Copenhagen Art Ensemble: Angels´ Share

Copenhagen Art Ensemble on tanskalainen big band, joka on uudella levyllään kokoontunut pohjoismaisten säveltäjien töiden äärelle. Levyn kahdeksalta säveltäjältä (Fredrik Lundin, Helge Albin, Ture Larsen, Jon Balke, Peter Danemo, Jan Levander, Joakim Milder ja Thomas Agergaard) on levylle päässyt yksi sävellys kultakin. Vaikka jokainen kappale on eri säveltäjän käsialaa, kuulijalle ei tarjota tyylillistä sillisalaattia. Angel´s Share (= viskitynnyristä vuosien kypsymisen kuluessa häviävä osa) on niin tyypillistä pohjoiseurooppalaista nykyjazzia, että tuskinpa monikaan kohottaisi kulmakarvojaan, jos levyä väitettäisiin näytteeksi yhden säveltäjän töistä.

Angel´s Share ei kuitenkaan ole tylsä tai tasapaksu, sillä sävellyksissä on riittävästi eroja ja mukaan mahtuu joukko kiinnostavia sooloja. Ture Larsenin ”Chorale” tarjoaa vaikuttavan tumman taustan Lotte Ankerin sopraanosaksofonille. Jan Levanderin ”Three Faces of Intimate Game” on moni-ilmeinen matka vauhdikkaasta alusta Ankerin tenorisaksofonin rauhoittavaan loppuun. Thomas Clausenin melodinen pianosoolo sävyttää Joakim Milderin herkkää ja surumielistä nimikappaletta. Levyn päättää svengaavasti Thomas Agergaardin bluesvaikutteinen ”Jumps”, jossa solistina on säveltäjä itse rotevan tenorisaksofoninsa kanssa. Vaikkakaan ei valtavan omintakeista musiikkia, Angel´s Share on kuitenkin tuhti ja kuulemisen arvoinen annos uutta pohjoismaista big band-jazzia.

Copenhagen Art Ensemble: Angels´ Share (Dacapo DCCD 9452)

Jesper Riis; trumpetti, Jesper Sveindahl; trumpetti, Kasper Tranberg; kornetti, Jakob Riis, pasuuna, Klaus Löhrer, bassopasuuna, tuuba, Peter Fuglsang; alttosaksofoni, klarinetti, Lotte Anker; sopraano- ja tenorisaksofoni, Thomas Agergaard; tenorisaksofoni, huilu, Pelle Fridell; baritonisaksofoni, bassoklarinetti, huilu, Thomas Clausen; piano, mini-moog, Nils Davidsen; basso, Anders Mogensen; rummut, Ture Larsen; kapellimestari

Äänitetty Sound Track Studio, Kööpenhamina keväällä 1999

28.8.2000

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.