Thelonious Monkin historiallinen löytö

Yhdysvaltain kansalliskirjaston, Library of Congressin, kokoelmissa on noin kaksi ja puoli miljoonaa musiikkiäänitettä ja nauhoitettua radiolähetystä, joista noin 50 000 on peräisin Voice of America-radioaseman lähetyksistä. Valmistellessaan viime helmikuussa radionauhojen digitalisointia kansalliskirjaston tutkija Larry Appelbaum törmäsi laatikkoon, johon oli käsin kirjoitettu nimi T. Monk. Kun Appelbaum nauhoitusta kuunnellessaan tunnisti, että nauhalla soittavat pianisti Thelonious Monk ja saksofonisti John Coltrane, hän oitis ymmärsi löytäneensä jotain ainutlaatuista.

Thelonious Monk (1917-82) on jazzin merkittävimpiä pianisteja, omaperäinen ajattelija, jonka pianonsoittotapa on helposti tunnistettava, yllättävä ja kulmikas. John Coltrane (1926-67) on puolestaan saksofonin suuria nimiä ja eräs 1960-luvun jazzkumouksen arkkitehtejä. Monkin ura alkoi jo 1940-luvulla, mutta se lähes katkesi pidätykseen huumeiden hallussapidon vuoksi vuonna 1951. Monk menetti silloin aivan välttämättömän kabareekorttinsa eli poliisin myöntämän luvan esiintyä New Yorkin klubeissa. Monk sai korttinsa takaisin vasta vuonna 1957 ja hän perusti uuden kvartetin, johon valitsi saksofonistiksi kovassa nousussa olleen John Coltranen. Yhtyeen kiinnitys Five Spot-klubilla kesti muutaman kuukauden ja jätti jälkeensä paljon innostuneita arviointeja. Dokumentiksi yhteistyöstä jäi kuitenkin valitettavan vähän äänityksiä; muutama studiolevytys ja Coltranen vaimon tekemä huonotasoinen tallenne Five Spot-klubilta.

Tutkimukset paljastivat, että kansalliskirjastosta löytyneillä nauhoilla oli Monkin ja Coltranen kvartetin esiintyminen Carnegie Hallissa perjantaina 29.11.1957 pidetystä Kiitospäivän hyväntekeväisyyskonsertista. Arkistosta Appelbaumin käsiin osuneet nauhat olivat siis historiallinen löytö, suurin piirtein vastaavaa kuin joku kaivaisi Helsingin yliopiston kirjaston kätköistä esille Sibeliuksen kahdeksannen sinfonian.

Nauhoitukset on äskettäin julkaistu cd:llä, joka on täysin kaiken siihen liittyneen ennakkokohun ja kehun arvoinen. Yhtye on ollut tuona marraskuisena perjantai-iltana todella hyvässä vireessä. Voi hyvin kuvitella, kuinka Monk ja Coltrane ovat ennen keikkaa päättäneet hyödyntää akustisesti hienon salin ja siellä hiljaa kuuntelevan yleisön mahdollisuudet ja sopineet avauskappaleeksi Monkin kauniin balladin ”Monk´s Mood”, jonka Monk aloittaa yksin pianointrolla. On suorastaan henkeäsalpaavaa, kun Coltrane hetken kuluttua liittyy mukaan hyvin pelkistetyn kauniisti. Myöhemmin illan aikana kvartetti osoittaa toki monta kertaa svengitaitonsa ja Coltranen kiihkeän neuroottiselle virtuositeetillekin on paikkansa. Kun Voice of American selkeä monoäänitys vetää vertoja nykyajan soundeille, on käsillä mannaa jazzin taivaasta, kuten eräät amerikkalaiset kriitikot ovat jo ehtineet intoilla.

Thelonious Monk Quartet with John Coltrane: At Carnegie Hall. Blue Note. 2005.

21.11.2005

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.