Stephan Oliva – Bruno Chevillon – Paul Motian: Intérieur Nuit

Pianisti Stephan Oliva kertoi äskettäin Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka hän pääsi Amerikan matkallaan pianisti Bill Evansin konserttiin. Konsertti muutti kokonaan klassista musiikkia opiskelleen Olivan suhtautumisen jazziin. Siihen saakka jazz ei ollut merkinnyt hänelle juuri mitään, mutta tuo yksi ainoa konsertti paljasti, mitä jazz voi olla ja Olivasta tuli jazzpianisti.

Ei olekaan ihme, että Oliva on palannut välillä Bill Evansin musiikin pariin. Vuonna 1996 Oliva julkaisi hienon Bill Evans-tribuutin ”Jade´s Vision”. Vuonna 2000 ilmestyneellä ”Fantasm”-levyllä, samoin kuin nyt käsillä olevalla uutuudella, on mukana rumpali Paul Motian Hän soitti klassisessa Bill Evansin triossa, joka vei pianotrion taiteen aivan uusiin ulottuvuuksiin. Oliva, Chevillon ja Motian jatkavat edelleen tätä perinnettä, jossa raja pianosolistin ja säestävän komppiryhmän väliltä on häipynyt.

Yhtye soittaa lyyrisesti yhteen hiileen puhaltaen kuin yhtenä instrumenttina. Suurin osa kappaleista on balladeja, joissa Olivan aseina eivät ole svengaavat purkaukset, vaan harkitut, mietiskelevät ja selkeät ajatelmat, tietty klassinen eurooppalaisuuskin. Bruno Chevillon tuo musiikkiin bassonsa vakaata jyhkeyttä ja Paul Motian monista muistakin yhteyksistä tuttua omintakeisen hapuilevaa melodisuutta. ”Intérieur Nuit” on hieno pianotriolevytys, joka hyvin sopii levyhyllylle muiden alan mestareiden kuten Jarrettin, Mehldaun tai Stensonin rinnalle.

Stephan Oliva – Bruno Chevillon – Paul Motian: Intérieur Nuit (Intérieur Nuit)

Stephan Oliva; piano, Bruno Chevillon; basso, Paul Motian; rummut

2.5. 2002

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.