raja on uuden konserttipaikan vieressä aivan kivenheiton päässä.

Ohjelmistoltaan festivaali jatkaa vanhoilla jäljillään, kun ohjelmassa sekoittuvat lähinnä jazz ja blues. Viime kesän maailmanmusiikin kokeilua ei siis enää jatkettu. Vahvin panos ohjelmaan tulee Suomen puolelta. Tuttuja Kalottjazz-kävijöitä ovat Honey B. & T-Bones sekä Severi Pyysalo ja Maarit Hurmerinta. Pyysalo ja Hurmerinta esiintyvät yhdessä Kauko Röyhkän kanssa Turmion suurherttuat -ohjelmistolla. Osmo Ikonen Swings lupaa swingversioita vaikkapa Ray Charlesin ja Stevie Wonderin lauluista ja Nina Mya tuo vanhan kotikaupunkinsa kirkkoon gospelyhtyeensä.

Ruotsalaista musiikkia edustuvat tyylikäs perinteisen kitarajazzin tulkki Tomas Janzon sekä usein ennenkin festivaalilla esiintynyt Ramblin´ Minds -yhtye. Ohjelmisto on siis laadukas, mutta samalla hieman yllätyksetön ainakin jazzin ystävän näkökulmasta. Kokonaisuutena ohjelmisto ja uudet järjestelyt lupaavat kuitenkin uutta alkua ja uutta suuntaa viime kesänä jo väsyneeltä vaikuttaneelle tapahtumalle, mikä on näin entisen festivaaliaktiivin kannalta hyvin ilahduttavaa.

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.