Turku Jazz Festival 50 vuotta – festivaaliennakko

Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuosi sitten alkuperäiselle paikalleen maaliskuun alkuun (6.-10.3.2019) palannut festivaali tapahtuu viime vuoden tapaan pääosin kulttuurikeskus Logomossa. Sen on kolme salia, jotka tarjoavat erilaisia esiintymistiloja erikokoisille yhtyeille. Myös Logomon ulkopuolella tapahtuu, sillä festivaalin juhlava juhlakonsertti sijoittuu Åbo svenska teaterin lavalle. Siellä esiintyvät Eero Koivistoisen ja Billy Cobhamin yhtyeet.

Eero Koivistoinen ja Billy Cobham

Eero Koivistoinen oli paikalla jo Turun ensimmäisillä festivaaleilla, minkä kunniaksi saksofonisti tuo lavalle muitakin vireitä veteraaneja eli Olli Ahvenlahden, Pekka Sarmannon ja Reino Laineen. Torstain konsertin pääesiintyjäksi noussee kuitenkin fuusiojazzin eturivissä rumpujensoittoa kehittänyt Billy Cobham. Hän on festivaalin kansainvälisesti tunnetuin nimi ja on soittanut mm. Miles Davisin yhtyeessä ja Mahavishnu Orchestrassa. Billy Cobham on tullut tunnetuksi teknisesti huipputaitavana ja intensiivisenä rumpuvirtuoosina.

Turkulaista osaamista

Festivaalin nostaa esille myös paikkakunnan omia muusikoita ja valitsee Turku Jazzin vuoden artistin kaupungin tai lähiseudun muusikoista. Tänä vuonna valitsijat päätyivät trumpetisti Ilkka Arolaan, jonka jazzia, folkia ja maailmanmusiikin tyylejä yhdistelevä Sound Tagine esiintyy omassa konsertissaan.

Arola on mukana myös Turku Jazz All Stars -yhtyeessä, joka on koottu aikoinaan festivaalin vuoden artisteiksi valituista muusikoista. Eri sukupolvia (mukana mm. Esa Pethman, Ilpo Murtojärvi, Severi Pyysalo, Jussi Fredriksson ja Max Zenger) yhdistävä yhtye esittää festivaalin historian aikana esiintyneiden kansainvälisten tähtien musiikkia. Luvassa lienee uusia versioita esimerkiksi Dexter Gordonin, McCoy Tynerin ja Lee Konitzin sävellyksistä.

Outi Tarkiainen johtaa Norrbotten Big Bandia Haaparannalla vuonna 2011

Turkulaisia muusikoita on mukana luonnollisesti myös Turku Jazz Orchestran riveissä. Big band soittaa säveltäjä Outi Tarkiaisen sävellyssarjan “Unpainted Portraits”. Se ilmestyi viime vuonna levynä Norrbotten Big Bandin soittamana.

Vahvaa kotimaista jazzia

Kotimaisen jazzin panos festivaaleilla on jälleen vahva. Ohjelmaan on onnistuttu poimimaan mielenkiintoisia tuoreita yhtyeitä, kuten OK:KO ja Superposition!. Hienon uuden levyn “(Syrtti, We Jazz)” äskettäin julkaissut OK:KO tarkastelee nykyjazzia omaperäisen raikkaasta näkökulmasta.

Viime vuonna syntynyt Superposition! on rumpali Olavi Louhivuoren johtama uusi yhtye, jossa johtajan lisäksi soittavat saksofonistit Linda Fredriksson ja Adele Sauros seka basisti Mikael Saastamoinen. Kohta jazzii -blogi innostui yhtyeen Helsingin keikan jälkeen: “Bändin välittämä energia on jotain sellaista, jota harvoin pääsee kokemaan.”.

Superposition!

Ohjelmassa on myös pidempään toimineita yhtyeitä. Avara-trio (Jukka Perko, Teemu Viinikainen, Jarmo Saari) on saanut mukaansa laulaja Aili Ikosen, jonka kanssa trio esittää uusia Hectorin kääntämiä tulkintoja ja mm. Dusty Springfieldin lauluista. Jarmo Saaren oma yhtye päättää Logomon konserttitarjonnan lauantai-iltana yhdessä saksofonisti Timo Lassyn kanssa soittamalla Jarmo Saari Republicin tuoreen “Soldiers of Light” -levyn materiaalia.

Jarmo Saari Republic Torniossa 2014

Trygve Seim ja Nicola Conte

Norjalainen saksofonisti Trygve Seim ja italialainen kitaristi Nicola Conte esittelevät molemmat omat näkökulmansa eurooppalaiseen jazziin. Seim soittaa festivaalilla musiikkia, jossa pohjoismaisen jazzin sävyt kohtaavat itämaisen musiikin vaikutteita. Turussa kuultavat sävellykset Seim on säveltänyt Helsingissä. Muutamia viikkoja Suomessa viettänyt saksofonisti pääsi eroon kirjoituskammostaan ja näin syntyi kokonaisuus nimeltä ”Helsinki Songs”. Viime vuonna ECM julkaisi sävellyksistä kootun albumin, joka kuului vuoden parhaimpien levyjen joukkoon.

Trygve Seim Tampere Jazz Happeningissa 2018

Nicola Conten ja hänen Spiritual Galaxy -yhtyeen svengaavaa groovea maustetaan afrojazzin elementeillä. Yhtyeen laulusolistina loistaa Bridgette Amofah Lontoon aina rikkaasta musiikkimaailmasta. Suomalainen jazzosaaminen on vahvasti mukana sekä Seimin ja Conten yhtyeissä. Seimin kvartetissa soittaa rumpali Markku Ounaskari ja Timo Lassy, Teppo Mäkynen sekä Abdissa Assefa kuuluvat puolestaan Conten yhtyeeseen.

Ennakkoon arvioituna Turku Jazz Festival jatkaa hyvin samalla konseptilla kuin viime vuonnakin eli konserttipaikat ja ohjelmapolitiikka ovat entisellään. Toimiviksi osoittautuneita konserttipaikkoja ei ole ollut tarpeen vaihtaa. Festivaali jatkaa vahvaa panostustaan selvästi jazziksi tunnistettavaan musiikkiin ja lupaa kuulijalle tukevan annoksen monipuolista jazzia, mikä on tietenkin näin jazzin harrastajan kannalta positiivista.

Lue lisää: Turku Jazz Festival 2019 – ohjelma.

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.