Kuuntele tunti jazzia – surumielisellä soittolistalla laulajia

Sanna Ruohoniemi @Kalottjazz & Blues 2018, Tornio

Valitsin tällä kertaa Valon kuvia -blogin soittolistalle eurooppalaisia ja amerikkalaisia naislaulajia. Soittolistalle päätyi intiimiä ja surumielistä, enimmäkseen jazziin ja kamarimusiikkiin suuntautuvaan musiikkia. Joukossa on jazzstandardeja, originaalisävellyksiä ja lopuksi vielä vanha kansansävelmä. Toivon, että soittolistan melankoliasta välittyy myös inhimillistä lämpöä ja toivoa.

1. Sanna Ruohoniemi: Solivagant
Solivagant” päättää Sanna Ruohoniemen vuonna 2018 ilmestyneen toisen levyn ”Start From Nothing” (Eclipse Music). Kirjoitin blogissa, että Ruohoniemen lauluissa ”jazz kietoutui yhteen kansanmusiikin ja hienojen äänikokeilujen kanssa”. Lue lisää: Sanna Ruohoniemi: Start from Nothing (Eclipse Music, 2018)”.

2. Susanne Abbuehl: Yes Is A Pleasant Country
April” oli hollantilais-sveitsiläisen laulajan Susanne Abbuehlin ensimmäinen ECM-levy. Sen avaa amerikkalaisen omaperäisen runoilijan e. e. cummingsin runo ”Yes Is A Pleasant Country”, jonka Abbuehl on säveltänyt lauluksi.

yes is a pleasant country:
if’s wintry
(my lovely)
let’s open the year

both is the very weather
(not either)
my treasure,
when violets appear

love is a deeper season
than reason;
my sweet one
(and april’s where we’re)

Levyltä Susanne Abbuehl: April (ECM, 2001)

3. Norma Winstone: Ev´ry Time We Say Goodbye
Ev´ry Time We Say Goodbye” on Cole Porterin musikaalisävelmä vuodelta 1944. Brittiläinen laulaja Norma Winstone esittää klassikon yhdessä klarinetisti Klaus Gesingin ja pianisti Glauco Venierin kanssa.

Levyltä Norma Winstone: Distances (ECM, 2008)

Lina Nyberg @Raahen Rantajatsit 2015

4. Lina Nyberg: Skylark
Skylark” (eli kiuru) on Hoagy Carmichaelin sävellys 1940-luvun alusta. Sen melodia perustuu trumpetisti Bix Beiderbeckin improvisaatioon ja Johnny Mercer on kirjoittanut laulun sana. Lina Nybergin versio laulusta on peräisin Aerials”-levyltä (Hoob Records, 2016), jonka teemana ovat linnut ja lentäminen.

5. Ellen Andersson: You´ve Changed
Kappale on tullut tunnetuksi Billie Holidayn versiona. Tässä sen laulaa jännittävällä äänellään ruotsalainen Ellen Andersson, trumpetilla tyylittelee Peter Asplund.

Levyltä Ellen Andersson: I´ll Be Seeing You (Prophone Records, 2016)

Ellen Andersson, Tornio 2020

6. Areni Agbabian: Patience
Amerikanarmenialainen Areni Agbabian laulaa ja soittaa pianoa vähäeleisellä ECM-debyytillään yhdessä lyömäsoittaja Nicolas Stockerin kanssa.

Levyltä Areni Agbabian: Bloom (ECM, 2019)

7. Radka Toneff: My Funny Valentine
Radka Toneffin ja pianisti Steve Dobrogoszin duolevy on valittu norjalaisen jazzin keskeisten teosten joukkoon. Lue lisää blogista: Radka Toneff & Steve Dobrogosz: Fairytales (Odin Records, 1982).

8. Patricia Barber: I Fall In Love Too Easily
I Fall In Love Too Easily” (Sammy Cahn-Jule Styne) on jazzmuusikkojen suosima balladi, jonka Frank Sinatra nosti esille vuonna 1945 elokuvassa ”Anchors Aweigh”. Patricia Barberin version on vuonna 2000 ilmestyneeltä levyltä ”Nightclub” (Blue Note, 2000)

9. Sidsel Endresen: Dreamland
Dreamland” on Jon Balken säveltämä tumma kehtolaulu, johon Endresen on itse kirjoittanut sanat. Yhtye on hieno, Nils Petter Molvær, (trumpetti), Django Bates, (piano) ja Jon Christensen (rummut).

Levyltä Sidsel Endresen: So I Write (ECM, 1990)

10. Rhiannon Giddens: Wayfaring Stranger
Soittolistan viimeinen kappale ei ole jazzia, vaan 1800-luvun alusta peräisin oleva kansanlaulu, gospel-melodia. Sen laulaa amerikkalainen folk/bluegrass-laulaja ja banjoisti/viulisti Rhiannon Giddens italialaisen multi-instrumentalistin Francesco Turrisin säestyksellä.

Levyltä Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi: There Is No Other (Nonesuch, 2019)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.