Mess: St. Amblendfoll – :nu: Green Fingers – Zara Tellander: Himmelens hatt

Göteborgilainen rumpali Johan Björklund (s. 1975) kuuluu nuoreen perusteellisesti koulutettuun jazzsukupolveen. Hän näyttää olevan erittäin ahkera muusikko, sillä miehen nettisivuilla luetellaan parikymmentä eri projektia, joissa hän on mukana. Björklund yhdistää myös kaikkia kolmea nyt esiteltävinä olevaa ruotsalaista levyuutuutta. Levyjä yhdistää myös samantapainen avoimen ennakkoluuloton suhtautuminen jazziin ja muihin musiikinlajeihin. Levyille ei ole väkisin puserrettu miljoonatta versiota Kuolleista lehdistä, vaan niillä haetaan rohkeasti omaa ääntä ja yhdistetään tuoreesti uutta jazzia muihin musiikinmuotoihin.

Mess on Björklundin oma sekstetti, joka on toiminut jo vuodesta 1998 lähtien. Yhtyeen debyyttilevy ”I manegen” ilmestyi vuonna 2002. Vastikään julkaistu ”St. Amblendfoll” on siis Messin toinen levy, jolla yhtye tulkitsee levyllä etupäässä johtajansa sävellyksiä. Mess yhteen hiileen puhaltava ja varsin kollektiivinenkin yhtye, josta toki löytyy kosolti myös solistista voimaa, kuten välillä rankasti rockaava kitaristi Thomas Gunillasson ja rosoinen trumpetisti Klas Nilsson. Messissä on myös mainio puhaltajapari, joista Lisen Rylanderin sopraanosaksofoni soi kauniisti ja Andreas Hallin tenori on puolestaan harteikkaampi. Hienon levyn vahvuuksia ovat Björklundin omaperäiset sävellykset, joiden kulmikkuutta laulettava melodisuus välillä yllättävästi taittaa.

Pianisti Fabian Kallerdahl vastaa suurimmalta osalta sävellysmateriaalista :nu-kvartetin esikoislevyllä ”Green Fingers”, jonka yksitoista kappaletta muodostavat näkökulmiltaan vaihtelevan ja melodisesti vahvan kokonaisuuden. Akustiset ja sähköiset soittimet elävät yhtyeen soundimaailmassa luontevasti yhdessä. Välillä yhtye antaa palaa kuten mikä tahansa akustinen saksofonivetoinen jazzkvartetti, mutta välillä taas akustiset ja sähköiset soittimet kutovat rikkaana elävän soundimaailman. Vaikka tämänkin levyn painopiste on enemmän sävellyksissä kuin sooloissa, tarjoutuu sekä Fabian Kallerdahlille ja Nils Bergille tilaisuuksia näyttää solistin kykyjään. Josef Kallerdahlin jäntevä basso on mieluista kuultavaa ja Johan Björklundin rummut nousevat tällä levyllä jopa paremmin esille kuin miehen oman yhtyeen musiikissa.

Laulaja Zara Tellanderin esikoislevyllä laulajan kansanomainen laulutyyli ja yhtyeen muusikkojen jazz synnyttävät kuulijan kannalta hedelmällisen ja mielenkiintoisen jännitteen. Vaikka Tellander ei pyrikään jazzlaulajan fraseeraukseen ja svengiin, sopii hänen kaunis ja kuulas äänensä yllättävän hienosti yhteen selkeän jazzillisesti soittavan yhtyeen kanssa. Levyn materiaali koostuu vanhoista ruotsalaisista kansanmelodioista ja virsistä, jotka Tellander ja helmeilevän kauniisti pianoaan soittava Jacob Kalrzon ovat tyylikkäästi sovittaneet. Paikoin svengaava, paikoin pysäyttävän harras ja vaikuttava ”Himmelens hatt” eräs parhaita viime aikoina kuulemiani laululevyjä.

Kaikki nyt esitellyt yhtyeet koostuvat Göteborgin seudulla vaikuttavista nuorehkoista muusikoista, joista suurin osa on myös opiskellut Göteborgin musiikkikorkeakoulussa. Liekö oppilaitoksen ja siellä opettavan Anders Jorminin ansioita, että kaupunkiin on syntynyt mielenkiintoinen uusi jazzkenttä, johon kaikkien uudesta jazzista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua.

Mess: St. Amblendfoll (Imogena Records)
Klas Nilsson; trumpetti, Lisen Rylander; saksofonit, bassoklarinetti, Andreas Hall; tenorisaksofoni, Thomas Gunillasson; kitara, Thomas Markusson; basso, Johan Björklund; rummut

:nu: Green Fingers (Eld Records)
Fabian Kallerdahl; piano, kosketinsoitimet, Nils Berg; tenorisaksofoni, bassoklarinetti, kosketinsoittimet, sämpleri, Josef Kallerdahl; basso, ääni, Johan Björklund; rummut, elektroniikka

Zara Tellander: Himmelens hatt (Caprice Records)
Zara Tellander; laulu, Lisen Rylander; saksofonit, bassoklarinetti, Jacob Karlzon; piano, harmoni, Thomas Gunillasson; kitara, Johannes Lundberg, basso, Johan Björklund; rummut

7.11.2005

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: