
Vuosi vaihtuu pian ja Valon kuvia -blogi liittyy vuoden 2019 kiinnostavien kulttuurituotteiden listoja tarjoavien joukkoon. “Vuoden valinnat 2019” perustuvat ””, jota olen vuoden kuluessa vähitellen täydentänyt. Lopullinen poiminta on siis tämän muistilistan tiivistys. Vuoden parhaiden lista on hyvin subjektiivinen, jopa satunnainen valinta, johon kirjoituspäivän kuntokin on vaikuttanut.
Kaikki valitut levyt ovat ilmestyneet vuonna 2019. Olen kuunnellut niitä vinyyleinä, cd-levyinä ja suoratoistopalvelun kautta. Jos olen kirjoittanut levystä blogissa, levyn nimestä on linkki postaukseen.

Kotimaisen jazzin terävä pää
Ilmiliekki Quartet palasi tauon jälkeen, Aki Rissanen Trio jatkaa matkaansa maailman jazzhuipulle ja OK:KO kulkee omaperäisiä reittejään myös toisella levyllään. Lassy & Mäkynen duo kunnioittaa jazzin perinteitä ja samaan aikaan hakee aivan uutta ilmaisua. Kotimaisen jazzin terävä pää kestää kansainvälisen vertailun.
- Ilmiliekki Quartet: Land of Real Men (We Jazz Records, 2019)
- Aki Rissanen Trio: Art In Motion (Edition Records, 2019)
- OK:KO: Syrtti (We Jazz, 2019)
- Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Timo Lassy & Teppo Mäkynen (We Jazz Records, 2019)

Mikko Innasen vahva vuosi
Vaikka paljon puhuttu sote ei valmistunut vuonna 2019, sai Mikko Innanen valmiiksi oman maakuntalaulujen uudistuksensa, joka julkaistiin runokirjan ja cd:n pakettina. Sen lisäksi Innanen ahkeroi kolmen levyn yhteisjulkaisun. Sen yksi levy jätti jäähyväiset upealle 10+ -yhtyeelle ja uuden Autonomus-kvartetin tupla-cd loi uutta tapaa improvisoida.
- Mikko Innanen: Mikko Innasen maakuntauudistus (Aviador Kustannus, 2019)
- Mikko Innanen 10+: Pori/Malmi (Fiasko Records, 2019)
- Mikko Innanen Autonomus: I – XXX (Fiasko Records, 2019)
Töpseli seinään ja suunta kohti uutta
Akustisen musiikin ja sähköisten elementtien taidokas ja saumaton yhdistäminen suuntaa jazzia uutta kohti. We Jazz on levymerkkinä jälleen vahvasti mukana innovoimassa.
- Petter Eldh: Presents Koma Saxo (We Jazz, 2019)
- 3TM: Lake (We Jazz Records, 2019)
Avantgarden ikonit
Art Ensemble of Chicago juhli 50-vuotisjuhliaan. Kun alkuperäisestä kvintetistä on elossa enää kaksi jäsentä, Roscoe Mitchell ja Famoudou Don Moye, yhtye on laajentunut nyt big bandin mittoihin ja soi vahvasti Mitchellin johtamana.
Saksalaisen free jazzin järkäle Peter Brötzmann soitti yksin kolme päivää levytysstudiossa. Tuloksista koottiin jopa lempeä monologi, jolla on yllättäen mukana tulkintoja myös jazzstandardeista.
- Art Ensemble of Chicago: We Are On The Edge: A 50th Anniversary Celebration (Pi Recordings, 2019)
- Peter Brötzmann Solo: I Surrender Dear (Trost, 2019)

Ralph Alessi – trumpetisti
Amerikkalainen trumpetisti Ralph Alessi on tärkeä osa tanskalaisen rumpalin ja säveltäjän Terkel Nørgaardin kauniilla levyllä. Alessin oma levy on herkkä albumi sekin. Levyn avausraita “Iram Issela” on soinut soittimessani usein.
- Terkel Nørgaard: With Ralph Alessi (We Jazz Records, 2019)
- Ralph Alessi: Imaginary Friends (ECM, 2019)
Coltrane elää
Saksofonisti Dave Liebman, basisti Brad Jones ja rumpali Hamid Drake soittavat pianisti Jamie Saftin kvartetissa John Coltranen jäljillä uskottavasti ja koskettavasti.
- Jamie Saft Quartet: Hidden Corners (RareNoise, 2019)
ECM 50 vuotta
Nykypäivän merkittävin levymerkki ECM täytti 50 vuotta 2019 ja julkaisi vuoden aikana jälleen tukun hienoja äänilevyjä. Yksi niistä on pianisti Ethan Iversonin ja trumpetisti Tom Harrellin liveäänitys Village Vanguard -klubilta. Heidän tulkintansa vangitsee ja tuttujen sävelmien taika kestää edelleen.
ECM julkaisi juhlavuotensa kunniaksi uudelleen myös aivan ensimmäisen julkaisunsa, marraskuussa 1969 äänitetyn pianisti Mal Waldronin levyn ”Free At Last”. Tuplavinyylinä julkaistu albumi sisältää alkuperäisen levyn lisäksi kappaleiden kaikki vaihtoehtoiset versiot, kauniin tekstivihkon ja hienoja valokuvia. Yhden päivän levytyssessiosta alkoi ainutlaatuisen levymerkin ainutlaatuinen matka.
- Ethan Iverson Quartet with Tom Harrell: Common Practice (ECM, 2019)
- Mal Waldron Trio: Free At Last (ECM, 1969 & 2019)
Akustista Ruotsista
Saksofonisti Fredrik Nordströmin trio soittaa levyn nimen mukaisesti ruotsalaista musiikkia ja Lighthouse esittää rumpali Peter Danemon ja saksofonisti Malin Wättringin sävellyksiä. Molemmat levyt tarjoavat kuulijalle kaunista ja keskittynyttä akustista jazzia.
- Fredrik Nordström: Svensk standard (El Dingo Records, 2019)
- Lighthouse: Triple Amen ( Kopasetic Productions, 2019)
Vastaa