Message to Our Folks – Art Ensemble of Chicagon historiaa

Art Ensemble of Chicago esiintyi Tampere Jazz Happeningissa 4.11.2018. Yhtyeen klassisesta kokoonpanosta mukana olivat Roscoe Mitchell ja Famoudou Don Moye.

Amerikkalaisen Paul Steinbeckin kirja ”Message to Our Folks” kertoo Art Ensemble of Chicagon (AEC) vaiheet 1960-luvun puolivälistä nykypäiviin saakka. Kirjoittaja on musiikin teorian apulaisprofessori, basisti ja säveltäjä. Hän kuvaa kirjassaan kaikkein tarkimmin AEC:n historian varhaisia vaiheita. Rajauksen valinta on hyvin perusteltu, sillä silloin katse kohdistuu mielenkiintoisiin aikoihin, siis kokeellisen Chicago-jazzin nousuun 1960-luvulla sekä AEC:n aikaan Ranskassa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.

Steinbeck tutkii AEC:n musiikkia tarkasti myös musiikin teorian näkökulmasta. Kirjoittaja on päätynyt mielestäni onnistuneeseen ratkaisuun ja keskittänyt teoreettiset analyysit kolmeen lukuun, jotka ovat erillään historiankirjoituksesta. Oman lukunsa saavat levyt ”A Jackson In Your House” (BYG, 1969), ”Live At Mandel Hall” (Delmark, 1974) ja vuonna 1981 Chicagon Jazz Showcase -klubilla tallennettu konserttivideo. Ratkaisun huono puoli on, että muut yhtyeen levytykset saavat osakseen turhan ylimalkaisen käsittelyn.

A Jackson In Your House” on yhtyeen ensimmäinen levytys Pariisissa ja myös ensimmäinen Art Ensemble of Chicagon nimellä. AEC:n muusikothan olivat levyttäneet jo Chicagossa Roscoe Mitchellin ja Lester Bowien nimissä joitakin levyjä. ”Live At Mandel Hall” tallentaa yhtyeen konsertissa Chicagossa vuonna 1972 tuoreeltaan Euroopan vuosien jälkeen. Konserttivideo 1980-luvun alussa puolestaan näyttää yhtyeen esiintymässä juuri huippukautenaan.

Musiikinteoreettinen tarkastelu näyttää hyvin perinpohjaiselta ja ansiokkaalta, mutta itse en ole pätevä sitä kunnolla arvioimaan. Molemmat esittelyssä olevat levyt ja musiikkivideo ovat kuunneltavissa ja katseltavissa ainakin Spotifyssa ja Youtubessa, mutta ne löytyvät myös kirjoittajan nettisivuilta: Paul Steinbeck. On siis mahdollista noudattaa kirjoittajan ohjetta ja perehtyä musiikkiin samalla kirjaa lukien.

Kirjan muut luvut pystyy lukemaan ilman musiikin teorian ymmärrystä, ne kertovat siis yhtyeen ja sen keskeisten jäsenten elämäkertaa alusta pitäen. Aluksi kirja johdattaa lukijan Chicagoon, josta 1900-luvun kuluessa kehittyi ”mustan Amerikan pääkaupunki”. Chicagossa oli vuonna 1900 vain noin 30 000 mustaa asukasta, mutta heidän lukumääränsä nousi toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä yli miljoonaan eli noin kolmasosaan koko kaupungin väestöstä.

Siellä syntyivät Malachi Favors (1927-2004), Joseph Jarman (s.1937) ja Roscoe Mitchell (s.1940), jotka ikäeroistaan huolimatta kohtasivat Wilson Junior Collagessa. Kaikki kolme liittyivät yhdessä esimerkiksi Jack DeJohnetten ja Henry Threadgillin kanssa pianisti Richard Abramsin vetämään työpajaorkesteriin, josta muotoutui käänteentekevä Experimental Band. Yhteistyön ympärille perustettiin toukokuussa 1965 merkittävä kulttuurijärjestö eli Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), joka toimii edelleen Chicagossa.

Chicagon luovassa ja kokeilevassa ilmapiirissä syntyi Roscoe Mitchell Art Ensemble, jonka riveihin liittyi myös trumpetisti Lester Bowie (1941 – 1999). Luova ilmapiiri ei kuitenkaan tuonut erityisen paljon keikkoja, joten toukokuussa 1969 Mitchell, Jarman, Favors ja Bowie päättivät muuttaa työn toivossa valtameren yli Pariisiin. Siellä yhtye otti nimekseen Art Ensemble of Chicago ja laajeni kvintetiksi, kun lyömäsoittaja Don Moye (s.1946) liittyi mukaan. Pari vuotta Euroopassa merkitsi viisikon hitsautumista yhtyeeksi, joka 1970- ja 1980-luvuilla kasvoi jazzlehtien suosikki- ja kriitikkoäänestysten voittajaksi ja free jazzin instituutioksi.

Kirjan ansioita ovat siis AEC:n musiikin perusteellinen teoreettinen analyysi sekä yhtyeen varhaisvaiheiden kuvaaminen ja asettaminen osaksi ajan yleistä kulttuurihistoriaa. Lisäksi kirjan aiheita ovat mustan avantgardejazzin vastaanotto Euroopassa, AEC:n menestyksekäs tapa hoitaa musiikkibisnestä tiiviinä kollektiivina, AEC:n eri taiteenmuotoja yhdistävä esiintymistapa ja yhteistyö ECM-levymerkin kanssa.

Kirjasta puuttuu kunnollinen diskografia, mikä on yllättävää muuten lähteensä tarkasti dokumentoivassa teoksessa. Diskografian puutetta lopun aakkosjärjestyksen mukainen levytysluettelo ei mitenkään korvaa. Minulle kirjan suurin ansio on, että se kannustaa palaamaan AEC:n musiikin pariin pitkän tauon jälkeen ja etsimään kuulematta jääneitä levyjä kuunneltavaksi.

Paul Steinbeck: Message to Our Folks. The University of Chicago Press. 2017.

Lue lisää:

  • Message to Our Folks; kirjan esittely Paul Steinbeckin sivuilla
  • George Lewis: A Power Stronger Than Itself. The University of Chicago Press.2008 – laaja AACM:n historia

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.