Katse 2010-lukuun – soittolistalla kotimaista jazzia

Timo Lassy, Raahen Rantajatsit 2016

Suomalaisen jazzin 2010-luku oli niin korkeatasoinen vuosikymmen, että sen pelkistäminen kymmenen kappaleen pakettiin jättää väistämättä syrjään runsaasti upeaa musiikkia. Oheinen soittolista on silti yritys kertoa menneen vuosikymmenen kotimaisen jazzin kovasta tasosta nimenomaan omasta mielestäni hienojen yksittäisten kappaleiden kautta.

Suomalainen jazz sai 2010-luvulla entistä enemmän kansainvälistä näkyvyyttä, kun monet muusikot saivat musiikkiaan julki kansainvälisillä levymerkeillä. Näitä ovat vaikkapa Edition Records, ACT ja Ozella Music, jotka kaikki ovat tuotannoillaan listalla. Kotimaassa erityisesti We Jazz kunnostautui jazzin kekseliäänä esittelijänä niin levymerkkinä kuin festivaalina, mutta myös Eclipse Records jaksaa tuoda esille hienoa musiikkia.

Ulkomaisen jazzin soittolistan tapaan myös kotoinen soittolista on subjektiivinen valinta, joka perustuu vuosien varrella tekemiini vuoden parhaiden jazzlevyjen listauksiin. Jos olen kirjoittanut musiikista laajemmin blogissa, kappaleesta on linkki kyseiseen postaukseen. Pyrin valitsemaan kappaleet sellaisilta levyiltä, joista olin kirjoittanut laajemmin blogiin tai Kemin ja Tornion entiseen, jo lopetettuun ykkössanomalehteen Pohjolan Sanomiin. En ole mitenkään muokannut vanhoja juttujani, joten lista kertoo samalla Valon kuvia -blogista.

Valtteri Laurell Pöyhönen Ricky-Tick Big Bandin ensimmäisen levyn julkaisukonsertissa (21.5.2010, Helsinki)

2010

 • Ricky-Tick Big Band: Babel (Ricky-Tick Records, 2010)
  Ricky-Tick Big Bandin johtaja Valtteri Pöyhönen tuorestaa ja raikastaa taidokkaasti perinteistä big band-sointia nykyaikaan ja musiikissa on usein jännittävä eurooppalainen vivahde. Lue lisää: Alkuvuoden 2010 jazzlevyjä.

2011

 • Tonight At Noon: Jelly Roll (Prophone Finnish Jazz, 2011)
  Tonight At Noon -yhtyeen musiikki on selvästi tunnistettavaa Charles Mingusta; värikästä, rehevää, älykästä ja svengaavaa jazzia. Lue lisää: Jazzia monelta kantilta.

2012

 • Timo Lassy: Teddy The Sweeper (Schema Records, 2012)
  Harvoin kuulee niin mainiota levyn alkua kuin saksofonisti Timo Lassyn italialaisen yhteistyön kautta julkaistun levyn avaus ”Teddy The Sweeper”. Lue lisää: Syksyn kotimaisia – Bachista svengiin.

2013

 • Kari Ikonen Trio: The Testament of My Heart (Ozella Music, 2013)
  Kari Ikonen Trio on toisiaan tarkoin kuunteleva kolmikko, joka muotoilee ensimmäisestä levystään sävykkään, keskittyneen ja mieleenpainuvan kokonaisuuden. Lue lisää: Kolme kotimaista levyuutuutta.

2014

 • Jussi Fredriksson Trio: Uuno Walk (Fredriksson Music, 2014)
  Pianisti Jussi Fredrikssonin rento ”Uuno Walk” kuvastelee kävelylenkkiä koiran kanssa.

Verneri Pohjola Raahen Rantajatseilla kesällä 2015

2015

 • Verneri Pohjola: He Sleeps, I Keep Watch (Edition Records, 2014)
  Musiikki säteilee aitoa elämäniloa, ei siis halpaa hilpeyttä, vaan oikeaa valoa ja lämpöä. Lue lisää: Verneri Pohjola: Bullhorn.

2016

 • Kalle Kalima: Jääkärimarssi (ACT, 2016)
  Kitaristi Kalle Kaliman trio yhdistää luovalla tavalla modernin improvisaation ja perinteisen musiikin. “High Noon” on yhtenäinen kokonaisuus ja samalla kuitenkin monitahoinen ja vangitseva. Lyhyesti sanottuna tätä musiikkia on mukava kuunnella. Lue lisää: Kalle Kalima: High Noon.

2017

 • Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: Ljubljana (Eclipse Music, 2017)
  Levyn hienoimpien esitysten joukkoon kuuluva ”Ljubljana” tuo etnovivahteineen mieleen John Zornin Masada-kvartetin, joka sekin oli saksofonin ja trumpetin johtama yhtye. Lue lisää: Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: I (Eclipse Music, 2017).

Mopo Tornion Kerholla 8.9.2015

2018

2019

 • Aki Rissanen Trio: Aeropeans (Edition Records, 2019)
  Pianisti Aki Rissasen kirjoittaa viimeisimmän triolevynsä kansitekstissä: “We, as jazz musicians, are in constant motion because our form of art doesn´t ever stand still!”. Lue lisää: Aki Rissanen Trio: Art In Motion (Edition Records, 2019).

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.