Trumpetisti ja fyysikko

Jan Allan Luulajassa vuonna 2008

Jan Allan Luulajassa vuonna 2008

Marraskuussa 80 vuotta täyttävä ruotsalainen trumpetisti ja säveltäjä Jan Allan esiintyy Norrbotten Big Bandin vieraana Haaparannan Folkets Husilla maanantaina 24.2.2014.

Ruotsalaisen jazzin arvostettuihin veteraaneihin kuuluva Allan kertoo aloittaneensa pianolla jo viisivuotiaana. Allan soitti myös jonkin verran myös harmonikkaa ja kitaraa. Hän esiintyi pianistina koulutansseissa ja otti trumpetin ensin kakkossoittimekseen, kun kouluorkesterin vakituinen trumpetisti sai potkut koulusta ja koulun trumpetti jäi ilman soittajaa.

Ylioppilaaksi päästyään Allan opiskeli yliopistossa matematiikkaa ja fysiikkaa. Hän rahoitti opintojaan pianistina ja trumpetistina tanssiorkestereissa. Näin Allanista kasvoi vähitellen jazzmuusikko ja trumpetisti, vaikka hän ei koskaan jättänyt matematiikan ja fysiikan maailmaa.

Muusikkkona Allan oli innostunut erityisesti 1950-luvulla suositusta cool jazz -suuntauksesta ja koetti saada trumpetistaan Lee Konitzin, Art Pepperin ja Paul Desmondin innoittamana alttosaksofonia muistuttavan soinnin. Ehkä tämän kiinnostuksen kautta syntyi Allanin herkän hienostunut trumpettisoundi.

Jan Allanin soittokumppaneita ovat olleet Domneruksen lisäksi basisti Georg Riedel ja pianisti Bengt Hallberg, joiden kanssa hän esiintyi pitkään triona nimellä Trio Con Tromba. Allanin soittokumppaneihin kuuluvat myös saksofonisti Lars Gullin ja äskettäin kuollut laulaja Alice Babs.

Jan Allan on ällistyttävän monipuolinen lahjakkuus, joka on tehnyt kokonaan toisen uran myös akateemisessa maailmassa fysiikan tutkijana. Vuonna 1976 hän väitteli tohtoriksi alkeishiukkasfysiikasta.

Jan Allanin laajasta tuotannosta kannattaa mainita ison orkesterin levytys ”Jan All -70”, joka on eräs ruotsalaisen jazzin kestäviä klassikoita. Lue levystä lisää: Jan Allan -70. Voin vieläkin melkein kokonaan allekirjoittaa Jazzrytmit-lehteen laatimani arvion 15 vuoden takaa. Jutusta kyllä huomaa, että en minä Allanista silloin vielä mitään tiennyt. Levy on edelleen hieno kokonaisuus. Kuuntelin sen nyt uudelleen kahteenkin kertaan.

24.2.2014 Jan Allan & Norrbotten Big Band
Folkets Hus klo 20 Suomen aikaa

Liput ennakkoon: 17 e / 12 e ja ovelta: 21 e / 15 e
Konsertin järjestää Haparanda Teaterförening.

Lisätietoja:
Egentiligen skulle jag ha blivit altsaksofonist; Jan Allanin ja Georg Riedelin haastattelu Dig Jazz-verkkolehdessä.

Jan Allan ja Dan Johansson
Videolla Jan Allan ja nykyään Norrbotten Big Bandissa soittava Dan Johansson tyylittelevät yhdessä Lars Gullinin klassisen sävellyksen ”Last Date”. Video on vuodelta 1994, jolloin Dan Johansson on ollut vielä ihan nuorukainen, tosin taitava trumpetisti jo tuolloin.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.