World Press Photo-voittaja herättää keskustelua

Samuel Arandan kuva Jemenistä voitti World Press Photo-kilpailun 2011

Espanjalaisen Samuel Arandan kuva Jemenin kansannoususta voitti World Press Photo-kilpailussa yksittäisten uutiskuvien sarjan eli se valittiin vuoden lehtikuvaksi maailmassa. Pietà-henkisen kuvan valinta vuoden parhaaksi on herättänyt myös arvostelua.

(Notes on) Politics, Theory & Photography-blogissa Jim Johnson väittää, että kilpalun jury on epäonnistunut valinnassaan ja valintansa perusteluissa. Juryn mielestä voittajavalinnalla oli tarkoitus nostaa esille arabikevään tapahtumia, mutta Johnsonin mukaan voittanut kuva pelkistää yleisen ja poliittisen (siis arabimaiden kansannousut) yksityiseksi ja intiimiksi. Lisäksi juryn tarkoitus oli nostaa esille naisten asema arabikevään tapahtumissa, mutta voittajakuva vain vahvistaa perinteistä kuvaa naisesta hoivaajana, ei aktiivisena poliittisena toimijana. Kolmanneksi kuva ei auta ymmärtämään islamin poliittista monimutkaisuutta yhdistämällä perin kristillisen kuvakielen ja burkhaan pukeutuneen naisen.

Myös Conscientious-blogin Joerg Colberg kiinnittää huomion samaan asiaan; siis Arandan kuvan hyvin kristilliseen ja läntiseen kuvakieleen. Colbergin kirjoitus kannattaa lukea ajatuksella, sillä hän kysyy hyviä kysymyksiä nykypäivän kuvajournalismista.

Molemmissa blogeissa on mielenkiintoista keskustelua, josssa koetetaan mennä pinnallista kuvan katsomista syvemmälle. Samalla toki Samuel Arandan voittoisa kuva on hyvin vaikuttava, samoin kuin hänen koko Jemen-sarjansa.

Lisätietoja:
World Press Photo; on vuonna 1955 perustettu riippumaton järjestö World Press Photo pyrkii edistämään kuvajournalismia ja järjestää vuosittain maailman merkittävimmän lehtikuvakilpailun. World Press Photon nettisivuilta löytyvät kaikkien sarjojen kaikki palkitut kuvat.

Samuel Aranda; Samuel Arandan sivuilla on hienoja kuvasarjoja eri puolilta maailmaa.

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.