Turku Jazz Festival 2018 – festivaaliennakko

Turku Jazz Festival on Suomen toiseksi vanhin jazztapahtuma, jota on järjestetty jo vuodesta 1969 lähtien. Perinteinen kevättalven tapahtuma siirrettiin muutaman vuoden ajaksi loppukesälle, mutta tänä vuonna festivaali palasi takaisin maaliskuulle (8.-11.3.2018) vuoden ensimmäiseksi merkittäväksi jazzfestivaaliksi.

Festivaalin tapahtumapaikkana on lähinnä kulttuurikeskus Logomon tiloissa, jossa festivaali levittäytyy kolmelle esiintymislavalle. Kahden illan aikana Logomossa kuullaan yhteensä kymmenen kokoonpanoa.

Festivaalin ohjelmisto pääosassa on kotimainen musiikki, mutta mukaan mahtuu toki myös kaksi hyvin valittua ulkomaista vierasta. Tyylillisesti festivaali keskittyy suorastaan rohkeasti jazziin, vaikka luonnollisesti jazzin raja-aidat ymmärretään avarasti ja vapaasti. Valon kuvia -blogin festivaaliennakko nostaa esille muutamia tärppejä laadukkaasta ohjelmasta.

Severi Pyysalo 50 vuotta

Severi Pyysalo. Kalottjazz & Blues Festival 2017, Tornio.

Vibrafonisti Severi Pyysalo täytti viime vuonna 50 vuotta. Hänen jazzmuusikon uralleen on tullut mittaa jo 35 vuotta. Turku Jazz Festival nostaa Turussa asuvan Pyysalon näyttävästi esille kahdella erikoiskonsertilla, jotka molemmat ovat tavanomaista näyttävämpiä tapauksia.

Festivaaliperjantain konsertissa Pyysalon kanssa lavan jakavat vanha yhteistyökumppanit Vesa-Matti Loiri, Jukka Perko, Antti Sarpila ja Reiska Laine. Seuraavana iltana Pyysalo soittaa Turun filharmonisen orkesterin kanssa sekä omia sävellyksiään että sovituksia Michel Legrandin musiikista.

Kansainväliset vieraat

Saksofonisti Chris Potter on nykyjazzin merkittäviä saksofonisteja. Mittavan soolouran lisäksi Potter on soittanut esimerkiksi Dave Douglasin, Paul Motianin, Dave Hollandin ja Pat Methenyn yhtyeissä. Potterin saksofonisooloja voi kuulla myös Steely Dan -yhtyeen levyllä ”Two Against Nature”.

Viimeisimmät omat levynsä Potter on tehnyt ECM-merkille. Viime vuonna ilmestynyt ”The Dreamer Is the Dream” sai hyvät arvostelut ja se päätyi monien kriitikoiden vuoden parhaiden levyjen listalle. Vaikuttavalla levyllä soitti Potterin akustinen kvartetti, mutta Turkuun saksofonisti saapuu funkia, jazzia ja rockia yhteen soppaan keittävän Underground-kvartetin kanssa.

Kotimaassaan suosittu laulaja Rigmor Gustafsson edustaa ruotsalaisen jazzin korkeaa tasoa. Gustafssonin suosiota ovat epäilemättä lisänneet näyttävät esiintymiset Ruotsin hovin juhlissa ja Nobel-juhlallisuuksissa. Suosio on merkinnyt myös jazzmuusikolle poikkeuksellisen hyvää levymyyntiä. Gustafsson onkin ensimmäinen jazzlaulaja, joka on saanut kultalevyjä Monica Zetterlundin myyntimenestysten jälkeen.

Kovat kotimaiset

Festivaalin avauskonsertti torstaina 8.3. soitetaan Logomon sijasta Turun ruotsalaisessa teatterissa Kauppatorin laidalla. Konsertissa kuullaan Jussi Lampelan säveltämää film noir -elokuvien maailmasta innoituksensa saanutta musiikkia. Videotaiteilija Joonas Tikkasen videoinstallaation kuvittamassa konsertissa soittaa Turku Jazz Orchestra solisteinaan Jukka Perko ja Jukka Eskola.

Pianisti Aki Rissanen oli viime vuonna paljon esillä oman menestyneen trionsa ja sen hienon uuden levyn myötä. Turkuun Rissanen kuitenkin tulee mielenkiintoisen Sininen syksy -kvartetin kanssa, jonka laulusolisti on klassinen sopraano Mari Palo. Yhtye tulkitsee Leevi Madetojan musiikkia ja L.Onervan tekstejä.

Verneri Pohjola. Helsinki 2014

Trumpetisti Verneri Pohjola otti vihdoin haasteen vastaan ja soitti isänsä Pekka Pohjolan musiikkia sekä konserteissa että viime vuonna ilmestyneellä albumilla ”Pekka” (Edition Records). Onnistunut levy oli viime vuoden merkittäviä musiikkitapauksia, joka oli varmasti eräs painava perustelu (vaikka ei varmastikaan ainoa) Pohjolan saamalle Yrjö-palkinnolle. Verneri Pohjola Group ja Pekka-ohjelmisto päättävät festivaalilauantain Logomon konserttikokonaisuuden.

Lue lisätietoja festivaalin sivuilta: Turku Jazz Festival.

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.