Mr Fonebone: Hit & Run


Onneksi Mr. Fonebone-yhtye on edelleen hengissä, vaikka edellisen levystä (trumpetisti Ingrid Jensenin kanssa vuonna 1999 äänitetty “Mr. Fonebone Live”) on vierähtänyt aikaa lähes kymmenen vuotta. Onneksi, sillä kvintetin kolmas levy “Hit & Run” on kokonaisuudessaan rentoa ja raikkaasti svengaavaa jazzia.

Levyn sävellysmateriaali on yhtyeen omaa tuotantoa ja yhtyeessä todella riittää musiikin kirjoittajia, sillä sävellystyöhön ovat osallistuneet rumpali Mika Kalliota lukuun ottamatta kaikki yhtyeen jäsenet. Säveltäjät ovat kuitenkin penkoneet pöytälaatikostaan juuri tähän yhteyteen sopivaa, hard bopin ja 1960-luvun jazzin perinteistä ammentavaa materiaalia. Kahdeksan kappaleen kokonaisuus on sopivasti vaihteleva, mutta ei kuitenkaan linjaton sillisalaatti.

Kaikki levyn kappaleet ovat nimenomaan jazzsävellyksiä. Ne luovat koko esitykselle rakenteen ja antavat jäntevyyttä myös soolosuorituksille; ne ovat siis paljon enemmän kuin muodollinen teemanpätkä soolojen molemmin puolin. Samalla sävellykset ovat melodisia ja taitavat solistit luovat niiden ympärille luontevia ja kiinnostavia esityksiä. Hienoja esimerkkejä ovat levyn iskevän dynaaminen nimikappale sekä kaunis ja tunnelmallinen balladi “Cryptic Cycle”.

Mr. Fonebone tuo minulle mieleen basisti Charles Minguksen musiikin. Mr. Fonebone kuulostaa samalla tavalla intensiiviseltä ja rehevältä. Yhtye kuulostaa myös kvintettikokoaan suuremmalta, kuten monet Minguksen yhtyeetkin tekivät. “Hit & Run” on napakka paketti myös kestonsa puolesta, sillä sen 42 minuuttia jaksaa mainiosti kuunnella yhdeltä istumaltakin. Uudella levyllään Mr. Fonebone luottaa akustisen jazzin voimaan ja saavuttaa korkean taiteellisen tason ilman rap-artisteja tai muita päälle liimattuja elementtejä.

Mr Fonebone: Hit & Run (Texicalli)
Antti Rissanen; pasuuna, Mikko Innanen; saksofonit, Kari Ikonen; piano, Tuure Koski; piano, Mika Kallio; rummut

1.9.2007


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.