Festivaalikesä 2005

Alkava Suomen suvi pursuaa kulttuuria, päivän mittaisista kyläjuhlista kymmeniä tuhansia kävijöitä kokoaviin massatapahtumiin. Joukkoon mahtuu kolmisenkymmentä jazz- tai bluesfestivaalia, joiden koko vaihteleve paikallisten kykyjen pikkujuhlista maailmantähtiä areenoillaan esittelevään Pori Jazziin. Olen seuraavassa poiminut joitakin omasta mielestäni kiinnostavia vinkkejä kesän jazzista.

Kesäkuun toiseen viikonloppuun (9.-12.6) mahtuu kaksi tapahtumaa, nimittäin uusi Helsinki Jazz ja jo perinteinen Kerava Jazz. Tulokkaan ohjelmassa erikoista on kiinalainen jazz, jota ei ole ilmeisesti koskaan aikaisemmin meillä kuultu. Nyt se on mahdollista aivan ilmaiseksi sunnuntaina 12.6. Jugendsalissa Helsingissä. Samaan aikaan Keravalla on esillä free jazz tai ”afroamerikkalainen spiritualiteetti”, kuten tapahtuman järjestäjät sen itse ilmaisevat. Esiintyjistä kannattaa nostaa esille basisti William Parker, joka soittaa myös Raahessa myöhemmin kesällä.

Heinäkuussa Helsingissä liikkuvan kannattaa varata alkuillasta vapaata, sillä Suomen Jazzliiton järjestämä kesän pisin jazzfestivaali Jazz-Espa soi Esplanadin lavalla joka arkipäivä klo 16-18. Jazz-Espa tarjoaa läpileikkauksen suomalaisesta jazzista ja tavoittaa samalla hyvän joukon kuulijoita. Varsinkin kauniilla säällä ohikulkijan kannattaa pysähtyä, sillä tarjolla on suomalaisen jazz parhaimmistoa ihan ilmaiseksi.

Pori Jazzin sisällä on eräs kesän hienoimmista konserttisarjoista, Ultra Music-tapahtuma 16.-24.7., johon Varjo-Yrjö-palkinnolla palkittu tuottaja Charles Gil on koonnut yhteen pohjoismaisen kokeellisen jazzin huiput, kuten Sidsel Endresen, Atomic ja Supersilent. Varsinainen Pori Jazz on siirtänyt pääkonserttinsa perinteiseltä Kirjurinluodolta läheiselle Kirjurinluoto Arenalle, johon mahtuu entistä enemmän yleisöä. Arena toiminee pop- ja soulartistien esiintymispaikkana, mutta sopii epäillä, että esimerkiksi basisti Charlie Hadenin hiljaisen melodinen jazz hukkuu sinne kyllä.

Heinäkuun lopulla sattuu taas kaksi keskikokoista festivaalia samalle viikonlopulle, nimittäin Äänekosken Keitelejazz ja Raahen Rantajatsit (27.-30.7.) Keitelejazz on oudosti kaksijakoinen tapahtuma; toisaalta silkkaa rockia (22-Pistepirkko, Zen Café) ja toisaalta laadukasta jazzia, kuten klarinetisti Louis Sclavis ja kitaristi John Abercrombie. Oma valintani osuu jälleen Raaheen, sillä siellä on mukavan intiimin tunnelman ohella tutusti hieno ohjelma. Edellä mainitun William Parkerin lisäksi pianisti Marilyn Crispell soittaa sekä soolona että yhdessä suomalaisten muusikoiden kanssa. Myös arabialaista luuttua soittavan Rabih Abou-Khalilin konsertti on kuulemisen arvoinen.

Jäljellä on vielä oman paikkakunnan Kalottjazz & Blues (30.6.-3.7.), jota olen varsin jäävi kehumaan. Silti nostan esille konsertin, jota ehkä eniten odotan, nimittäin pianisti Samuli Mikkosen ”Ajan aalloilla”. Mikkonen on ottanut käsittelyyn todelliset suomalaiset klassikot, kuten Sibelius, Kuula, Merikanto, Hannikainen ja Kilpinen. Säveltäjänimien lisäksi kiinnostusta herättää yhtyeen poikkeuksellinen kokoonpano, sillä yhtyeen komea viiden saksofonistin kuoro sopii mainiosti tulkitsemaan vanhojen mestareiden mieskuorosävellyksiä.

5.6.2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.