Internetjazzia


Huom! Kaikki nämä alla mainitut sivut ovat edelleen olemassa, osa muuttuneina, osa lähes ennallaan. Sivut löytyvät hakukoneilla, en ole päivittänyt osoitteita tähän.

Tietoverkkointoilijat väittävät, että kaikki tärkeät asiat löytyvät nykyään internetistä(Huom. Ajat ovat muuttuneet!). Innostus ei ole aivan perusteetonta, niin paljon kaikesta maailman informaatiosta näyttää löytyvän netistä. Myös jazzin maailmassa moni tieto on siirretty verkon välityksellä saavutettavaksi. Jazzia käsitteleviä sivuja lienee jo miljoonia; muusikoiden kotisivuja, jazzlehtiä, levy-yhtiöitä, levykauppoja, diskografioita, sekalainen valikoima sekä ammattilaisten työtä että innokkaiden harrastajien puuhastelua. Seuraavassa tästä paljoudesta vihjeeksi muutama sivusto parhaasta päästä.

Suomijazz on ensimmäinen osoite, joka kannattaa kirjoittaa selainohjelmaan, kun hakee tietoa suomalaisesta jazzista. Äskettäin Kulttuuri-, mielipide-, ja tiedelehtien liiton jäseneksi hyväksytty verkkolehti kokoaa yhteen olennaiset tiedot jazzmuusikoista, levyistä, alan järjestöistä ja tapahtumista.

All About Jazz on laaja amerikkalainen verkkolehti ja tarjoaa nimensä mukaisesti näköalan koko jazzin kenttään; uutisia, levyuutuuksia, haastatteluja, muusikkoesittelyjä tyyliin ja ikään katsomatta. Ilahduttavasti All About Jazz muistaa, että jazzia soitetaan myös Euroopassa. Suomalainen jazz on esillä myönteisessä hengessä, esimerkiksi nuorten muusikoiden levy-yhtiö Fiasko Records tuotteineen on saanut kiittävät arviot.

The Red Hot Jazz Archive keskittyy jazzin historiaan ennen vuotta 1930. Jos kiinnostuksen kohteena ovat sellaiset jazzmuusikot kuin Freddie Keppard ja Jimmie Noone, on Red Hot Jazz oikea osoite. Hienointa sivuilla ovat sadat äänitiedostot. Voit kuunnella esimerkiksi Original Dixie Jazz Bandin levyttämät maailman ensimmäiset jazzlevytykset vuodelta 1917.

European Free Improvisation Pages tarjoaa puolestaan tietoa vapaasta improvisaatiosta, jota monet eivät enää jazzina edes pidä. Sivusto on tekniikaltaan vanhanaikainen ja sen osoite mutkikas, mutta hyvä tietolähde hälyäänten ja taatusti epäkaupallisen musiikin ystäville.

A Great Day In Harlem on mielenkiintoinen jazzin historiasivusto. Sivun ideana on valokuvaaja Art Kanen elokuussa 1958 New Yorkin Harlemissa ottama kuuluisa jazzmuusikoiden ryhmäkuva. Kuvaan kokoontui 57 jazzmuusikkoa, esimerkiksi Dizzy Gillespie, Count Basie ja Lester Young. Jokaisesta muusikosta avautuu linkkejä lisätiedon lähteille ja jazzin koko viidenkymmenen ensimmäisen vuoden historia esitellään yhden ainoan valokuvan kautta.

BBC – Jazz paljastaa, että BBC on ainakin vielä julkisen palvelun yleisradioyhtiö. BBC:n runsailta jazzsivuilta voi kuunnella jazzmuusikoiden haastatteluja, jazzlähetyksiä suorana tai arkistosta nauhoituksena; jopa kokonaisia konsertteja on kuultavissa neljä viikkoa konsertin jälkeen.

Yksittäisten jazzmuusikoiden sivuja on niin paljon, ettei niistä voi nostaa yhtä muiden ylitse. Muusikoiden sivuilla liikkuessa huomaa, että verkkoon pääseminen on ollut itsetarkoitus ilman tarkempaa käsitystä verkon luonteesta. Websurffailijalle tulee kiusaantunut olo, jos keikkakalenterin tuoreimmat esiintymiset ovat yli vuoden takaa. Internet on niin ajan hermolla oleva media, että tietojen päivittämisen unohtaminen vie koko sivuhankkeen uskottavuuden.

23.2. 2003


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.