Kuuntele tunti jazzia – syksyn 2021 soittolista

Nina Mya, Tornio 2016

Kuuntele tunti jazzia” -soittolistalla on tällä kertaa yhdeksän kappaletta, sillä David Sanford Big Bandin monumentaalinen rukous Lester Bowien muistolle saa vallata kahden kappaleen tilan.

1. Nina Mya: Just Another Lonely Soul

Tiivistunnelmainen ja viihdyttävä albumi täynnä vanhaa kunnon soulia, jota muulloin varsin harvoin pääsee Suomessa kuulemaan.

Levyltä Nina Mya: Just Another Lonely Soul (Flame Jazz Records, 2021)

2. The Cookers: Somalia

The Cookers on oikea hard bopin superyhtye, jonka jäsenet ovat alan veteraaneja, siis Billy Harper, tenorisaksofoni, Eddie Henderson, David Weiss, trumpetti, Donald Harrison, alttosaksofoni, George Cables, piano, Cecil McBee, basso ja
Billy Hart, rummut. Legendaarisella Van Gelderin studiolla tallennetulta albumilta soittolistalle valikoitui Harperin sävellys ”Somalia”.

Levyltä The Cookers: Look Out! (Gearbox Records, 2021)

3. Florian Arbenz: Jammin´ in the Children´s Corner

Alkuvuodesta 2021 sveitsiläinen lyömäsoittaja, yhtyeenjohtaja ja säveltäjä Florian Arbenz aloitti peräti 12 levyn mittaiseksi tarkoitetun musiikillisten keskustelujen sarjan, joka jatkuu nyt, kun toinen ja kolmas keskustelu ilmestyvät tuplavinyylinä. “Conversation #2 Oracle” on Arbenzin ja brittiläisen vibrafonistin Jim Hartin duolevytys. Kaksikko laajenee trioksi, kun sveitsiläinen basisti Heiri Känzig liittyy mukaan levyllä “Conversation #3 Neologism“.

Levyltä Florian Arbenz: Conversation #2 & #3 (Hammer Recordings, 2021)

Linda Fredriksson, Joensuu 2018

4. Linda Fredriksson: Nana – Tepalle

Moposta ja Superpositionista tuttu saksofonisti Linda Fredriksson on julkaissut ensimmäisen sooloalbuminsa, kauniin ja hiljaisen kokonaisuuden. Soittolistalle valitsin kappaleen ”Nana – Tepalle”, jonka Fredriksson on kirjoittanut edesmenneen isoäitinsä muistolle.

Levyltä Linda Fredriksson: Juniper (We Jazz, 2021)

5. David Sanford: Prayer for Lester Bowie

Säveltäjä ja kapellimestari David Sanfordin big band esittää laajan ja monivaiheisen kunnianosoituksen trumpetisti Lester Bowielle. Tribuutin on säveltänyt trumpetisti Hugh Ragin, joka soittaa myös kappaleella kuultavan trumpettisoolon.

Levyltä David Sanford Big Band: A Prayer For Lester Bowie (Greenleaf Music, 2021)

6. Tomi Nikku 5tet: Emboldened

Tomi Nikku 5te esittelee ensimmäisellä levyllään trumpetisti Tomi Nikun sävellyksiä. ”Emboldened” on melodisesti täyteläinen sävellys, joka kantaa sekä soittajat että kuulijat koko matkan varovaisista basson näppäilyistä dramaattiseen loppuun saakka.

Levyltä Tomi Nikku 5tet: Light & Shade (Flame Jazz Records, 2021)

Timo Lassy, Turku Jazz Festival 2019

7. Timo Lassy: Orlo

Svengaavan soul-jazzin taitajana suomalaisen jazzin eturiviin itsensä nostanut saksofonisti Timo Lassy on viime vuosina määrätietoisin askelin laventanut kuvaansa taiteilijana. Ricky-Tick Big Band Brass rikastutti Timo Lassy Bandin soundia niin konserteissa kuin levyillä ja duo rumpali Teppo Mäkysen kanssa kaivautui täysin uusiin taiteellisiin syvyyksiin. Ja nyt uutena yhtyeenä esiin astuu trio, jossa soittavat basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen. Trion soundia värittää jousiorkesteri, Budapest Art Orchestra, jolle Marzi Nyman on kirjoittanut aktiivisen roolin.

Levyltä Timo Lassy: Trio (We Jazz, 2021)

8. Jazz Furniture: Holon

Vuonna 1994 ruotsalainen Jazz Furniture -yhtye julkaisi ainoaksi jääneen levynsä. Yhtye kokosi yhteen tuolloin nuoria jazzlupauksia, jotka ovat myöhemmin jättäneet pysyvät jäljet eurooppalaisen jazzin historiaan. Yhtyeessä soittivat pianisti Esbjörn Svensson, basisti Dan Berglund, rumpali Magnus Öström, trumpetisti Magnus Broo sekä saksofonistit Per Texas Johansson ja Fredrik Ljungkvist. Nyt yhtyeen ainoa levy on julkaistu uudelleen Jonas Kullhammarin kuratoimana tuplavinyylina.

Levyltä Jazz Furniture: Jazz Furniture (Caprice, 1994, 2021)

9. Steely Dan: Rikki Don´t Lose That Number

Lopuksi vielä Steely Danin keikalle rockin ja jazzin rajamaille. Konserttilevy on äänitetty Walter Beckerin kuoleman jälkeen, joten Donald Fagen jatkaa yksin Steely Danin historian eri aikakausia esittelevän ohjelmiston parissa. Tulkinnat eivät yllätä, mutta huipputaitava yhtye tulkitsee musiikin rennon svengaavasti ja sooloissa mennäänkin vahvasti jazzin puolelle.

Levyltä Steely Dan: Northeast Corridor. Steely Dan Live! (Universal Music Enterprises, 2021)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.