Vuoden parhaat jazzlevyt


Vuosi 2002 alkaa olla lopuillaan ja on aika laatia lista kuluneen vuoden aikana eteen sattuneista ja mieleen jääneistä levyistä. Listani on aika sattumanvarainen, sillä kaikkea kiinnostavaa en ole päässyt kuulemaan. Valinnat ovat myös täysin puolueellisia, minkäänlaista pyrkimystä puolueettomuuteen listalla ei ole. Jos joku haluaa hankkia listan levyjä vaikkapa joululahjaksi, kannattaa kääntyä ns. asiantuntevan levykaupan puoleen.

Vuoden kotimainen jazzlevy
on suomalais-tanskalaisen Delirium-kvartetin vankka esikoislevy “Delirium” (Fiasko Records). Saksofonisti Mikko Innanen ja kornetisti Kasper Tranberg loistavat solisteina voimakkaalla ja svengaavalla levyllä.

Vuoden kotimainen uusintajulkaisu
on Esa Pethmanin “The Modern Sound of Finland” (Warner). Esa Pethmanin sävellyksistä koostuva levy osoittaa, että Suomessa osattiin yhdistää jazzin, kansanmusiikin ja klassisen aineksia jo 1960-luvun puolivälissä. Levy lavensi käsitystäni kotimaisen jazzin historiasta.

Vuoden amerikkalainen jazzlevy
on saksofonisti Wayne Shorterin “Footprints Live !” (Verve). Shorter on eräs kaikkien aikojen merkittävimmistä jazzsäveltäjistä, joka aikoinaan soitti esimerkiksi Miles Davisin kvintetissä ja fuusiojazzin uraa uurtaneessa Weather Report-yhtyeessä. Hän palaa nyt pitkän tauon jälkeen vakuuttavasti akustisen jazzin pariin. Virtuoosimainen kvartetti näyttää mitä pienyhtyejazz voi parhaimmillaan olla.

Vuoden arkistolöytö
on Weather Report-yhtyeen “Live and Unreleased” (Columbia/Legacy), joka sisältää ennen julkaisemattomia konserttiäänityksiä 1970- ja 80-luvuilta. Wayne Shorter ja kosketinsoittaja Joe Zawinul olivat yhtyeen voimahahmot. Joe Zawinulin koskettimistaan loihtimat äänimaailmat kuulostavat edelleen tuoreilta ja rikkailta.

Vuoden eurooppalainen jazzlevy
on trumpetisti Tomasz Stankon “Soul of Things” (ECM), jolla Stanko omien sanojensa mukaan jatkaa sen saman melodian soittamista, jota hän on koko 1960-luvun alusta alkaneen uransa aikana soittanut. Veteraani Stanko soittaa nuorten puolalaisten muusikoiden kanssa kaunista jazzia.

Vuoden pianotriolevy
on pianisti Keith Jarrettin trion konserttiäänitys “Always Let Me Go” (ECM). Trio on soittanut yhdessä jo parikymmentä vuotta. Alunperin standardisävelmiä tulkinnut trio on viime vuosina alkanut soittaa hyvin vapaamuotoisesti. Todellista improvisaatiota.

Vuoden kamarimusiikkilevy
on Jukka Perkon ja kamariorkesteri Virtuosi di Kuhmon virsilevy “Kaanaanmaa” (Blue Note/EMI). Innostus suomalaisiin virsiin kestää vielä ainakin tämän tyylikkään ja tunnelmallisen yrityksen. Vanhojen virsien sovittajana kamariorkesterille kunnostautuvat suomalaiset jazzmuusikot Pekka Pohjolasta Severi Pyysaloon.

Vuoden kansanmusiikkilevy
on Jord-yhtyeen “Väylän virrassa” (Caprice). Tornionjokilaakson uutta kansanmusiikkia esittävä ruotsalainen Jord esittää lauluja joppauksesta, meänkielestä, Tornionjoesta ja rakkaudesta. Raikasta, hauskaa ja herkkää musiikkia. Jord on mainio myös esiintymislavalla.

15.12. 2002


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.