Kesällä soi jazz

Tuleva kesä tarjoaa jälleen kulttuurin ystäville runsain mitoin erilaisia kulttuuritapahtumia. Niiden joukossa on myös paljon jazztapahtumia päivän mittaisista kyläjuhlista Pori Jazziin, joka on suurin ja tunnetuin. Olen poiminut kesän kotimaan jazztarjonnasta joitakin yksittäisiä konsertteja, joihin itse saattaisin mennä paikalle ja ostaa pääsylipun. Valintaperusteet ovat täysin subjektiivisia, minkäänlaista pyrkimystä puolueettomuuteen valinnoissani ei ole.

Kesän ensimmäinen jazzmatka voisi suuntautua Keravalle, jossa on järjestetty uuteen jazziin keskittyvää festivaalia jo yli kymmenen vuoden ajan. Lauantaina 8.6. järjestetään festivaalin pääkonsertit. Keravalla soittaa vanha suosikkini puolalainen trumpetisti Tomasz Stanko, joka on joskus väittänyt soittaneensa samaa kappaletta koko 1950-luvulta alkaneen uransa ajan. Mielenkiintoinen on myös amerikkalainen Schulldogs- yhtye, jonka kaksi saksofonistia Tim Berne ja Tony Malaby ovat kiinnostavia nimiä.

Kesäkuun seuraava kiinnostava tapahtuma onkin sitten Tornion ja Haaparannan oma Kalottjazz & Blues-festivaali. Vaikka olen mukana tapahtuman järjestelyissä, uskallan nostaa ohjelmasta esille yhden nimen, nimittäin norjalaisen basistin Arild Andersenin. Andersen on Tomasz Stankon lailla eurooppalaisen jazzin veteraani ja syvällinen taiteilija, jonka kaikki esitykset ansaitsevat tulla kuunnelluiksi.

Heinäkuun aikana järjestetään Suomen pisin jazzfestivaali, Jazz-Espa Helsingin Esplanadinkadulla. Espan lavalla soittaa heinäkuun ajan lähes jokaisena arki-iltapäivänä klo 16-18 joku suomalainen huippuyhtye. Valinta on vaikeaa, mutta itse poikkeaisin mieluusti paikalle ainakin 10.7. kuuntelemaan pianisti Jarmo Savolaisen John`s Sons- trioa, sillä Savolainen sattuu olemaan Suomen paras jazzpianisti. Suomen Jazzliiton organisoiman Jazz-Espan esityksiin on tietenkin kaikilla ohikulkijoilla vapaa pääsy.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna eteen tulee jälleen vaikea valinta kahden hyvän festivaalin ja kahden hienon klarinetistin välillä. Nimittäin silloin järjestetään Keitelejazz Äänekoskella ja Rantajatsit Raahessa. Keitelejazzeilla soittaa lauantaina 27.7. amerikkalainen Don Byron, jota monet arvostavat nykyjazzin parhaaksi klarinetin soittajaksi. Lisähoukuttimena Äänekoskella on vielä värikäs tanskalainen iso orkesteri Pierre Dørge New Jungle Ochestra. Raahessa tarjolla on samaan aikaan italialaista laatua, kun Gianluigi Trovesi tuo Suomeen oktettinsa. Shakespearen Kesäyön unelma-näytelmään sävelletty musiikki yhdistää kauniisti jazzia, klassista ja kansanmusiikkia.

Monissa klassisen musiikin tapahtumissa on viime vuosina ollut usein yksi jazzkonsertti, jolla on yritetty laajentaa tapahtuman musiikillista ilmettä tai keventää ohjelmistoa. Jazzvalinnat ovat usein olleet mielikuvituksettomia, paras jazz on harvoin päässyt esille. Turun Musiikkijuhlat elokuun puolivälissä tuo kuitenkin klassisen musiikin joukossa ansiokkaasti esille vibrafonisti Severi Pyysalon taidetta. Pyysalo pääsee esille virtuoosimaisena muusikkona, uuden kamarimusiikin säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana. Mukana ovat vielä saksofonisti Jukka Perko ja ruotsalainen maailmanluokan basisti Anders Jormin.

Vaimoni on koettanut noudattaa periaatetta kulttuuritilaisuus kerran kuussa. Kesällä ajatuksen toteuttaminen on tavallista helpompaa, kun omalla lähiseudullakin riittää monenlaista tarjontaa. Vaaditaan vain hieman vaivannäköä ja kulttuurin kuluttaja pääsee aivan uusien elämysten äärelle. Jos jazz on tuntunut aiemmin vieraalta, Kalottijazz & Blues-festivaalilla on hyvä paikka kokeilla lauantaina 29.6. Tornion kirkossa, kun Sakari Kukko tulkitsee vanhoja suomalaisia virsiä.

toukokuu 2002

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.