Tampere Jazz Happening 2015 – festivaaliennakko

logo2015v_ri

Tampere Jazz Happening on ollut vuosia uskollinen hyväksi havaitulle rakenteelleen. Tullikamarin Pakkahuoneella järjestetään perjantai-illasta sunnuntai-iltaan jatkuva musiikintäyteinen viikonloppu. Jokainen festivaalipäivä päättyy Tullikamarin klubi-iltaan. Lisäksi on perjantain ja lauantain eräänlaiseksi rinnakkaisohjelmaksi läheiselle Telakalle koottu oma kotimaisten esiintyjien ohjelmistonsa.

Mielestäni Tampere Jazz Happeningia voi hyvällä syyllä arvostaa Suomen merkittävimmäksi jazztapahtumaksi. Se uskaltaa rohkeasti esitellä jazzia ja sen liepeillä liikkuvaa, usein vaativaakin musiikkia ilman turhia taiteellisia kompromisseja. Olen nostanut esille ensi viikonloppuna (29.10. – 1.11.) tapahtuvan festivaalin tarjonnasta muutamia kiinnostavia poimintoja.

Palaan festivaalin jälkeen asiaan. Tarkoituksena on julkaista festivaaliraportti perjantain ja lauantain tapahtumista. Festivaalin varsin tiukasta valokuvauskäytännöstä (rajoitukset toki ymmärrettäviä) huolimatta, pyrin kuvaamaan myös kuvasarjan esiintyjistä.

Yrjö-palkinto

Suomen Jazzliitto jakaa vuoden jazzmuusikon palkintonsa eli Yrjö-palkinnon viime vuoden tapaan Tampere Jazz Happeningin yhteydessä. Ilmeisesti aiemmin eri puolilla Suomea järjestetyt Valtakunnalliset jazzpäivät on nyt tapahtumana haudattu. Jazzpäivien konsepti olikin jo ylittänyt aikoja sitten parasta ennen -päivämääränsä. Tampere Jazz Happening on Yrjö-palkinnon julkitamiselle mainio paikka ja tunnustus saanee nyt huomiota aikaisempaa laajammin.

Yrjön saajaa on tietenkin mukava spekuloida etukäteen ja niinpä julkistan tässä oman kisaveikkaukseni. Ehkäpä nyt on pitkästä aikaa naisen vuoro. Yrjö-palkinnon on saanut tähän mennessä vain kaksi naista, Anna-Mari Kähärä vuonna 2002 ja Iro Haarla vuonna 2006. Tänä vuonna Yrjön saa siis pianisti Riitta Paakki, jonka trion hieno Characters-albumi on eräs vuoden parhaita. Kävi miten kävi, tuorein Yrjö paljastuu perjantaina 30.10. Tullikamarin Pakkahuoneen ensimmäisessä konsertissa.

Ginger Baker – pääesiintyjä?

Festivaaleilla on usein tapana kohottaa ns. pääesiintyjäksi ohjelmiston suurelle yleisölle tunnetuin taiteilijanimi. Tällä kriteerillä mitattuna Jazz Happeningin pääesiintyjä lienee legendaarisen Cream-yhtyeen rumpalina maineeseen 1960-luvulla noussut Ginger Baker.

Olen kuunnellut vähän Bakerin jazztuotantoa, mutta levyhyllystä löytyvä ”Going Back Home” vuodelta 1994 pysyy pystyssä kitaristi Bill Frisellin ja basisti Charlie Hadenin voimin. Bakerin rumputyöskentely kuulostaa melko löperöltä. Bakerin nykyisessä Jazz Confusion -bändissä ei ole Frisellin tai Hadenin kaltaisia persoonallisuuksia, joten omat odotukseni yhtyeen suhteen ovat vähäiset. Pelkäänpä, että elävän legendan näkeminen on konsertin tärkein anti, mutta toki olen toki mieluusti väärässä.

Trumpettisoundi

Odotukset ovat sen sijaan paljon suuremmat italialaisen trumpetistin Paolo Fresun suhteen. Fresu vieraili Torniossa Kalottjazz & Blues -festivaaleilla vuonna 2000. Siitä lähtien hänen tunnistettava ja uskomattoman kaunis trumpetin äänensä on ollut suosikkisoundejani. Tampereelle Fresu tuo trion, jossa soittavat kuubalainen pianisti/kosketinsoittaja Omar Sosa ja intialainen lyömäsoittaja Trilok Gurtu, joten luvassa lienee jonkinlaista etno-jazzia-fuusiota.

Hiphop & big band jazz

Suomalaisen hip hop-kolmikon (siis Paleface, Redrama & Tommy Lindgren) ja Ricky-Tick Big Bandin kohtaaminen on ollut suorastaan nerokas keksintö. Valtteri Laurell Pöyhösen jännittävästi uuden ja vanhan rajamailla liikkuvat sävellykset, taidokas iso orkesteri ja jazzin kanssa samasta musiikillisesta juuresta kasvaneen hip hopin yhdistelmä svengaa ja viihdyttää ainakin levyltä kuultuna. En ole aikaisemmin päässyt kuulemaan yhtyettä livenä, mutta nyt puute vihdoin korjautuu.

The Thing hajotettuna

Festivaalilauantain Pakkahuoneen ensimmäinen kolmen konsertin kokonaisuuden yhteinen nimittäjä on saksofonisti Mats Gustafssonin väkivahva The Thing-trio, jonka jäsenet ovat nyt kukin esillä oman musiikkinsa esittäjinä. Konsertin avaa rumpali Paal Nilssen-Loven Large Unit, toisena esiintyy Mats Gustafsson soolokonsertissa ja lopuksi Ingebrigt Håker-Flaten tuo lavalle yhtyeen Young Mothers, jossa basisti esiintyy yhdessä amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Kolmen konsertin kokonaisuus lupaa rujoa free jazzia ja hurjan rosoista intensiteettiä. Kuultavaksi jää, missä määrin mukaan mahtuu muita sävyjä, hiljentymistä.

Mats Gustafsson, Tampere Jazz Happening 2013

Mats Gustafsson, Tampere Jazz Happening 2013

Mingus – Oh Yeah!

Charles Mingus on ollut minulle tärkeä muusikko jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Muistaakseni ostin ensimmäisen Mingus-levyni joskus 1970-luvun lopulla. Niinpä odotan varsin paljon amerikkalaisen saksofonistin Roy Nathansonin, ranskalaisen pasunistin Fidel Fourneyronin ja nuorista ranskalaisista koostuva Papanosh-yhtyeen Mingus-tribuutista. Välillä on mukava kuulla tulkintoja tutuista sävellyksistä, varsinkin Tampere Jazz Happeningin kaltaisessa tapahtumassa, jossa muusikot yleensä esittävät omaa musiikkiaan.

Naisten päivä

Naisten paikka on jazzissa turhan usein ollut laulumikrofonin takana, mutta sunnuntain Pakkahuoneen konsertti korjaa tilannetta ja nostaa esille naisia instrumentalisteina ja yhtyeiden johtajina. Portugalilainen trumpetisti Susana Santos Silva johtaa Life And Other Transien Storms -yhtyeen maailman ensi-iltaansa. Tanskassa vuoden jazzsäveltäjänä palkittu virolainen saksofonisti Maria Faust esittää sävellyssarjansa “Sacrum Facere“. Illan kolmantena esiintyy nykyjazzin legenda, pianisti ja säveltäjä Carla Bley.

Telakalla & Klubilla

Perjantaiyön klubibändinä esiintyy Suomessa aika usein esiintyvä amerikkalainen saksofonisti David Murray, jonka kvartettia täydentää hip hop -runoilija Saul Williams. Telakalla soittaa joukko kotimaisia yhtyeitä, joista ainakin Jussi Fredriksson Trio ja Ilmiliekki Quartet kiinnostavat. Vaikka Telakan ja Pakkahuoneen ohjelmat on yritetty laittaa sopivasti lomittain, on käytännössä hankalaa ja fyysisestikin raskasta seurata molempia lavoja. Niinpä saattaa olla, että tällä(kin) kertaa Telakan esiintyjät jäävät vähemmälle huomiolle.

Lisätietoja: Tampere Jazz Happeningin nettisivut
Katso kuvia: Mustavalkoinen kuvasarja vuoden 2013 Jazz Happeningista

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.