Esa Pietilä Trio: Travel of Fulica Atra

Esa Pietilä Trion levyn nimessä esiintyvä ”fulica atra” on nokikanan latinankielinen nimi. Pietilä kertoo levynkansitekstissään, kuinka uuden levyn musiikki sai alkuinnoituksensa juuri nokikanan äänestä, hahmosta ja liikkeistä. Myös monet kappaleiden nimistä viittaavat luontoon ja levyn päähenkilön nokikanan vaiheisiin. Musiikin kuulijan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tietää mitään näistä ulkoisista taustatiedoista, sillä trion musiikki toimii mainiosti muutenkin. Toki esimerkiksi ”Free the Bird”, vapaan improvisaation välineillä rakennettu ääniveistos, voi kuulijan korvissa hahmottua myös kuulokuvaksi äänistä kesäaamuun heräävän järven rannalta.

”Travel Of Fulica Atra” on vapaan jazzin kieliopin avulla kerrottua, emotionaalisesti vahvaa musiikkia. Se on siis selkeästi jazzia; rytmisten jännitteiden, paikoin lähes perinteisen svengin varaan improvisoitua. Hyvä esimerkki on levyn keskeisiin teoksiin kuuluva kymmenminuuttinen ”Forget Gravity”, joka kansitekstin mukaan on saanut inspiraatiota nokikanan lentoon nousun pitkästä ja vaivalloisesta lähtökiihdytyksestä. Trio rakentaa raidasta monivaiheisen, lopulta intensiiviseen loppuun päätyvän kokonaisuuden. Levyllä on runsaasti karheaa kauneutta, kuten herkät free jazz-balladit ”New Morning” ja ”Frozen Cascades” sekä levyn levollisesti päättävä saksofonin ja basson duetto ”Lacus securus” (= turvallinen järvi).

Muusikoiden keskinäinen kommunikaatio on kehittynyt pitkälle, kuten huipputason jazzmuusikoilla kuuluukin. Instrumentit ovat heidän käsissään taiteellisen ilmaisun välineitä, joiden avulla tunkeudutaan jonnekin pintaa syvemmälle ja musiikkiin syntyy merkityksen tunne. ”Travel Of Fulica Atra” asettuu teoksena edellisen ”Direct”-levyn rinnalle, rehellistä ja luonnonläheistä vapaata jazzia molemmat.

Esa Pietilä Trio: Travel of Fulica Atra (Fiasko Records)

Esa Pietilä, tenorisaksofoni; Ulf Krokfors, basso; Markku Ounaskari, rummut

20.1.2008

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.