Kalottjazz & Blues Festival 2018 – festivaaliennakossa katsaus jazztarjontaan

Tornion ja Haaparannan Kalottjazz & Blues -festivaali järjestetään nyt 35. kerran. Viime kesänä käyttöön otettu tapahtumapaikka Aineen taidemuseolla ja museon läheisyydessä sijaitsee kokonaan Suomen puolella, toki jopa kivenheittoakin lähempänä valtakunnan rajaa. Ainoa poikkeus on kirkkokonsertti, joka on tänä kesänä siirretty valitettavasti takaisin Tornionjoen toiselle rannalle Alatornion kirkkoon, siis turhan kauas tiiviistä festivaalikeskuksesta.

Viime kesän tapaan kahteen päivään tiivistetty (supistettu?) festivaali esittelee nimensä ja perinteidensä mukaisesti jazzia ja bluesia Suomesta ja Ruotsista. Tapahtuma tavoitellee myös laajempia yleisöjä pop/rock-valinnoillaan, joita ovat poplaulaja Diandra sekä lähinnä kai indie rock -esiintyjiksi luokiteltavat Anna Järvinen Duo ja Ebbot Lundberg & Indigo Children.

Aineen taidemuseon puistoaluetta vuoden 2017 festivaaleilla

Ohjelmakokonaisuuden ohuehkon (mutta viime kesään verrattuna laadukkaamman) jazztarjonnan tärkeimmät nimet löytyvät festivaalilauantain ohjelmasta. Uudessa esiintymispaikassa eli Åströmin kartanon riihessä esiintyvä laulaja Sanna Ruohoniemi on itselleni uusi tuttavuus. Hänen vuonna 2016 ilmestyneen debyyttilevyn perusteella Ruohoniemi ja hänen ruotsalaisista muusikoista koostuva yhtyeensä esittävät tavallisen laulujazzin rajoja folkin ja vapaan improvisaation suuntaan ylittävää jännittävää musiikkia.

Virtuoosimainen laulaja Aili Ikonen on sen sijaan tullut tutuksi jo monestakin yhteydestä. Nyt Torniossa hän esittää viimeisimmän ”Piirrä minut” -levyn ohjelmistoa. Levyllä Ikosen katse sekä laulaja ja laulujen kirjoittajana kohdistuu rohkeasti, jopa paljastavasti, suoraan omaan itseen, omiin elämänkokemuksiin, omiin ihmissuhteisiin. Selvää on myös, että Ikosen mukana lavalle nousee erinomainen yhtye.

Dan Johansson Aineen taidemuseolla vuoden 2010 Kalottjazz & Blues -festivaaleilla

Itseäni kiinnostaa eniten festivaalin ainoa (!) instrumentaalijazzia esittävä ruotsalainen Dölerud Johansson Kvintett, joka on mielenkiintoinen sekoitus eri-ikäisiä muusikoita. Saksofonisti Magnus Dölerud ja pianisti Joel Lyssarides edustavat nuorempia ikäpolvia, kun taas Norrbotten Big Bandin luottotrumpettisolisti Dan Johansson ja rumpali Fredrik Rundqvist kuuluvat jo kokeneiden, urallaan jo paljon saavuttaneiden muusikoiden joukkoon. Ja hyväksi lopuksi basisti Palle Danielsson on jo suoranainen eurooppalaisen jazzin legenda, jonka soitto elää Keith Jarrettin, Charles Lloydin, Tomas Stankon, Peter Erskinen ja Jan Garbarekin levyillä osana jazzin historiaa.

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.