Gnomus: II

Gnomus-yhtyeen toinen levy ”II” on äänitetty konserteissa maaliskuussa 2003. Suomen kiertueella levylle tallentui kolme ilmeisen pitkälle improvisoitua kappaletta, joissa kaikissa on olennaista kokonaistunnelma ja kolmen tasavertaisen muusikon pyrkimys kommunikaatioon. Kompin tukema perinteinen jazzsooloilu ei ole lainkaan Gnomuksen heiniä, sen sijaan vanha kunnon progerock tulee monessa kohtaa etsimättä mieleen.

Levyn avaa noin 23 minuuttia pitkä ”Sirens”, joka on matka hienovaraisen varovaisesta alusta sähköisesti muunneltujen ihmisäänien kautta Kari Ikosen kosketinsoitinten värittämään vaikuttavaan loppuhuipennukseen. Matka on monivaiheinen, mutta lopulta hieman liian pitkä ja löysä. Etnomielikuvia nostattavalla laululla alkava ”Hypnos” on jäntevämpi ja se rokkaa tanakasti. ”Hypnoksen” pääosaan nousevat lopulta Mika Kallion rummut. Levyn päättää Raumalla äänitetty ”Trauma”, noin 16 minuuttia pitkä vähitellen intensiteettiään kasvattava ja lopulta jälleen hiljaisuuteen haipuva improvisaatio, josta mieleen painuu jälleen Kallion rumputyöskentely sekä Esa Onttosen kitaran hehku.

Uudella levyllään Gnomus osuu mielestäni vuonna 2000 ilmestynyttä debyyttiä tarkemmin maalitauluunsa, vaikka kuulijansa täydellisesti vangitseva napakymppi jää vielä puuttumaan. Gnomus ansaitsee kuitenkin kaiken kunnioituksen luodessaan rohkeasti vaikeasti määriteltävää ja keskittynyttä kuuntelua vaativaa uutta musiikkia.

Gnomus: II (Fiasko Records)
Mika Kallio; rummut, Kari Ikonen; kosketinsoittimet, Esa Onttonen, kitara

20.8. 2004

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.