Raahen Rantajatsit 2018 – festivaaliennakko

Raahen sympaattinen ja laadukas Rantajatsit-festivaali soi heinäkuun lopulla 30. kerran. Festivaali juhlii työn merkeissä, sillä varsinaista juhlakonserttia ohjelmassa ei ole. Aikaisempina vuosina paikallisin voimin toteutettuun torstai-illan avaukseen on nyt kuitenkin panostettu enemmän, kun festivaalin ensimmäisissä konsertissa esiintyvät Mopo-trio yhdessä raahelaislähtöisen lauluntekijän Samuli Putron kanssa.

Juhlavuoden kunniaksi perjantai-illan avuksi tapahtuman entiset festivaalijohtajat paneelikeskustelevat otsikolla “Rantajatsien festivaalijohtajat keskustelevat musiikista”. On syytä odottaa muistoja menneiltä festivaalivuosilta, mutta myös ajatuksia musiikin ja festivaalin suunnasta.

Senegale Drums Raahen teatterissa 2017

Näyttävämmän torstai-illan ja jazzkeskustelun jälkeen loput Rantajatseista noudattaa parin viime vuoden aikana vakiintunutta, ja toimivaa, lukujärjestystä. Lyhyesti sanottuna siis valikoima kotimaisia ja ranskalaisia kokoonpanoja. Kotimaisista muusikoista Mikko Innanen pääsee esille kahdella projektilla, joita itse odotan mielenkiinnolla. Innasen suuri maakuntalaulu-uudistus on päässyt minulta menemään kokonaan ohi, mutta Innanen ja tuubisti Petri Keskitalo vievät uudistusta eteenpäin Iso-Kraaselin saaren konsertissa. Innanen on vahvasti mukana myös Gourmet-yhtyeessä, joka esiintyy Raahen teatterin pihalla yhdessä Raahen Laulu -kuoron kanssa.

Mikko Innanen 10+ Raahen teatterin pihalla 2016

Muut kotimaiset esiintyjät seikkailevat elektronisen ja akustisen musiikin rajoilla. Kahden Miehen Galaksi eli Seppo Kantosen ja Joonas Riipan Hammond-rummut -duo ohjaavat perinteistä kokoonpanoa aivan uusiin sfääreihin. Teppo Mäkysen 3TM-trio yhdessä Antti Lötjösen ja Jussi Kannasteen kanssa vakuutti levyllään ja nyt onkin mielenkiintoista kuulla, kuinka levyn hienovarainen ilmaisu siirtyy Ruiskuhuoneen lavalle. Sähköä on vahvasti mukana myös Don Johnson Big Bandillä ja Virta-triolla, jotka päättävät perjantain ja lauantain konsertit Ruiskuhuoneella.

Rantajatsien taiteellinen johtaja Charles Gil on vahvan ranskalaisen jazzin tuntemuksensa kautta tuonut festivaaleille useita ranskalaisia yhtyeitä, jotka ovat aina jännittävästi kokeelliseen musiikkiin suuntautuneita. Kolme vuotta sitten Tampere Jazz Happeningissä Charles Minguksen musiikkia tulkinnut Papanosh esittänee nyt kahden saksofonistin johdolla uuden “Home Songs” (Enja/Yellow Bird, 2018) -levynsä materiaalia.

Laulaja Claudia Solal ja pianisti Benjamin Moussay vievät “kuulijan runollisiin ja unenomaisiin tunnelmiin”, kuten festivaaliohjelman esittelytekstissä luvataan. Sekä Papanosh että Solal-Moussay -duo löytyvät ainakin Spotifysta, joten heidän musiikkinsa voi hyvin tutustua etukäteen.

Rantajatsien ohjelma näyttää jälleen oivalliselta. Festivaalin esiintymispaikat ovat viihtyisiä ja niissä pääsee mukavasti lähelle musiikin luomista. Tosin säänmukainen pukeutuminen on hyvä ottaa huomioon. Varsinkin Ruiskuhuoneen pihalla tarvitsee illalla lämmintä vaatetta päälleen.

Valon kuvia -blogi suosittelee Rantajatseja vahvasti!

Ruiskuhuoneen rantaa 2017

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.