Trumpetisti Tom Harrellin Infinity-kvintetti Joensuussa 7.3.2020

Tom Harrell. Kuva: Angela Harrell

Kotimaisen jazzkevään merkittävin vieras on ehdottomasti Tom Harrell Infinity. Yhtyeellä on Suomessa kaksi esiintymistä, perjantaina 6.3. Helsingissä Savoy-teatterissa ja lauantaina 7.3. Joensuussa Kerubi-klubilla. Yhtyeen Joensuun keikka on Suomen aktiivisimman jazzyhdistyksen Jazzkerho-76:n suuri voimannäyttö.

Joensuun jazzillan avaa tanskalaisen trumpetistin Jakob Sørensenin johtama Nordic Jazz Quintet Bagland, joka jo yksinään olisi jo oman konserttinsa arvoinen, mielenkiintoinen esiintyjä. Kuitenkin amerikkalainen trumpetisti Tom Harrell (s.1946) yhtyeineen tuo kuultavaksi sellaista kansainvälisen huipputason jazzia, jota harvoin kuulee isojen festivaalien ulkopuolella.

Jazzkriitikko Kevin Whiteheadin mukaan Harrell on ajattelevan ihmisen solisti, joka asuttaa jazzin kentällä aivan omaa nurkkaustaan. Yleensä omia sävellyksiään esittävä Harrell on keskittynyt, paikoin sisäänpäin kääntyvä muusikko. Pohdiskelun ja svengin välinen jännite tekee Harrellista omaäänisen muusikon, nykyjazzin tärkeimpiin hahmoihin kuuluvan yhtyeenjohtajan, säveltäjän ja solistin.

Kahdeksanvuotiaana trumpetin soittamisen aloittanut Harrell opiskeli sävellystä Stanfordin yliopistossa, josta valmistuttuaan vuonna 1969 hän liittyi Stan Kentonin orkesteriin. Harrellin työnantajia 1970-luvulla olivat esimerkiksi Woody Herman, Horace Silver ja Lee Konitz. Seuraavalla vuosikymmenellä Harrell soitti pisimpään (1983-1989) alttosaksofonisti Phil Woodsin yhtyeessä.

Harrell alkoi johtaa omia yhtyeitään jo Woodsin yhtyeessä ollessaan ja siirtyi sen jälkeen lopullisesti omilleen. Hänen johtamiaan yhtyeitä ovat olleet esimerkiksi Tom Harrell Quintet, Tom Harrell Chamber Ensemble, Colors of a Dream sekä TRIP-kvartetti yhdessä saksofonisti Mark Turnerin kanssa. Turner soittaa myös Harrell nykyisessä Infinity-kvintetissä, joka siis nyt vierailee Suomessa. Yhtyeen muut jäsenet ovat kitaristi Charles Altura, basisti Ben Street ja rumpali Johnathan Blake, jonka tilalla kuitenkin Suomessa nähdään Adam Cruz.

Mark Turner. Kuva: Mark Turnerin Facebook-sivu

Jos Tom Harrellia voidaan luonnehtia ajattelevan ihmisen muusikoksi, voi samoilla sanoilla mainiosti kuvata myös Mark Turneria (s.1965). Turner, joka mainitsee esikuvikseen John Coltranen ja Warne Marshin, on kehittänyt itselleen hienovaraisen soundin, eli kuten Guardian-lehden jazzkriitikon Dave Gelly asian ilmaisee: “Mark Turner’s sound – delicate, almost ethereal, especially in the upper register – is something we rarely hear nowadays, although the young Stan Getz and others cultivated it in the late 1940s and early 50s. Combined with Turner’s mercurial phrasing it’s very effective.

Yhtyeen nimen ja kokoonpanon perusteella on syytä odottaa, että konsertin ohjelmistossa on materiaalia erityisesti viime vuonna ilmestyneeltä hienoltä “Infinity”-levyltä. Samalla on lupa odottaa myös poikkeuksellisen korkealle taiteelliselle tasolle kurkottuvaa yhtyesoittoa ja improvisointia.

Joensuun konsertin perustiedot:
Lauantai 7.3.2020 klo 19
Kerubin sali
Siltakatu 1, Joensuu

Pääsyliput: 40 € – Jäsenet 35 € – Opiskelijat 15 €
Ennakkomyynti: KK-KUVA, Carelicum, Ticketmaster ja Jazzkerho-76.fi

Soittolista
Valitsin soittolistalle kymmenen kappaletta eli noin tunnin verran musiikkia Harrellin ja Turnerin uran varrelta. Painopiste valinnoissa on viime vuosina julkaistuissa levytyksissä.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.