Info – mistä on kysymys?

Olen torniolainen jazzin ja valokuvauksen harrastaja, eläkkeelle siirtynyt luokanopettaja. Julkaisen Valon kuvia -blogissa lähinnä jazziin ja valokuvaukseen liittyviä kirjoituksia sekä valokuviani.

Postiosoite, johon voi lähettää levyjä tarjolle arviointia varten:

Jukka Piiroinen
Vapaudenkatu 10 A2
95400 Tornio
Finland

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)valonkuvia.fi

Miksi jazz?

Kiinnostus jazziin juontaa juurensa kouluvuosiin. Itä-Suomen maaseudulla törmäsi 1970-luvulla harvoin elävään rockiin tai jazziin, joten radion musiikkitarjonta oli ainoa mahdollisuus kuulla jotain kiinnostavaa. Jostain syystä aloin kuunnella radion harvoja jazzohjelmia ja musiikki kiehtoi, vei mennessään.

Ensimmäinen jazzkonsertti oli Ilomantsin lukion oppilaskunnan järjestämä Tapiolan yhteiskoulun big bandin konsertti, 1976 varmaankin. Kävin koulukonsertissa ja ilman muuta vielä illalla toisen kerran kaikelle kansalle tarkoitetussa konsertissa. Yhtye soitti Count Basien klassikoita, mutta myös muistaakseni Palle Mikkelborgin nykyjazzteoksen. Yhtyeessä soittivat ainakin Teemu Salminen, Sakari Kukko, Simo Salminen, Tomi Parkkonen ja Juhani Aalto. Yhtyettä johti Martti Lappalainen.

Konsertti teki suuren vaikutuksen ja siitä minun jazzin harrastukseni alkoi. Torniossa 1980-luvun lopulla lähdin mukaan Kalottjazz & Blues -festivaalin järjestelyihin. Kirjoitin tiedotteita ja esiintyjien esittelytekstejä, mistä puolestaan pääsin jazzkirjoittamisen alkuun.

Miksi valokuvaus?

Kiinnostus valokuvaukseen alkoi lapsuudessa. Isä kuvasi perhetilanteita ja äiti piti ahkerasti yllä perhealbumeita, joita on kertynyt iso pino.

Jo alle kouluikäisenä pääsin seuraamaan sukulaismiehen työsketelyä laboratoriossa. Salaperäinen punainen  valo ja kehitteessä vähitellen  paperille ilmestyvä kuva ovat varhaisia muistoja lapsuudesta.

Oman kameran, jonkun halvan räpsyttimen, hankin toisella kymmenellä ollessani. Järjestelmäkameran käyttäjäksi siirryin jo filmiaikana, mutta työelämän ja perheenkin kiireet vähensivät harrastusta välillä yli kymmeneksi vuodeksi. Varsinkin mustavalkoisten kuvien kehittäminen itse oli liian työlästä silloisessa elämäntilanteessa. Digitaaliset kamerat herättivät innostuksen vihdoin uudelleen. Canon 300D vei minut lopullisesti takaisin harrastuksen pariin. Samalla syntyi kiinnostus valokuvauksen ja internetin yhdistämiseen ja perustin ensimmäisen version “Valon kuvia” -sivusta vuonna 2004.

Valokuvaajan ammattitutkinnon suorittamisesta (vuonna 2007) huolimatta olen pysynyt visusti valokuvauksen harrastajana. Jazzkuvien lisäksi olen harrastanut yleensä ekokuvaamista eli hakenut kuvausaiheet kävely- ja pyörämatkan päästä. Merkittävimmät poikkeukset tähän ovat olleet kolme kuvausmatkaa Armeniaan (katso: Armenia – vuoristoinen maa Kaukasuksella) sekä tietenkin matkat jazzfestivaaleille.

Blogin toistuvaa sisältöä

Vinyylin viehätys; vinyylilevyjä kuuntelussa

Kuva ja noin sata sanaa; omia valokuviani esittelyssä

Kirjahylly; juttua kirjoista

Festivaaliraportteja; vaikutelmia festivaaleilta

X-sarja; samaan aihepiiriin kuuluvia levyjä tai kirjoja samassa nipussa

Vanhoja jazzkirjoituksia

Sivulle Jazzkirjoituksia olen koonnut talteen jazzaiheisia kolumnejani, jotka alunperin ilmestyivät Pohjolan Sanomissa vuosina 2001 – 2008. Sivulta löytyvät myös vuoden 2008 jälkeen Pohjolan Sanomissa ilmestyneitä kirjoituksia jazzlevyistä ja -jazztapahtumista.

Olen siirtänyt blogiin myös vanhemmat levyarvioni, jotka ilmestyivät Jazzrytmit-lehden paperiversiossa ja Suomijazz-verkkolehdessä.

Vanhat kuvasarjat

Entisen nettisivuni kuvasarjat ovat edelleen nähtävillä vanhoissa osoitteissaan. Linkit kuvasarjoihin ovat alla:

Armenia

HUOMIO!

Armenia-aiheiset kuvasarjat eivät nyt ole näkyvillä galleriaohjelman ongelmien takia. Armenian kuvat tulevat taas julkisiksi, kun ehdin vaihtaa ohjelman. (25.5.2020)

Kommentit

Kommenttien julkaisemisen periaatteet blogissani (20.9.2015 lähtien):
– moderoin kommenttiosastoa
– julkaisen vain omalla nimellään kirjoittavien kommentit
– en julkaise epäasiallisia kommentteja
– vedän itse rajan asiallisen ja epäasiallisen välille

Jukka Piiroinen

Valon kuvia – valokuvia on muualla internetissä

Valokuvista

Kaikki blogin valokuvat (c) Jukka Piiroinen, ellei muuta ole mainittu. Blogin otsikkokuvassa Art Ensemble of Chicagon saksofonisti Roscoe Mitchell. Kuva on Tampere Jazz Happeningista v. 2018.

Share

1 Response to Info – mistä on kysymys?

 1. Seppo Hanste sanoo:

  Jazz-kalenteri: http://bit.ly/jazzlista
  Mobile-versio: http://bit.ly/jazz-lista_mobile
  (tunnus: jazzlista@gmail.com salasana: livejazz)

  Nähdään live-jazzin merkeissä!
  terv. /SHa
  ********************************************************************
  Seppo Hanste
  The first official JAZZ DIGGER of Finland (2008)
  bestowed by The Organization of Finnish Jazz Musicians

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.