Satchmo, kahdesti syntynyt

Ensi elokuun neljäntenä päivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta trumpetisti ja laulaja Louis Armstrongin syntymästä. Varsin pitkään kaikessa jazzkirjallisuudessa, myös Armstrongin omaelämänkerrassa, syntymäpäiväksi kuitenkin mainittiin virheellisesti 4.7.1900. Uuden vuosisadan ensimmäinen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä oli kyllä kaikin puolin sopiva syntymäpäivä miehelle, josta tuli eräs 1900-luvun suurimmista taiteilijoista.

Virheellinen tieto syntymäajasta perustui kutsunta-asiakirjaan vuodelta 1918, joka oli kauan varhaisin tunnettu kirjallinen dokumentti, jossa Armstrong mainitaan nimeltä. Tuolloin Armstrong marssi kutsuntalautakuntaan, rekisteröityi asevelvolliseksi ja sai taskuunsa kutsuntakortin. On kuitenkin luultavaa, että Armstrong ei toiminut pelkän isänmaallisen innostuksen vallassa, vaikka hän elämänkerrassaan vakuuttaakin olleensa valmis lähtemään sotaan Saksan keisaria vastaan milloin vain. Varsinainen motiivi lienee piillyt nimenomaan kutsuntakortissa, joka oli tuon ajan köyhille mustille miehille eräs mahdollisuus saada virallinen todistus henkilöllisyydestä ja iästä.

Armstrong tarvitsi todistuksen iästään luultavasti silloiselle työnantajalleen yhtyeenjohtaja Fate Marablelle, joka halusi Armstrongin Mississipin jokilaivoilla soittavaan orkesteriinsa. Säännökset olivat vastikään kiristyneet, eivätkä monet yhtyeenjohtajat halunneet palkata töihin alaikäisiä. Koska Armstrong ei tiennyt oikeaa syntymäaikaansa, hän ilmoitti kutsuntalautakunnalle syntymäpäiväkseen helposti muistettavan itsenäisyyspäivän, jonka monet muutkin oikeasta syntymäpäivästään tietämättömät miehet valitsivat virallisiin papereihin.

Valinta osoittautui osuvaksi ja hyödylliseksi, sillä myöhemmin Armstrongin manageri Joe Glaser otti päivämäärästä irti kaiken mahdollisen julkisuuden. Hän teki päivämäärästä osan Armstrongin legendaa nostamalla sen suuren yleisön tietoon. Perinteinen, siis virheellinen, päivämäärä on ollut monille Armstrong-harrastajille niin tärkeä, että Armstrongin satavuotisjuhlia on vietetty sen perusteella jo viime vuodesta lähtien.

Totuus syntymäajasta paljastui vasta vuonna 1988, yksitoista vuotta Armstrongin kuoleman jälkeen, kun amerikkalainen jazzkriitikko Gary Giddins julkisti oikean syntymäpäivän, joka perustui tutkija Tad Jonesin arkistoista esiin kaivamaan kastetodistukseen. Todistuksen mukaan Louis Armstrong syntyi siis 4.8. 1901 rähjäisessä talossa, joka sijaitsi Jane Alley-kadulla keskellä New Orleansin kaikkein kurjimpia ja väkivaltaisimpia seutuja.

Hänen äitinsä Mary Albert eli Mayann, kuten Armstrong äitiään kutsui, oli pojan syntymän aikaan vasta noin kuusitoistavuotias ja elätti itseään, poikaansa ja myöhemmin syntynyttä tytärtään ainakin ajoittain prostituutiolla. Isä William Armstrong sen sijaan hylkäsi poikansa ja vaimonsa hyvin pian. Isä katosi niin perusteellisesti Armstrongin elämästä, ettei tämä isän kuoltua halunnut osallistua edes hautajaisiin.

Louis Armstrongin elämän lähtökohdat olivat siis erittäin vaatimattomat. Kuitenkin hän voitti vaikeat olosuhteet ja kohosi köyhyyden keskeltä erääksi jazzin ja musiikin historian suurimmista hahmoista, klassikoksi Bachin ja Mozartin rinnalle. Armstrongin musiikilliset saavutukset ovat sen verran merkittävät, että aion jatkaa niiden parissa vielä elokuun kolumnissani.

Lähde: Gary Giddins: Satchmo. The Genius of Louis Armstrong.

11.7.2001

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.