Roscoe Mitchell And The Note Factory: Nine To Get Ready


Roscoe Mitchellin nimekkäistä nykyjazzmuusikoista koottu Note Factory on varsin erikoinen iso orkesteri. Yhtyeessä soittaa kolmen puhaltajan lisäksi todella tukeva komppiryhmä; kaksi pianistia, basistia ja rumpalia! Vaikka Note Factory koostuu vahvoista improvisoijista, levyn vahvinta antia eivät ole yksittäiset soolot, vaan sävellysten ja soolojen kiinteä, kollektiivinen kokonaisuus, kuten kauniilla avauskappaleella “Leola”. Kokonaisuuden tunne on luonnollista, sillä Mitchell ei näe improvisaation ja sävellyksen välillä suurtakaan eroa. Hänen mukaansa spontaani improvisaatio edellyttää monien asioiden kontrolloimista ja toisaalta säveltäjällä on vapaus valita monista eri mahdollisuuksista. Harvinainen tuplakomppi korostaa vielä lisää yhtenäisyyden vaikutelmaa. Musiikki ikään kuin lepää tukevalla alustalla, josta yksittäisten komppimuusikoiden osuus nousee esille vain harvoin.

Vahvoja sooloja toki kuullaan, kuten yhtyeenjohtajan kiertohengittämällä minuuttitolkulla jatkama sopraanopuristus sävellyksellä “Hop Hip Bip Bir Rip”. Kappaleilla “Dream And Response” ja “Move Toward Light” hyvin vapaat äänet ja äänten väliset joskus pitkät tauot luovat tilavaikutelman. Tällainen ääniarkkitehtuuri on peräisin Mitchellin jo vuonna 1966 ilmestyneeltä debyyttilevyltä Sound, joka rakentui äänten ja hiljaisuuden välisille jännitteille. Myös kaunis balladi “For Lester B.” liittyy säveltäjän menneisyyteen, sillä se tietenkin viittaa Art Ensemble Of Chicago-yhtyeeseen, jossa Mitchell ja trumpetisti Lester Bowie ovat yhdessä pitkään soittaneet.

Nine To Get Ready kokoaa yhteen monia Mitchellin pitkän uran aikana kiteytyneitä ideoita ja esittelee jännittävän muusikkokollektiivin, jota olisi varmasti hienoa kuulla livenä. Levy ei tarjoa kuulijalle varsinaisesti mitään aivan ennenkuulumatonta, mutta on silti hyvin mielenkiintoinen ja miellyttävä uutuus.

Roscoe Mitchell And The Note Factory: Nine To Get Ready (ECM)
Roscoe Mitchell saksofonit, huilu; Hugh Ragin trumpetti; George Lewis pasuuna; Matthew Shipp, Craig Taborn piano; Jaribu Shahid, William Parker basso; Tani Tabbal, Gerald Cleaver rummut

24.2.1999


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.