UMO: Sauna palaa

UMO tilasi seitsemältä suomalaiselta säveltäjäveljekseltä sävellykset Aleksis Kiven syntymän 170-vuotisjuhlan kunniaksi ja hyvät arvostelut saaneessa sävellyskonsertissa esitetyt teokset tallennettiin myös levylle. Aleksis Kivi ja Seitsemän Veljestä ovat ilmiselvästi innostaneet eri sukupolviin kuuluvia säveltäjiä panemaan parastaan. Säveltäjät lähestyvät aihetta kukin selkeästi omista näkökulmista, jolloin levyn kokonaisuudesta tulee rikas ja vaihteleva. Kun kaikki säveltäjät käyttävät tyylillisesti samaa nykymusiikillista ja nykyjazzillista kielioppia, levy on samalla myös yhtenäinen ja luja.

Levyn avaa Linkolan kulmikkaan jännitteinen ”Otava”, joka jälkeen Ojasen ”Kivi palaa” kietoutuu uljaasti yhteen kaikille tutun Seitsemän miehen voiman kanssa. Ikosen ”Kalvean immen tarina” tarjoaa levyn herkimmät hetket, helisevät huilut, helmeilevä piano ja lyyrinen pasuuna, joille sävellyksen dramaattinen keskivaihe luo vaikuttavan kontrastin. Koivistoisen ”Stenvall” on jännittävästi ristiriitainen; se on levyn sävellyksistä jazzmielessä perinteisin, mutta hakee toisaalta pontta kaukaa Kalevan myyttisestä maailmasta. Savolaisen ”Kuu ulvoo” on järkälemäisen intensiivinen ja Lintisen ”Kivelle” kasvattaa voimaansa suorastaan hypnoottisesti. Hassisen kaunis ”Simeoni” antaa runsaasti tilaa ujolle sopraanosaksofonille ennen kuin saavuttaa miehekkään loppuhuipennuksensa.

Aleksis Kivi on innostanut koko orkesterin intoutuneeseen työhön ja yhtye onnistuukin komeasti. Toteutuksessa on iskevyyttä, mutta myös hienovaraista herkkyyttä. Ison orkesterin voimalla syntyy vaikuttavan tiheitä sointirykelmiä, mutta vastapainoksi maalataan läpikuultavan kuulaita väripintoja. Sävellyksissä on luonnollista tilaa solisteille ja levylle on tallentunut joukko inspiroituneita sooloja. Levyn kansiteksti ei valitettavasti kerro solistien henkilöllisyyttä. Kenties tarkoitus on korostaa levyn luonnetta sävellysprojektina, mutta solistit olisivat toki ansainneet huomionsa. UMO:n levytuotannon parhaimmistoon nouseva ”Sauna palaa” on raikas levy, joka välttää kansallisiin arvoaiheisiin helposti liittyvät kuivakkaat ja pönöttävät juhlapuheet.

UMO: Sauna palaa (UMOCD)

18.12.2005

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: