Kolme pianotrioa

Vaikka pianotriojen jazzia ilmestyy niin paljon, että välillä tuntuu vaikealta löytää genren levyistä enää mitään kirjoitettavaa, on pianotrio kuitenkin jatkuvasti kiehtova jazzin ja improvisoidun musiikin instrumentti. Tämän todistavat nyt esittelyssä olevat kolme debyyttialbumia, jotka tarjoavat sopivasti erilaisen näkökulman pianotriojen musiikkiin.

Ida Alanen Trio. Kuva: Milena Törmi

Kolmisen vuotta toiminut Ida Alanen Trio sai alkunsa korona-aikoina hieman vahingossa, kun vierekkäisillä treenikämpillä harjoitelleet pianisti Ida Alanen ja rumpali Benjamin Nylund alkoivat soittamaan yhdessä. Pian Nylund kutsui mukaan rumpali Jonathan Bäckströmin ja trio alkoi työstää Alasen omien uniensa innoittamana kirjoittamia sävellyksiä.

Alanen kertoo kiinnostuneensa unen ja valveen rajaseudusta, mistä albumin nimikin on ilmiselvästi saanut nimensä. Kenties tämä näkökulma perustelee musiikin turvallisen tuntuisen ilmapiirin, jossa edes pienet demonit, ”Little Demons”, eivät kauhistuta. Painajaiset puuttuvat albumin unimaailmasta, jota leimaavat niin pehmeät melodiat kuin levollinen svengi. Yhtenäisen levyn keskeisiä kappaleita ovat vaikkapa lempeä nimiraita, salaperäinen ”Yö Kaivopuistossa” ja kevyesti svengaava ”Kiertokulku”. Ilmeikkään yhteissoitonsa miellyttävästi hallitseva trio liittyy epäröimättä osaksi pohjoismaisen jazzin kirkasta ja viileää perintöä.

Ida Alanen Trio: Awake Asleep (Amp Music & Records, 2023)
Ida Alanen,piano, Jonathan Bäckström, basso, Benjamin Nylund, rummut

Anni Kiviniemi Trio, We Jazz 2022

Napakka rummun isku potkaisee liikkeelle pianisti Anni Kiviniemen triolevyn, jonka avausraita ”Tiu dropar” jo paljastaa albumin keskeiset piirteet. Siis jazzin, klassisen ja kansanmusiikin aineksia vaikuttavasti yhdistävät melodiat, joita trio ilmeikkäästi tulkitsee. Kiviniemen pianossa soi samaan aikaan sekä pohjoismaisen jazzin kuulaus että kaikkea tarpeetonta makeutta välttelevä kirpeys.

Kun tähän lisätään Eero Tikkasen vahva basso ja Hans Hulbaekmon rumpusetin soundipalettia koko laajuudeltaan hyödyntävä dynaaminen soitto, syntyy vangitsevaa ja keskittynyttä pianotrion uutta jazzia, joka ulottuu ”Arguablyn” kamarimusiikista ”Atomsin” kulmikkaan jazzin ja leikkisän ”Mengin” kautta hartaaseen päätökseen (”Choral”).

Anni Kiviniemi Trio: Eir (We Jazz, 2024)
Anni Kiviniemi, piano, Eero Tikkanen, basso, Hans Hulbaekmo, rummut

divr. Kuva: Angelika Annen

Sveitsiläisen divr on periaatteessa akustinen trio, mutta yhtyeen levyn musiikkia muovaa Dan Nichollsin jälkituotanto. Studiossa lisätyt hienovaraiset soundikerrokset ja konkreettiset reaalimaailman äänet ovat kuin kameran objektiivin eteen kierrettävä suodin, vaikuttaa koko kuva-alaan, mutta jonka vaikutus voi olla lähes huomaamatonta. Tässä tapauksessa tuotannon suodin sekoittaa yhtyeen soundiin elektronisen musiikin vivahteita.

Trio kehittelee reaaliaikaiseksi säveltämiseksi kutsumistaan improvisaatioista tarkasti harkitun kuuloisia minimalistisia ja hitaan itsepintaisesti liikkuvia ääniveistoksia. Improvisoinnista huolimatta syntyy vaikutelma niin lujasta kokonaisuudesta, että yksittäisten muusikoiden suoritusten erittely tuntuu tarpeettomalta.

divr: Is This Water (We Jazz, 2024)
Philipp Eden, piano, Raphael Walser, basso, Jonas Ruther, rummut + Dan Nicholls, tuotanto

Kaikki kolme levyä jatkavat vuoden 2024 Vuoden valinnat -listausta: : Vuoden valinnat 2024.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.