Vuoden jazzlevyt

Kuluvan vuoden aikana ilmestyi koko joukkohienoja kotimaisia jazzlevyjä, joista useimmat eivät ole saaneet osakseen juuri minkäänlaista julkisuutta. Jazzlevyt ovat usein pienien levymerkkien tuotantoa ja niitä voidaan harvoin mainostaa. Niinpä jazzlevyt jäävät usein sinne samaan marginaaliin, johon myös koko jazz jätetään. Nyt kuitenkin otan esille eräitä kotimaisia jazzuutuuksia vuodelta 2003, jotka mielestäni ansaitsevat saada kuulijoita.

Alkuvuodesta markkinoille tuli Mirja Mäkelän levy ”Arco Iris” (Impala), jonka tekee erityisen kiinnostavaksi sillä soittava trio Berger-Knutson-Spering, eräs Ruotsin parhaimmista jazzyhtyeistä. Suomalaisten ja ruotsalaisten muusikoiden soisi kohtaavan useamminkin, jos tuloksena on yhtä kuuntelevaa yhteispeliä kuin nyt.

Muita vuoden laululevyjä olivat Jenny Robsonin debyytti ”Jenny Robson” (JRS-01) sekä Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoisen ”Suomalainen” (Silence Records). Robsonin levyllä parasta antia on sillä soittava upea yhtye ja nuoren laulajan varma ote. Johanna Iivanaisella puolestaan on maan kaunein lauluääni ja hänelle voi ennustaa ajan myötä pelkkiä jazzpiirejä laajempaa julkisuutta.

Kotimaisen jazzin kansallisromantikko Samuli Mikkonen on eräs maamme kiinnostavimmista jazzpianisteista. Hänen muusikonlaatunsa on vakava eikä häneltä kannata odottaa Lenni-Kalle Taipaleen tapaista julkisuuspeliä. Mikkosen kolmas levy ”7 Henkeä” (SMCD-3) pitää sisällään herkkää, luonnosta ja Kalevalasta vaikutteita ammentavaa mietteliästä musiikkia.

Saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilän levyuutuus ”Direct” (Fiasko Records) on nimensä veroisesti suoraa puhetta. Pietilän juurevan saksofonitaiteen lisäksi levyllä ihastuttavat Markku Ounaskari dynaamiset lyömäsoittimet ja Uffe Krokforsin täyteläinen basso. Krokfors on ollut mukana niin monella viime aikojen onnistuneella levytyksellä, että häntä on syytä pitää suomalaisen nykyjazzin ykkösbasistina.

Krokfors soittaa myös saksofonisti Jorma Tapion johtaman Rolling Thunder- yhtyeen Japanissa äänitetyllä konserttilevyllä ”Live In Japan” (Aketa´s Disk). Rolling Thunder pitää ansiokkaasti vireillä joitakin vuosia sitten kuolleen säveltäjän ja rumpalin Edward Vesalan musiikillista perinnöstä kasvavaa vapaata musiikillista keskustelua.

Torniossa aiemmin syksyllä vieraillut Platypus Ensemble soittaa ”Gestalt”-levyllä (SatnaMusic) pianisti Sid Hillen sävellyksiä, jotka kertovat tarinoita, joilla on alku, loppu ja välillä runsaasti jännittäviä ja dramaattisia juonenkäänteitä.

Vuoden aikana levymarkkinoille tuli myös uusi ja kunnianhimoinen levymerkki TUM Records, joka nettisivuillaan ilmoittaa aikovansa kansainvälinen tason laatulevymerkiksi, esikuvinaan saksalainen ECM tai italialainen Black Saint. Alku ainakin on lupaava, sillä TUM on julkaissut vuoden aikana esimerkiksi Juhani Aaltosen uuden triolevyn ”Mother Tongue” ja vuoden 2004 Finland Festivalsin nuoreksi taiteilijaksi valitun Ilmiliekki-yhtyeen esikoislevyn ”March of the Alpha Males”.

Näin joulun alla listan lopuksi täytyy tietenkin mainita Sakari Kukon levy ”Joulu” (Rockadillo), joka yhdistää rohkeasti varsin vapaan jazzilmaisun ja vanhat suomalaiset joulusävelmät. Yhdistelmä välttää onnistuneesti kaiken pikkusievän jouluhauskan, joka tekee suuresta osasta ns. joulumusiikkia kuuntelukelvotonta.

14.12. 2003

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.