Conference Call: Live at the Outpost Performance Space & Gebhard Ullmann: CutItOut

Saksalainen saksofonisti ja säveltäjä Gebhard Ullmann työskentelee mieluusti amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Hänen uransa onkin elävä esimerkki siitä, että amerikkalaisen ja eurooppalaisen jazzin välillä ei välttämättä tarvitse olla kuilua tai rajaa. Ullmann on varsin ahkera levyttäjä ja hänen kaksi tänä vuonna ilmestynyttä uutuuttaan ovat molemmat tehty yhdessä amerikkalaisten muusikoiden kanssa.

Conference Call-yhtye on toiminut jo varsin pitkään, sillä se syntyi vuonna 1997, kun Ullmann tapasi pianisti Michael Jefry Stevensin USA:n vierailunsa aikana. Koska Ullmann asuu Berliinissä ja Stevens New Yorkissa, pitävät kvartetin johtohahmot yhteyttä paljon puhelimella. Tästä tosiasiasta syntyi myös yhtyeen nimi. Kvartetin kokoonpano on säilynyt muuten ennallaan koko ajan, vain rumpujakkaralla on ollut usein vaihdoksia; Matt Wilson, Han Bennink, George Schuller ja nyt Gerry Hemingway.

”Live at the Outpost Performance Space” äänitettiin vuonna 2003 yhtyeen Pohjois-Amerikan kiertueen viimeisessä konsertissa. Levylle asti pääsi viisi 9-11 minuuttia pitkää esitystä, joissa kaikissa on runsaasti tilaa muusikoiden keskinäisen kuuntelun varaan rakentuvalle improvisaatiolle. Hienoja hetkiä levyllä on runsaasti, kuten avausraidan ”29 Shoes” jännittävä sopraanosoolo, syksyisen hiljainen äänimaisema ja varovainen bassosoolo kappaleella ”Liquid Cage” ja levyn päättävän kappaleen ”As I Wait” intensiivinen loppurutistus.

Jo vuonna 2000 äänitetty triolevy ”CutItOut” on päässyt julkisuuteen vasta tänä vuonna Leo Recordsilla. Se on Conference Callin selvästi jazziksi tunnistettavaan ilmaisuun verrattuna tyyliltään aivan toisenlaista musiikkia. Bassoklarinetin, bassohuilun, kontrabasson, sähköisesti tuotettujen soundien ja lyömäsoittimien kutoma kudos on tummasävyinen ja salaperäisesti hypnoottinen. Trion musiikki on usein myös surumielisen kaunista ja vähäeleistä, minimalististakin, vaikka trio välillä yltyy intensiiviseen menoon (esimerkiksi ”No Mouthpiece”) tai jopa svengiin (Walking Under Trains). Molemmat nyt esillä olevat Gebhard Ullmannin levyt vaativat kuulijaltaankin keskittynyttä kuuntelua, sillä taustamusiikiksi jätettynä kummankin ansiot menevät varmasti ohi korvien.

Conference Call: Live at the Outpost Performance Space (482 Music 482-1045)

Gebhard Ullmann, saksofonit, bassoklarinetti; Michael Jefry Stevens, piano; Joe Fonda, basso; Gerry Hemingway, rummut
Äänitys konsertissa 17.11.2003 Outpost Performance Space, Albuquerque, USA

Gebhard Ullmann: CutItOut (Leo Records CD LR 457)

Gebhard Ullmann, bassohuilu, bassoklarinetti; Chris Dahlgren, basso ja elektroniset tehosteet, Jay Rosen, rummut
Äänitys 21.3.2000 Washington Studios, Brooklyn, USA

27.11.2006

%d bloggaajaa tykkää tästä: