John Abercrombie: Open Land

Kitaristi John Abercrombien Open Land tuo kuultavaksi kiinnostavan joukon huippumuusikoita. Tosin kaikki kuusi eivät soita yhtä aikaa millään levyn raidalla, vain perustrio (kitara, urut, rummut) soi jokaisella kappaleella. Abercrombien melankoliset sävellykset hehkuvat kamarimusiikin mietiskelevää intensiteettiä. Ne luovat avaran, tihkusateisen syksyisen maiseman, jonka yllä soolot kiireettä leijailevat. Edes Dan Wallin urkusoolojen aikana ei innostuta perinteisen urkujazzin grooveen, vaikka sitä paikoin toki lähestytäänkin. John Abercrombien soolot ovat herkkiä hienovaraisten tehokeinojen varaan rakentuvia ajatelmia ja Kenny Wheelerin tunnistettava trumpettisoundi korostaa levyn surumielistä tunnelmaa. Mark Feldmanin viulu tavoittelee upeasti korkeuksia ja toisaalta Joe Lovanon saksofoni pysyttelee levollisen maanläheisenä. Varsinaisena energianlähteenä tunnettu rumpali Adam Nussbaum soittaa tässä kamarimusiikkikudoksessa vähäeleisen tyylikkäästi.

Tasalaatuisen levyn kappaleista on vaikea poimia yhtään erilleen, mutta huippua edustaa rytmisesti jännitteinen nimikappale. Siinä soolojen aikana ikään kuin lähestytään vapauttavaa svengiä, mutta pidättyväisesti ei kuitenkaan koskaan täysin siihen tempauduta. Levy on jopa siinä määrin tasalaatuinen ja pidättyvä, että ensi kuulemalta tuntuu kuin mikään ei erottuisi joukosta. Tarkempi paneutuminen kuitenkin paljastaa, että Open Land on vivahteikas kokonaisuus, jonka pariin haluaa palata useamman kerran.

John Abercrombie: Open Land (ECM 1683)

John Abercrombie; kitara, Mark Feldman; viulu, Kenny Wheeler; trumpetti, Joe Lovano; tenorisaksofoni, Dan Wall; urut, Adam Nussbaum; rummut

Äänitys syyskuu 1998 Avatar Studio, New York

1.12.1999

1 Response to John Abercrombie: Open Land

  1. Heikki sanoo:

    Täytyypä etsiä kuunteluun. Aikaisemmin on tuttu uudempi Structures-levy johon on tallennettu älyttömän hyvää jamia yhdellä mikillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.