Kalottjazz & Blues Festival 2019 – festivaaliennakko

Kalottjazz & Blues -festivaali soi juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna (28.-29.6.2019) Torniossa (ja melkein Haaparannallakin) 36.kerran. Kolmatta kertaa kaksipäiväisenä järjestettävä festivaali sijoittuu jälleen Aineen taidemuseon viereiseen puistoon, josta rajalle on matkaa kirjaimellisesti vain kivenheitto.

Menneiltä festivaaleilta tuttuun tapaan Kalottjazz & Bluesin ohjelmassa on suomalaista ja ruotsalaista jazzia ja bluesia. Tutusti myös musiikinopiskelijoiden yhtyeet ja esiintyjät lähiseudulta (niinkuin lähiseutu täällä pohjoisessa ymmärretään) saavat tilaa esiintymislavoilta. Seuraavassa olen poimimut esittelyyn muutamia ohjelman kohokohtia.

Sid Hille Foreign Friends

Saksalaissyntyinen, mutta jo pitkään Suomessa asunut, pianisti/säveltäjä Sid Hille on koonnut Foreign Friends -yhtyeensä muusikoista, jotka hekin ovat syntyjään muualta, mutta ovat sitten asettuneet asumaan Suomeen. Yhtyeen muusikot tulkitsevat suomalaisen popin ja iskelmän maailmasta poimittua ja suomalaisille tuttua materiaalia omista lähtökohdistaan käsin. Kulttuurien kohtaamisesta syntyy avointa musiikillista keskustelua, joka on vastakohta tunkkaisen kansallismieliselle kulttuurikäsitykselle.

Sid Hille Aineen taidemuseolla 30.11.2017

Hillen lisäksi yhtyeeseen kuuluvat laulaja Anni Elif Egecioglu, kitaristi Sigurdur Rongvaldsson ja lyömäsoittaja Abdessa Assefa. Yhtye esiintyy Aineen taidemuseolla perjantaina 28.6. klo 19.

Blues Night

Perjantai-illan kolmen yhtyeen blueskonsertti kuuluu Kalottjazz & Bluesin pitkään jatkuneisiin perinteisiin. Se säilyi festivaalin uudistetussa ohjelmarakenteessa, vaikka tapahtuma toki siirrettiin Haaparannan Folkets Husilta Tornion puolelle telttaan taidemuseon puistossa.

Tällä kertaa kaikki illan yhtyeet ovat suomalaisia ja kaikissa on erityisesti kitaroilla ja kitaristeilla vahva osa. Lena & Slide Brothers valittiin vuonna 2017 vuoden bluesyhtyeeksi, jonka uuden levyn perusteella “IV” (RetroU Art) kahden slidekitaran leimaamalta kvartetilta voi odottaa svengaavaa konserttia.

Myös kaksi muuta yhtyettä vaikuttavat kiinnostavilta. BigFeet & LaLa kätkee nimensä taakse laulaja Marjo Leinosen ja kitaristi Jukka Orman, joka on tunnettu esimerkiksi Sielun Veljet -yhtyeestä. Omaperäinen kitaristi on kuitenkin soittanut esimerkiksi Edward Vesalan ja Raoul Björkenheimin kanssa, joten tuskinpa yhtye tyytyy soittamaan kaikkein kuluneimpia blueskliseitä. Samaa lupailee myös yhtyeen viime vuonna ilmestynyt albumi “Pet Me!” (Playground Music).

Esa Kuloniemi, Kalottjazz & Blues 2017

Illan päättää Dr. Helander & Third Ward, jossa soittavat bluesveteraanit Ilkka Helander ja Esa Kuloniemi. Viime vuonna ilmestyneellä levyllä “Meat Grindin’ Business” (Bluelight Records) yhtye soittaa varsin perinteistä bluesia niin vakuuttavasti, että yhtyeen karisma välittyy jopa Spotifysta kuunneltuna.

Pitkästä aikaa Kalottjazzin bluesiltaan ja -yöhön on löydetty sellainen kokonaisuus, jota odottaa kiinnostuneena.

Jazz At The Park

Festivaalilauantain (29.6.) päätapahtuma on tietenkin Aineen taidemuseon puistossa järjestävä kolmen yhtyeen ulkoilmakonsertti. Sen aloittaa ajankohtainen Ilmiliekki Quartet yhdessä laulaja Emma Salokosken kanssa. Ilmiliekin vasta ilmestynyt “Land Of Real Men” (We Jazz Records) on varmasti vuoden parhaimpia levyjä. Salokosken kanssa äänitetty laululevy “Ligger du fortfarande i sängen!” (Svart Records) julkaistiin viime vuoden lopulla. Yhtye esittää konsertissa ruotsinkielisiä lauluja hienolta albumilta ja muistuttaa suomalaisen kulttuurin moni-ilmeisyydestä samalla tavalla kuin Foreign Friends.

Johan Björlklund Pikisaaren jazzteltassa, Kalottjazz & Blues 2010

Konsertin toisena esiintyjänä lavalle astuu yksi monista ruotsalaisen rumpalin Johan Björklundinn projekteista eli Thymeshift, jota tällä kertaa vahvistaa tanskalainen kosketinsoittaja Katrine Amsler. Kvartetin ideana on yhdistellä jazzia, rockia ja elektroniikkaa samaan keitokseen. Björklundin yhtyeet ovat yleensä olleet mielenkiintoisia, joten tältäkin kokoonpanolta on syytä odottaa paljon.

Norrbotten Big Band esiintyy vuosittain useita kertoja Torniossa ja Haaparannalla eli se on siis hyvinkin tuttu alueen musiikin ystäville. Kalottjazz & Bluesissakin orkesteri on esiintynyt useita kertoja ja samalla se on tuonut mukanaan korkeatasoisia solistivieraita. Tällä kertaa vieraaksi saapuu laulaja/näyttelijä Lisa Nilsson, jonka soul-vaikutteinen pop toimii varmasti hienosti myös ison orkesterin säestyksellä.

Päätösjamit

Viime vuoden Kalottijazzien intensiivisintä jazzia kuultiin festivaalien päätösjameissa Kerhoravintolassa. Jamien onnistumisessa on tietenkin aika paljon kyse sattumasta, siis siitä kuinka innokkaita soittajia paikalla sattuu olemaan. Kun jamien house bandina toimii nuoret svengin ja grooven taitajat Milo & Moses, loppu jääkin sitten jami-isännän eli Riverside Jazzin puheenjohtajan Jukka Lammisen ja muiden paikalle saapuneiden muusikoiden vastuulle.

Lisätietoja: Kalottjazz & Blues Festival

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.