Kiukkua ruotsin kielestä – totuus ahdistaa

Kristiinankaupungin raatihuone

Kristiinankaupungin raatihuone vanhan kirkon hautausmaalta kuvattuna

Olen seurannut kahta Suomen historiaa käsittelevää tv-sarjaa, jotka molemmat ovat Ylen ohjelmia. ”Suomi on ruotsalainen” kertaa napakasti Ruotsin ja ruotsin kielen vaikutuksia Suomeen ja Suomen kulttuuriin, kieleen ja talouteen. ”Kuninkaittemme jäljillä” on kuivakkaammin toteutettu tiivistelmä Suomen ja Ruotsin yhteisestä historiasta kuninkaiden elämänvaiheiden ja toiminnan näkökulmasta katsottuna. Molemmat ovat mielestäni asiallisia ohjelmia, joihin on koottu tunnettuja tosiasioita sellaisina kuin historiantutkimus ne nykyään hahmottaa.

Olinkin yllättynyt, kun Helsingin Sanomat kertoi viime sunnuntain numerossa ”Suomi on ruotsalainen”-sarjan herättämästä kiihkosta. Sarjan juontajaa Juhani Seppästä on haukuttu Ruotsihuoraksi ja koko ohjelmaa pelkästään pakkoruotsin kannattajien salajuoneksi. Samoja väitteitä, ja usein aggressiivisia sellaisia, löytyy myös Ylen nettisivuilta molempien ohjelmien keskusteluista.

Minua siis hämmästyttää, kuinka tunnetut tosiasiat voivat nostattaa suurta porua. Heittäydytään kiukuissaan lattialle parkumaan, kun maailmankuva ja tosiasiat eivät kohtaakaan. Ei siis korjata maailmankuvaa, vaan väitetään faktoja propagandaksi.

Sekin ihmetyttää, kuinka suomenruotsalaisuus voidaan nähdä uhkaavana. Kertaan vielä perusasiat:

1. suomenruotsalaiset ovat aivan yhtä suomalaisia kuin muut,
2. suomenruotsalaisen vähemmistön asioiden järjestäminen hyvälle mallille on asioita, joista suomalaisten pitäisi ylpeillä. Maailma olisi parempi paikka, jos muuallakin kielivähemmistöjen asema olisi yhtä hyvin turvattu.

En millään usko, että vähemmistön aseman huonontaminen parantaa enemmistönkään asiaa. Kun vähemmistöjen asiat ovat kunnossa, pärjää myös enemmistö.

Lisäys 11.2.: Ilta-Sanomien mukaan “Suomi on ruotsalainen”-sarjan juontaja Juhani Seppänen on joutunut muuttamaan puhelinnumeronsa salaiseksi häirintäsoittojen takia. Hän on saanut myös uhkauksia osakseen. Kaikki vain siksi, että hän esittelee siis historiallisia tosiasioita tv-sarjassa. Pelottavaa.

Molemmat ohjelmat ovat katsottavissa YLE Areenassa. Suosittelen.

Share
Kategoria(t): Mielipide Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Kiukkua ruotsin kielestä – totuus ahdistaa

  1. Jani sanoo:

    Henkinen taantuma nostaa aina pintaan nationalismin. Ehkäpä se taasen koetaan oljenkorreksi täydellisessä näköalattomuudessa, en tiedä. Suuri osa kansasta haluaa eristäytyä, ei kansainvälistyä. Miten tällaiseen ollaan jouduttu tuntuu täysin käsittämättömältä. Suomen tulevaisuus on kiinni pohjoismaisessa yhteistyössä. Ilman sitä Suomi jää hyvin yksin, saari kaukaisessa koillisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.