Vuodenvaihteen tienoilla on tapana muistella kuluneen vuoden huippuja ja merkittäviä tapahtumia, valitaan vuoden urheilijoita eri lajeissa ja laaditaan parhaiden kirjojen ja levyjen listoja. Niinpä minäkin tein oman jazzaiheisen, täysin subjektiivisen listan, johon olen koonnut joitain omia jazzelämyksiäni vuoden 2001 varrelta.
Vuoden jazzkonsertti
oli ruotsalaisen Esbjörn Svenssonin trion ja Norrbotten Big Bandin hieno esiintyminen syksyllä Haaparannalla. Tällä kertaa ei tarvinnut mennä merta edemmäksi kalaan, kun saaliiksi tuli upean musikaalinen jazzelämys.
Vuoden Kalottjazz & Blues-konsertiksi
viime kesän festivaaleilla kohoaa Jarmo Savolaisen Trion ja hollantilaisen trumpetistin Eric Vloeimansin maailmanluokan esitys. Kuulopuheiden mukaan Jonas Knutsonin konsertti oli vielä parempi, mutta sitä en valitettavasti ehtinyt kuulla.
Vuoden performanssi
tapahtui alkukesästä Kerava Jazz-tapahtumassa. Lyömäsoittaja Sven-Åke Johanssonin ja hanuristi-klarinetisti Rüdiger Carlin esitys oli samalla kertaa umpihullu, kuivan humoristinen ja piristävän älyllinen.
Vuoden veteraani
on ehdottomasti saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltonen. Hän palasi Raahen Rantajazzeilla pitkän tauon jälkeen vanhan lempilapsensa free jazzin pariin. Aaltonen keikka yhdessä basisti Uffe Krokforsin ja rumpali Tom Nekljudowin kanssa oli emotionaalinen. Aaltonen soitti vakuuttavasti myös soolokonsertissaan Raahen kirkossa. Lisäksi vuoden aikana julkaistiin uudelleen cd:llä Aaltosen klassikkolevytys “Etiquette” vuodelta 1974.
Vuoden Suomi-poika maailmalla
on Belgiassa vaikuttava pianisti Alexi Tuomarila. Hän on useimmista suomalaisista uusista nimistä poiketen opiskellut Belgiassa ja luonut siellä omaa uraansa belgialaisten muusikoiden kanssa. Tuomarilan yhtye voitti “European Jazz Contest”-kisan Ranskassa ja yhtyeen “Voices of Pohjola” on poikkeuksellisen onnistunut ensilevy.
Vuoden syntymäpäiväsankari
oli tietenkin Louis Armstrong, jazzin ensimmäinen suuri solisti ja supertähti, jonka syntymästä tuli elokuun alussa 100 vuotta. Hyvä vaihtoehto vuoden syntymäpäiväsankariksi olisi ollut modernin jazzin merkittävin saksofonisti John Coltrane, jonka syntymästä tuli syksyllä 75 vuotta, mutta sata vuotta on enemmän!
Vuoden jazzaiheiseksi TV-sarjaksi
osoittautui TV1:n esittämä kotimaisen jazzin dokumentaatio “Jazz goes”, joka esitteli tyylilajeihin katsomatta kaikki merkittävät kotimaiset jazzmuusikot. Sen sijaan kovasti kohuttu amerikkalaisen Ken Burnsin jazzhistoria “Jazz” oli yllätyksetön dokumentti, joka jätti lähes kokonaan huomiotta viime vuosikymmenien kehityksen.
Vuoden ulkomainen jazzlevy
on amerikkalaisen trumpetistin ja säveltäjän Dave Douglasin “Witness”. Douglas on eräs viime vuosien tärkeimpiä jazzmuusikkoja, virtuoosimainen soittaja, omaperäinen säveltäjä ja uutta etsivä taiteilija.
Vuoden kotimaiseksi jazzlevyksi
valitsen Sakari Kukon vanhojen suomalaisten virsien pohjalta tekemän “Virret” -levyn, vahvaa ja harrasta musiikkia John Coltranen hengessä. “Virret” on kaunis levy vaikka joululahjaksi kenelle tahansa musiikinystävälle.
16.12. 2001
Vastaa