Katse 2010-lukuun – soittolistalla ulkomaista jazzia

Stańko Haaparannalla 2005, taustalla näkyy toinen hieno trumpetisti Tim Hagans

Vuosikymmen vaihtuu ja Valon kuvia -blogin soittolista nostaa esille yhden taitelijan, yhden levyn ja yhden kappaleen vuotta kohti. Tällä soittolistalla on vain ulkomaisia muusikoita, sillä kotimaisen jazzin 2010-luvusta on tulossa oma soittolistansa.

Olen valinnut levyt vuosittain laatimiltani ”Vuoden valinnat” -listoilta. Jos olen kirjoittanut levystä blogissa laajemmin, kappaleesta on myös linkki alkuperäiseen postaukseen. Lista kertonee enemmän minun blogista ja mieltymyksistä kuin jazzin kehityksestä vuosikymmenen kuluessa.

2010

 • Chris Lightcap´s Bigmouth: Platform (Clean Feed, 2010)
  Amerikkalaisen basistin Chris Lightcapin levyllä sähköpianon sävyttämä menevä groove yhdistyy surumielisyyteen, vaikka yleensä kai rytmimusiikin svengi tuntuu ilmaisevan iloa ja elämän voimaa. Lue lisää: 5 x Clean Feed Records, osa 1.

2011

 • Lee Konitz/Brad Mehldau/Charlie Haden/Paul Motian: Live at Birdland (ECM, 2011)
  Joulukuussa 2009 New Yorkin Birdland-klubilla koettiin jotain poikkeuksellista, kun kolme veteraania Lee Konitz, basisti Charlie Haden ja rumpali Paul Motian kohtasivat nuoremman polven pianistin Brad Mehldaun. Kvartetti ei valmistautunut klubikeikkoihinsa millään tavalla, ei harjoitellut, ei valinnut etukäteen edes soitettavia kappaleita. Lue lisää: 2 x Lee Konitz.

2012

 • Dave Douglas Quintet: Wither Must I Wander? (Greenleaf Music, 2012)
  Trumpetisti Dave Douglas levyttää yleensä suurimmaksi osaksi omia sävellyksiään, mutta vuonna 2012 levyn pääosan muodostivat amerikkalaiset kansansävelmät ja virret, joita Douglasin äiti toivoi hautajaisissaan soitettavan. Lue lisää: Vinyylin viehätys – Dave Douglas Quintet: Be Still.

2013

 • Tomasz Stańko New York Quartet: Assassins (ECM, 2013)
  Vuonna 2018 kuollut puolalainen trumpetisti Tomasz Stańko asui viimeisinä vuosinaan puoliksi New Yorkissa ja teki yhteistyötä amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Syntyi Tomasz Stańko New York Quartet, jossa soittivat kuubalaissyntyinen pianisti David Virelles, basisti Thomas Morgan ja rumpali Gerald Cleaver. Lue lisää: Tomasz Stańko New York Quartet: Wisława.

Lina Nyberg Luulajassa vuonna 2007.

2014

 • Lina Nyberg & Norrbotten Big Band: Monster Song (Hoob Records, 2014)
  Lina Nyberg on niitä vahvoja ja omaperäisiä jazzmuusikkoja, joilla tuntuu aina olevan varaa tehdä, mitä hän itse haluaa. Hän on osoittanut hallitsevansa perinteisen jazzohjelmiston jo vuosia sitten, eikä hänen myöskään tarvitse turvautua popmusiikin latteuksiin. Lue lisää: Lina Nyberg: Sirenades – salaperäinen ja jännittävä.

2015

 • Vijay Iyer: Taking Flight (ECM, 2015)
  Vijay Iyer Triossa soittavat pianisti Vijay Iyerin lisäksi basisti Stephan Crump ja rumpali Marcus Gilmore. Trio hengittää kuin yhtenä instrumenttina. Improvisaatiosta huolimatta musiikin tähtäyspiste ei ole yksittäisissä soolosuorituksissa, vaan kolmikon häikäisevän tarkassa yhtyesoitossa. Lue lisää: ECM-uutuuksia: Vijay Iyer & Kenny Wheeler.

2016

 • Alexander von Schlippenbach: Epistrophy (Intuition, 2016)
  Pianisti Alexander von Schlippenbachin kvartettilevytys on idealtaan varsin yksinkertainen. Otetaan neljä Eric Dolphyn ja kolme Herbie Nicholsin sävellystä sekä yksi Thelonious Monkin sävellys. Lisätään ohjelmistoon viisi pianistin omaa sävellystä, jotka sopivat hengeltään hyvin näiden omintakeisten säveltäjien joukkoon. Lue lisää: Alexander von Schippenbach: Jazz Now! – tästä ei jazz juuri parane.

Alexande von Schlippenbach Kerava Jazz -festivaalilla vuonna 2007

2017

 • Goran Kajfeš Subtropic Arkestra: Ibakish Tarekigne (Headspin Recordings, 2017)
  Muhkea soundi, hypnoottinen groove ja vallattoman ennakkoluulottomat kappalevalinnat nostivat ruotsalaisen Goran Kajfešin ja Subtrobic Arkestran levyn vuoden 2017 parhaiden jazzjulkaisujen joukkoon.

2018

 • Mary Halvorson: Pretty Mountain (Firehouse 12 Records, 2018)
  Mary HalvorsoninCode Girl” yhdistää uudella tavalla yhtyeenjohtajan omintakeisen kitaran, jazzyhtyeen, abstraktit runot ja intialaisen musiikin perinteestä kumpuavan Amirtha Kidambin laulun.

2019

 • Ethan Iverson Quartet with Tom Harrell: Polka Dots And Moonbeams (ECM, 2019)
  Pianisti Ethan Iversonin ja trumpetisti Tom Harrellin liveäänitys Village Vanguard -klubilta on periaatteessa vain yksi tuolta liveäänitys lisää tuolta klubilta äänitettyjen lukuisten levyjen joukkoon. Heidän herkkä tulkintansa kuitenkin vangitsee ja tuttujen sävelmien taika kestää edelleen.
Goran Kajfeš

Trumpetisti Goran Kajfeš Luulajassa vuonna 2008

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.