Marc Ducret: Qui parle?

”Kuka puhuu?” kysyy ranskalainen kitaristi Marc Ducret viime vuonna ilmestyneen levynsä otsikossa. Vastaus on särmikäs ja jännittävä, sillä moniääninen teos sisältää viittauksia monelle eri taholle. Kamarimusiikki ja jazz kietoutuvat yhteen sähkösointien, hämärien bluesmuistumien ja rujosti onnahtelevien kitarariffien kanssa. Välillä pintaan nousee puhe aivan konkreettisesti, kun Ducret ja muut lukijat lukevat otteita mm. Alain Robbe-Grillet´n romaanista ”Dans le labyrinthe”. Ranskaa taitamattomalta jää näin eräs levyn merkityskerroksista tavoittamatta, mutta haitta ei ole lopulta kovin suuri, sillä kyse on kuitenkin etupäässä instrumentaalimusiikista ja vain pieneltä osalta kirjallisuudesta.

Soitannollisen päävastuu kantaa Ducret´n vakituinen trio, johon kitaristin lisäksi kuuluvat basisti Bruno Chevillon ja rumpali Eric Echampard. Trio soittaa levyn useimmilla raidoilla ja selviytyy vaivattomasti vaativasta ja usein kulmikkaasta musiikista. Varsinkin Echampardin kyky luoda nautittavan mutkikkaita, mutta samalla eteenpäin vieviä komppeja on suorastaan häkellyttävä. Marc Ducret´n soundillisesti rikas kitara on luonnollisesti koko levyn keskeinen ääni, jossa sähkökitaran rockperinteistä nouseva kiihko ja tarkoin punnitut puheenvuorot kohtaavat. Trion tukena on vaihtuva joukko muita ranskalaisia huippumuusikoita, joista esimerkiksi trumpetisti Alain Vankenhove ja saksofonisti Julien Lourau vakuuttavat myös solisteina.

Moninaisuudesta huolimatta Ducret säilyttää aineksensa lujasti käsissään. Eri tahoille sinkoilevat viitteet eivät hajoa pelkiksi irrallisiksi fragmenteiksi, vaan keskimääräistä kirkkaasti mielenkiintoisempi ”Qui parle?” on luja ja tiheä, kuuntelijansa vangitseva kokonaisuus.

Marc Ducret: Qui parle? (Sketch SKE 333038)

Marc Ducret; kitarat, Bruno Chevillon; basso, Eric Echampard, rummut, Benoît Delbecq, Allie Delfau; piano, sampler, Thierry Madiot, Yves Robert; pasuuna, Alain Vankenhove; trumpetti, Julien Lourau, Christophe Monniot; saksofonit, Hélène Labarrière; basso, François Verly; lyömäsoittimet, Anne Magouët; laulu, Leslie Sévenier, Philippe Agaël, Laurence Blasco; ääni

7.10. 2004

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.