Tampere Jazz Happening 2021 – festivaaliennakko

Tampere Jazz Happening järjestetään paikallaan aivan normaalisti, mikä on hieno uutinen jazzfestivaalien ystäville kaikkien koronatrajoitusten jälkeen. Festivaali näyttää jatkavan siitä, mihin ennen koronaa jäätiin, sillä ohjelmisto on tuttuun tapaan mielenkiintoinen valikoima uutta jazzia tai jazzien liepeillä liikkuvaa musiikkia.

Tapahtumapaikat ovat nekin entiset. Pääkonsertit tapahtuvat Tullikamarin Pakkahuoneella ja kotimaisen jazzin ajankohtaiset nimet nousevat läheisen Telakan lavalle. Poimin esittelypostaukseen Pakkahuoneen ohjelmistosta muutaman itseäni erityisesti kiinnostavan nimen videovalinnan muodossa. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että Tampere Jazz Happening osaa yleensä yllättää ja paikan päällä kuunneltuna joku aivan uusi nimi nouseekin elämysten kärkeen.

Koko viikonlopun ohjelmaan voit tutustua festivaalin sivuilla: Ohjelma 2021.

Linda Fredriksson Juniper

Mopo- ja Superposition -yhtyeistä tutuksi tullut saksofonisti Linda Fredriksson on äskettäin julkaissut ensimmäisen soololevynsä. On mielenkiintoista kuulla, kuinka poikkeuksellisella tavalla äänitetty toimii konsertissa. ”Juniper”-levyn äänityksiä on tehty studioiden lisäksi myös kotioloissa, kesämökeillä ja luonnossa. Äänityksiin on käytetty tavanomaisten studiolaitteiden lisäksi vaikkapa älypuhelinta tai läppärin mikrofonia. Yhtyeessä soittavat myös Tuomo Prättälä (koskettimet), Mikael Saastamoinen, basso ja Olavi Louhivuori (rummut).

Yazz Ahmed

Uusi brittiläinen jazz on tuottanut viime vuosina paljon mielenkiintoista musiikkia. Lontoon jazznäyttämön nimistä saksofonisti Shabaka Hutchings esiintyi muutama vuosi sitten Tampereella. Nyt vuorossa on trumpetisti Yazz Ahmed, jonka jazzissa soi mukana myös hänen arabialaiset juurensa.

Lakecia Benjamin

Amerikkalainen saksofonisti Lakecia Benjamin tulkitsee viimeisimmällä levyllään sekä John Coltranen että Alice Coltranen musiikkia. Levyllä laajan muusikkojoukon soittamaa musiikkia esittää Tampereella kvartetti, jonka muusikoista silmään pistää heti basisti Lonnie Plaxico. Hän soitti 1980-luvulla Cassandra Wilsonin ja Steve Colemanin aivan ensimmäisillä levyillä. On mukavaa kuulla häntäkin nyt livenä.

Sylvie Courvoisier Trio

Sveitsiläisen pianistin Sylvie Courvoiserin trio on viime vuosien kiinnostavimpia pianotrioja, jonka musiikissa jazz, vapaa improvisaatio ja nykymusiikin vaikutteet yhdistyvät. Pianistin lisäksi triossa soittavat amerikkalaiset Drew Gress (basso) ja Kenny Wollesen (rummut).

John Scofield & Dave Holland

Kitaristi John Scofield ja basisti Dave Holland edustavat tämän vuoden festivaaleilla jazzin klassikoita, sillä klassikoiden joukkoon molemmat ehdottomasti kuuluvat.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto 2021

Suomen Jazzliitto on jakanut vuotuisen Yrjö-palkintonsa jo useamman vuoden ajan Jazz Happeningin perjantai-illan aloittavan konsertin yhteydessä. Suomen arvostetuimman jazzpalkinnon (olisiko nyt Aki Rissasen vuoro?) lisäksi on vuosittain jaettu myös Yleisradion Varjo-Yrjö jazzkentän muille toimijoille kuin muusikoille (olisiko vihdoin Joensuun Jazzkerho-76:n ja erityisesti Jari Hytin vuoro?). Tunnustusta ovat saaneet myös suomalaisen jazzin veteraanit, joita Jazzliitto muistaa Andania-palkinnolla.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.